Przesunięty przez: szeryf Sro Lut 14, 2007 13:04 |
|
| Autor |
Wiadomość |
SAURONAS [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 00:26 Amortyzatory tabu
|
|
|
Witam serdecznie
Zakupiłem po moim nieco egzotycznym fordzie scorpio 95 (wieloryb) opla astrę G 1999 Kombi sport. Bardzo fajny diesel 60kW/82KM (trochę lub nawet bardzo mułowaty jak na przydomek sport) diesel. Krótki opis: felgi 16", białe zegary, skórzana kierownica, klima, przebieg 170 kkm. Po badaniach okazało się, że prawy przedni amortyzator ma 35% skuteczności. No i pojawił się problem. Czy ten model ma normalne amortyzatory czy też przeznaczone dla wersji sport (rodzinne kombi sport - też mi samochód sportowy). Główne moje pytanie: czy można do tego modelu założyć zwykłe (tańsze o prawie połowę) amortyzatory dla zwykłego modelu kombi z tym dieslem. Czym te amortyzatory się różnią (sportowe - zwykłe), czy tylko charakterystyką tłumienia czy też wymiarem.
Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
zibi
pogromca raków

Model Opla : astra G 1,6 8V
Wiek: 40 Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 3437 Skąd: Pobiedziska
Punkty zdobyte: 4
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 07:38
|
|
|
SAURONAS, Jest taka stronka o amorach i jest tam też o sport.Można zadać pytanie sprzedawcy,czy pasują zwykłe,ale potrzeba więcej danych o wozie.
Tu masz link:http://www.opel.amorki.co...?wer=17&m=1&o=4 |
|
|
|
 |
red devil
burgund red :)

Model Opla : Calibra C20NE:)V8:)
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 07:40
|
|
|
Myśle że przy takiej mocy charakterystyka amorków w kombi nie ma zadnej różnicy, a tak prościej to pewnie asterki z tymi dieslami mają takie same amorki, a oznaczenie sport to pewwnie tylko dodatki jakies w autku, bo faktycznie 82KM w kombi to raczej niezbyt sportowy model |
|
|
|
 |
maniakopel

Model Opla : Astra G 2.0 DI_16V
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 14:38
|
|
|
Ja tam nie narzekam na te 82 konnie:) Jak trzymam obroty od 1900 to fajnie się jeździ a jak i trzeba to 170 też poleci A co do amorków to w każdej powiny być takie samo a <SPORT> to rodzaj wyposarzenia,,,,białe tarcze, sportowe fotele itp |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
zibi
pogromca raków

|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 19:32
|
|
|
| maniakopel, a nie jest tak,że w wersji sport amory są krótsze i bardziej sztywno pracują? |
|
|
|
 |
SAURONAS [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Gru 09, 2006 14:25
|
|
|
| Właśnie tak też mi się wydaje, że są o 20mm krótsze. Pytanie tylko czy przy napisie na drzwiach sport mam je założone czy też mam tradycyjne. Odsyłając mnie do stron z amotryzatorami nie rozwiążemy problemu. Wiem, że są dwa rodzaje amortyzatorów dla sport i tradycyjne. Ale czy napis sport na drzwiach ma amortyzatory sport czy normalne. Pomijając już kwestię czym się różnią. Czy mają inne wymiary, czy tylko charakterystyką. Po prostu nie wiem które kupić. |
|
|
|
 |
zibi
pogromca raków

|
Wysłany: Nie Gru 10, 2006 16:42
|
|
|
SAURONAS, właśnie na tej stronie można zadać pytanie sprzedającemu,czym się te amory rożnią i czy może być zwykły.Cóż więcej potrzeba? |
|
|
|
 |
SAURONAS [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Gru 10, 2006 23:09
|
|
|
| Gdyby to było takie proste, to nie marnowałbym Waszego cennego czasu. Przecież zwrot o pomoc do Was jest było ostatecznością. Pytałem o ceny już kilku sprzedawców, od których otrzymałem odpowiedzi nie bardzo jasne. Ten dziwny sport so "sport" czy też nie.?? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
zibi
pogromca raków

|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 06:57
|
|
|
SAURONAS, Dzisiaj sprawdzę co na to Saros lub Intercars.
Sprawdziłem i .... ogólnie kicha.Nikt nic dokładnie nie wie.W katalogach jest rozróżnienie na zwykłe i sport,które kosztują 200zl(Monroe).Jeden gość stwierdził,że zwykłe powinny pasować,ale może mieć to wpływ na zachowanie pojazdu(w to wątpię).Myślę,że jak w sklepie,czy hurtowni zrobi się przymiarkę obydwu to powinno być widać ewentualne różnice długości,czy jakieś inne.
Co do pomiaru sprawności twojego amora też nie ma pewności,że jest on miarodajny.Na przeglądzie w moim punto w sierpniu zeszłego roku wyszło,że mam tylny amor sprawny w 35%,a w lutym w serwisie Fiata okazało się,że jest sprawny w 70%.
Zanim zaczniesz wymiany sprawdż jeszcze w innym warsztacie. |
|
|
|
 |
SAURONAS [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 22:04
|
|
|
Dzięki Zibi (innym również)
Widzę, że podszedłeś bardzo życzliwie to mojego problemu. Osobiście także wątpię w drastycznie inne zachowanie się auta (przy normalnej jeździe) przy wymienionych przez Ciebie amorach "monroe" (też je miałem na oku- najmniejsza różnica cenowa pomiędzy niby sport a normalnymi). Jeżeli tylko będą pasowały to je założę. Kurczę chciałem kupić normalne auto po wynalazku typu "scorpio" i wcześniejszych francuzach (bardzo wygodnych - wieczna dłubanina w zawieszeniu i nieco podwyższone ceny części), a tu znowu klops. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Widać nie ma aut niezawodnych. |
|
|
|
 |
|
|