|
|
| Autor |
Wiadomość |
Creativ [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 16:22 1.4 16v czy nie za wysokie spalanie ?
|
|
|
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku witam wszystkich
Niedawno stałem się posiadaczem Opla Corsy. Z autka, poza jednym "szczegółem" jestem zadowolony....tym szczegółem jest wysokie spalanie. Moja dzienna trasa to 34km, z czego ~ 12km to trasa pozostałe 5 to miejska obwodnica...do samego miasta nie wjeżdżam, w gigantycznych korkach raczej grzęznę, autem nie świruję i jeżdżę dość spokojnie...tak ~ 80/90 km/h przy 2800 obrotów zmieniam biegi (na tej kresce przed 3k ), nie ruszam z piskiem opon.
Auto spala ponad 10l/100km ...
rocznik 98, 1.4 16v ecotec, przebieg 123 tys. Czy tak wysokie spalanie jest normalne ? co mogłoby być ewentualną przyczyną i czy jest możliwość, aby je zmniejszyć, zwłaszcza mając na uwadze ostani skok cen paliwa ?
jest to moje pierwsze auto, więc jak coś, to proszę o wyrozumiałość |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
robertnet
Model Opla : corsa B 1.4 16v sport
Wiek: 29 Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 414 Skąd: Ostrołęka Punkty zdobyte: 7
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 19:07
|
|
|
| mam taki sam silnik, tez codziennie dojezdzam do pracy, w sumie mam 25 km w jedna stronę, z czego 25% to po miescie, jezdze normalnie choc zdarza sie przeciagnąc corsinke troche, mi spala obecnie w mieszanym trybie 6,5 litra, 7 spalała w zimę, jak dla mnie to tez za dużo, ale wiadomo krótkie trasy, jak pojade w trasę conajmniej 100 km to juz spalanie spada ponizej 6 litrów, do tego mam dosc szerokie opony, w twoim przypadku cos ejst nie tak, wszystko w porzadku masz z silnikiem?? nie zapala ci sie kontrolke check? jakie koła masz? jaka temperatura jest płynu chłodzącego jak sie rozgrzeje?? |
|
|
|
 |
Creativ [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 19:44
|
|
|
oij...jakby mój palił 7, to by nie było żadnego problemu
opony : 185/60 R14 ...
kontrolki po zapłonie gasną wszystkie, żadna się nie pali
z silnikiem nic sie nie dzieje, ni mam żadnych problemów
temperatura....hmm....do 90 st. myślę, że tak ~ 70 .. czasem np. w piątek, kiedy wracam późno do domu i stoję w wielkim "korasie" to do 100 potrafi dojść
aha... są 3 dziury na tłumiku (znaczy na tej rurze pod samochodem ) ale to chyba nie powoduje takiego wzrostu spalania ?
aha i jeszcze dodam, że hamuję silnikiem |
| Ostatnio zmieniony przez Creativ Sro Maj 14, 2008 19:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertnet
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 20:52
|
|
|
| jesli chodzi o temp to musi byc caly czas 90 stopni, a ze dojdzie do 100 to normalka, ale 90 musi byc. oponki masz ok, dziury w tlumiku tez nie maj awplywu na spalnie, a hamowanie silnikiem obniza spalanie, napisz dokladnie o stalej temperaturze podczas jazdy w trasie, z tego cio piszesz ze 70 masz to termostat moze do wymiany. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Creativ [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 20:59
|
|
|
okej...z tą temperaturą, to napiszę w piątek pod wieczór....
ale ten termostat chyba nie jest przyczyną takiego spalania ? |
|
|
|
 |
robertnet
|
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 07:15
|
|
|
| Creativ napisał/a: | | ale ten termostat chyba nie jest przyczyną takiego spalania ? | jak masz caly czas 70 stopni to prawdopodobnie jest |
|
|
|
 |
Creativ [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 16:36
|
|
|
no więc tak....w trakcie normalnej jazdy na trasie temperatura oscylowała w granicach 60 ...
do 95 podskoczyła dopiero w mieście, czyli po ok. 12km, gdzie zatrzymywałem się dość często na światłach,
czy w ciemno mogę wymienić termostat i mieć pewność, ze to tylko to, czy jechać do ASO, gdzie zedrą ze mnie za sprawdzenie tego ? dzwoniłem tam i facet powiedział mi, że koszt czegoś takiego to "do 200zł" |
|
|
|
 |
|
|
|