Mam Agile 1.2 i od jakiegoś czasu słysze dziwne dźwięki słyszalne z tyłu samochodu bądź pod jego spodem. Dźwięki słyszalne są na biegu jałowym i podobne są do wiatraczka w komputerze. Nie jest to żaden wiatrak - dmuchawy , silnika czy silniczki spryskiwacza bądź świateł. Tuz przed zapaleniem silnika po włożeniu kluczyka do stacyjki słychać podobny dźwięk ale tamten jest o wiele wyższy. Czy to nie jest pompa paliwa?
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
może to amortyzator samopoziomujący?? jest z tyłu silniczek od tego i włącza się po zapłonie około 10-15sek. mój jest w Sintrze po lewej stronie z tyłu . pozdro
Witam,
Co do brzęczenia jakby pod bagażnikiem to u mnie też tak jest: na początku po przekreceniu zapłonu (ale zanika po kilku sek.) i np. po przejechaniu gdy silnik jest ciepły...
Ja mam troche inny problem...
W czasie jazdy wyskoczyła mi kontrolka "Emisja spalin" (świeci, nie miga). Dzień wcześniej zatankowałem gaz do pełna, benzyny było troche mniej niż połowa baku. Następnego dnia zrobiłem łącznie 470 km ale po przejechaniu ok. 200km kontrolki diodowe nie wykazywały zużycia gazu. W drodze powrotnej tankowałem gaz, ale nic nie weszło, jakby był pełny albo awaria gazu. Zatankowałem więc benzynę i wróciłem (ok. 200km).
Ostatnio przejechałem trochę na gazie-wygląda na to że pali na gazie, na benzynie też...
W związku z tym, czy to coś poważnego?? Znajomy mówił że mogła się sama "zapalić", albo to coś z pompą bo jeżdze głównie na gazie (choć na małe dystanse i nie przeciążam silnika...)
Bede wdzięczny za komenty......
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
manticore [Usunięty]
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 16:36
Są dwa silniczki które brzęczą po przekręceniu kluczyka - jeden to przepustnica której silnik pozycjonuje uchylenie w zależności czy zimny czy ciepły silnik i drugi silnik od pompy paliwa w zbiorniku. Ten pierwszy zawsze słychać, a drugi zależnie od ciśnienia włacza się od razu lub w trakcie pracy silnika