|
|
| Autor |
Wiadomość |
grzesiek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2006 15:20 alternator
|
|
|
| posiadam viki 2 litry i mam problem z alternatorem, podczas ładownia na początku ma napięcie 14,12 a po około 5 minut spada na 13.65 nie wiem gdzie tkwi przyczyna takiego zachowania alternatora, wymieniłem regulator i nic nie pomogło, po włączeniu świateł i radia oraz nawiewu jest spadek napięcia ładowania przez alternator. jak ktos mógłby poradzic to dziękuje. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
MAJA_kula [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lut 24, 2006 16:15
|
|
|
| i bedzie takie obciazenie wielkie dla aku nie jest latwe do zgryzienia!!!!nie ma sie czym przejmowac wszystko jest w normie<tak>d0 13.04 |
|
|
|
 |
red devil
burgund red :)

Model Opla : Calibra C20NE:)V8:)
Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 07:36
|
|
|
Ja miałem podobnie u siebie (C20NE) tylko mi spadało ostro poniżej 13 co sie okazało jak regulator wymieniłem, że dalej to samo, a wina tkwiła w zmasowaniu alternatora, poprostu nie łapał masy odpowiednio i świrował przez to, tylko że u mnie nie szło już świateł zapalić, bo po włączeniu świateł, wszystko zaliczało padaczke ale naszczęście już jest spoksik wymieniłem przewód masowy i jest oki także sprawdź kolego zmasowanie altka |
|
|
|
 |
grzesiek [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 11:23
|
|
|
| tylko wszędzie piszą ,że ładowanie powinno byc w granicach 13,8 - 12,4 V. z masą walczyłem porobiłem nowe na akumulator i didatkową na silnik objawy takie same- tj. nic nie pomogło. spadek jest też na samym alternatorze , także wina tkwi w nim . ale i tak będę jeżdził viki. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
rox [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Lut 25, 2006 16:30
|
|
|
| taki maly spadek to nie problem, to nawet nie pol wolta! |
|
|
|
 |
przecinak13 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 13:11
|
|
|
| Cześć. Po rozruchu alternatror doładowywuje akumulatr. Uzpełnia go o mocpobraną do rozuchu. Jak masz ochhotę się pobawiś zrób sobie voltomierz w kabinie taki prowizoryczny i sprawdz jak ci sie sprawuje alternator w czasie jadzy. |
|
|
|
 |
grzesiek [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 09:17
|
|
|
| złosliwośc przedmiotów martwych, matrwią mnie te skoki ładowania gdyż mam nowy akumulator i nie chciałbym go popsuc. sprawdzałem na innych samochodach typu ford i polonez czy fiat i tam nie było takich spdków napięc ładowania. |
|
|
|
 |
krzys KTK [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 21:34
|
|
|
jaki to altek bosch czy delco
jak bosch to sprawdz masy dobrze i wczysc styki laczenia mas
jak delco to bezwzgledna wymniana zestawu diod i reg napiecia |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
grzesiek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 12:14
|
|
|
| jest to bosch, czysciłem przewody, wyrównałem pierścienie ślizgowe, zmieniłem regulator napięcia , założyłem nową masę z akumulatora i dugą łączącą alternator z zilnikiem jest lepiej ale są i tak spadki napięcia po krótkiej pracy alternatora . |
|
|
|
 |
sierafka [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 22:14
|
|
|
| Słuchaj tego co mowi rox.Skoro masz prawo jazdy to masz co najmniej 17lat i powinienes wiedziec to ze szkoly ze podłaczjac obciążenie do zrodła napiecia zawsze wystepuje spadek napiecia 5-10% to normalne tym bardziej ze masz doczynienia z 12 voltami.Im wieksze obciazenie tym wiekszy spadek a swiatła(mijania lub drogowe),radio(kiedy głośno gra) i dmuchawa to obok ogrzewanych eletrycznie bajerów to najwieksze odbiorniki.Dlatego ten spadek który masz to nic.Mozesz sie martwic kiedy przy małym obciazeniu i na wolnych obrotach napiecie spadnie ponizej 13 volt.Mało tago bardzo wazny jest tez prad ładowania ale tego zwykłym miernikiem nie zmierzysz.Nie wiem jak z tym alternatorem DELCO ale diody to sie wymieniało w maluchu albo w fiacie teraz wymienia sie cały szczotkotrzymacz.Mam nadzieje ze troche ci pomogłem.Mozesz mi wierzyc bo jestem elektrykiem |
|
|
|
 |
|
|