mixer Model Opla : Agila 1.2
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 21:22 Agila 1.2 16V
Na początek, jako że jestem nowy witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Od niedawna posiadam Opla Agilę z motorkiem 1.2 16V. Z uwagi na małe doświadczenie,
wybaczcie jeżeli użyję niezbyt fachowych terminów w opisie problemu który mnie dotknął.
Mianowicie, na łączeniu kołnierza misy olejowej z obudową skrzyni biegów i wokół samej misy od czasu do czasu pojawiały się krople oleju. Po demontażu misy i wymianie uszczelki na nową oryginalną oraz dodatkowym posmarowaniu cieniutką warstwą silikonu do silników, wycieki wokół misy ustąpiły, jednakże na wspomnianym łączeniu kołnierza z obudową sprzęgła nadal się pojawiają . Gdy misa była zdjęta koło zamachowe i obudowa wokół niego były suche.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc i poradę co może być przyczyną tego wycieku:
- źle założona uszczelka ? (powierzchnie odtłuszczone i przetarte papierem 2000)
- pęknięta misa olejowa ? (nic nie zauważyłem, chyba że mikropęknięcia)
- wyciek na uszczelnieniu wałka zdawczego ?
Pozdrawiam.
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 12:54
Jeśli zbiera sie olej silnikowy to raczej simering wału korbowego, często podcieka także wysprzęgnik i sączy się płyn hamulcowy między skrzynią a silnikiem
mixer Model Opla : Agila 1.2
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 21:40
Dziękuję Wam za odpowiedź. Niestety, nie czuję się pocieszony, bo z tego co piszecie
to skrzynia do wyjęcia, wymiana uszczelniacza ... czyli grubsza naprawa
Jak myślicie, jakie mogą być koszty i czy jest to do zrobienia we własnym zakresie ?
Ad. wycieku plynu hamulcowego to raczej nie, bo to czysty olej.
Ostatnio zmieniony przez mixer Sro Mar 26, 2008 21:45, w całości zmieniany 1 raz
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet