|
|
|
|
Przesunięty przez: kicaj Wto Lut 02, 2010 00:19 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Omnibs
Omnibs
Model Opla : Zafira 2.0 DTH
Punkty zdobyte: 12
|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 17:58
|
|
|
| FICZYSZ napisał/a: | | Mam prośbe kolego... czy mógłbyś mniej więcej opisać co i jak krok po kroku... czy trzeba się zaopatrzyć w jakieś uszczelki? na pewno od pokrywy kolektora... a jakieś jeszcze? te wężyki można odczepić od powrotu paliwa??? pisałeś ze je zmieniasz... może i ja bym je zmienił... jaki jest ich koszt i ciężko je dostać? z góry dzięki za pomoc... i przedewszystkim jak odpowietrzyć później układ??? |
1)Co do odpowietrzania to poszukaj postów kol. Brzozy,( w opcji szukaj);
2)Czyszcząc kolektor musisz mieć 2-ie podkładki;
3)Dobrze wymienić przewody przelewowe i ewentualnie trójniki;
4)Uwaga na czyszczenie...nie jeden już płakał po czyszczeniu na forum że nie pali!!!W google wpisz czyszczenie kolektora.
5) Dobrze odpowietrzyć po czyszczeniu
Pozdrawiam i powodzenia |
| Ostatnio zmieniony przez kicaj Pon Lut 01, 2010 11:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
hadzii123
hadzi
Model Opla : Astra G 2.0 DTL
LPG: NIE
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 19:23
|
|
|
Przed czyszczeniem należy się zaopatrzyć w nowe uszczelki do kolektora dolotowego (60zł 2 szt.), WD40, benzyna ekstrakcyjna (do wyczyszczenia kolektora), gumowe rękawice, gumowy przewód zwrotny / przelewowy, cienko ziarnisty papier ścierny.
1. Zdemontować plastikową osłonę z góry silnika.
2.Zdemontować rurę od turbiny - A1,A2,A3.
3.Zdemontować zawór EGR - B1,B2.
4.Odpiąć wtyczkę od czujnika temperatury silnika (przy termostacie) - C1a następnie odkręcić plastikową osłonę tych kabli - C3, C4 oraz odłączamy wtyczkę czujnik ciśnienia doładowania (na pokrywie kolektora z prawej strony) - C2 potem odpinamy wtyczkę i odkręcamy metalowy uchwyt czujnika położenia wału – C5. Przewód gumowy który podłączony jest z termostatem i zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego odpinamy od listwy i zostawiamy, a całą osłonę z kablami możemy przymocować ale po odkręceniu przewodów paliwowych nad chłodnicą wówczas nie jest konieczne odpinanie przewodu sterującego od pompy paliwa.
5.Odłączamy przewody zwrotne / przelewowe (ciągniemy je do siebie uwaga na trójniki przy zciąganiu z nich przewodów lubią pękać.
6.Odkręcamy przewody paliwowe wysokiego ciśnienia przed rozkręceniem potraktować kilka razy WD40 (te metalowe, dwa klucze 17 ja stosowałem oczkowe przy odkręcaniu przy pompie a zakładałem przy wtryskach i przekładałem wzdłuż przewodu aby uniknąć ześlizgnięcia klucza, jeden założyłem na króciec przy pompie przytrzymując go- D1 a drugim odkręcałem nakrętkę - D2) przed odkręceniem najlepiej oznaczyć kolejność przewodów bo przy montażu nie zastanawiasz się który teraz.
7.Odkręcamy śruby z pokrywy kolektora, klucz torx E10 lub rurkowy 8 i zdejmujemy pokrywę (pokrywa założona jest na dwa kołki ustalające więc można delikatnie z rozwagą podważać z prawej i lewej strony pokrywy).
8.Odkręcamy czujnik ciśnienia doładowania z odkręconej już pokrywy, jedną ręką delikatnie okręcając go a drugą ręką najlepiej kciukiem (przed tym zebrać nagar z tego czujnika od środka) wyciskać czujnik powinien wyskoczyć (przykręcony jest jedną śrubką i uszczelniony oringiem).
9.Odkręcamy nakrętki (7 szt. klucz chyba 10) z klap zawirowań i zdejmujemy je - E1/7.
10.Czyścimy otwory dolotowe w głowicy (czyściłem /skrobałem je cienkim nożykiem a następnie przedmuchałem sprężarką).
11.Czyścimy, myjemy pędzlem i benzyną, delikatnie skrobiemy (aby nie uszkodzić elementów) pokrywę kolektora i klapy zawirowań (tu uważamy na blaszki które są zamontowane na osi w otworach po jednej na każdy cylinder w razie potrzeby prostujemy klapy/blaszki tak aby po zamknięciu nie było szczeliny) - F1/4.
12.Czyścimy zawór EGR, grzybek (szczotka druciana miedziana lub papier ścierny, do wnętrze zaworu psikamy WD40 przez ten króciec co podłącza się przewód podciśnieniowy i otwór odpowietrzający poniżej, usuwamy zawartość poprzez wciskanie grzybka do środka trzymając zawór króćcem w dół bo będzie chlapało, na koniec wlewamy benzyny ekstrakcyjnej do środka i robimy to co z WD40. Benzyna dokładnie wyczyści i szybko odparuje).
13.Czyścimy cienko ziarnistym papierem ściernym miejsca styku uszczelek w pokrywie i klapach zawirowań i głowicy aby usunąć resztki starej uszczelki (zakładamy na kawałek drewna o równej powierzchni i ostrożnie zeszlifujemy resztki starej uszczelki tak aby nie uszkodzić płaszczyzny).
14.Czyścimy zawór ciśnienia doładowania (tu bardzo ostrożnie używałem WD40 i sprężarki tylko do zdmuchiwania nieczystości, wygląda tak jak lejek z małym otworkiem u podstawy).
15.Po tych czynnościach montujemy wszystko w całość (odwrotność rozkładania), można pokusić się o założenie nowych oringów jeden od rury przy turbinie średnica zewnętrzna 35mm gr.2mm – A1 (jest gniazdo w obudowie turbiny) i zaworze EGR średnica zewnętrzna 30mm gr.2mm – B.
16. Odpowietrzamy pompę (ja odpowietrzałem poprzez wyciąganie paliwa z pompy tam gdzie podłącza się przewody zwrotne przy pompie dużą strzykawką (kupiłem w aptece) na zasadzie wyssania paliwa zagięcia przewodu tak aby paliwo się nie cofnęło odpięciu jej wypróżnieniu strzykawki, podpinamy ją z powrotem i dopiero rozginamy przewód, znowu wyciągnięciu paliwa i zagięciu przewodu i tak aż nie będzie widać pęcherzyków powietrza ok. 3l do 4l a następnie podłączamy do reszty przewodów wcześniej założonych na wtryskiwacze nie zapominając o zagięciu prze podłączeniem).
lub http://forum.opel24.com/s...h-vt20984,9.htm
17.Odpalamy autko (może trochę więcej pokręcić, jak nie zaskoczy to niech jedna osoba kręci rozrusznikiem a druga poluzuje przewód wysokiego ciśnienia przy wtryskiwaczu, stara metoda ale skuteczna)
Tak wygląda kolektor po czyszczeniu (fotka zapożyczona z www)
http://img171.imageshack....4/glowdth02.jpg
Mam nadzieje że napisałem zrozumiale. Życzę miłej pracy. |
| Ostatnio zmieniony przez hadzii123 Czw Lis 26, 2009 19:53, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
FICZYSZ
.......

Model Opla : Astra 2 2.0DTI
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 19:31
|
|
|
Wielkie dzięki za podpowiedzi i instrukcje... teraz tylko trzeba się zabrać do tego...
[ Dodano: Pią Lis 27, 2009 09:30 ]
z tym odpalaniem u mnie to w końcu mechanich wymnienił mi zaworek kierunkowy paliwa bo wyszło ze puszcza w dwie strony... a wygładało to tak jakby sie zapowietrzal układ bo jak stał prosto badz z lekkim pochyłem do przodu to rano odpalal na strzał i jak odbierałem od mechanika to stał rowno i odpalil na strzala prawie po 24godzinach nie odpalania... a dzisiaj rano po niecalych 12 godzinach nie chcial odpalic... czy trzeba odpowietrzyć układ paliwowy?? ale to chyba mechanik zrobił najprawdopodobniej... a poza tym wczoraj u niego odpalil... a dzisiaj... jakies sugestie?? |
|
|
|
 |
hadzii123
hadzi
Model Opla : Astra G 2.0 DTL
LPG: NIE
|
|
|
|
 |
|
venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
|
|
|
|
 |
FICZYSZ
.......

Model Opla : Astra 2 2.0DTI
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 02:00
|
|
|
najwyżej wymnienie te wężyki jak będe kolektor dolotowy czyścił...
[ Dodano: Sro Gru 16, 2009 12:47 ]
Po problemie z odpalaniem... został przetrzepany cały układ paliwowy i okazało sie ze przewód odpowietrzający zbiornik paliwa był przytkany i zalany paliwem... dla pewnosci zawór przy pompie został wymieniony i auto pali na strzała i jest igła... |
|
|
|
 |
|
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |
 |
astra 1.8i problem z odpaleniem na zimnym silniku pomocy
|
Gość |
Silnik Benzyna |
20 |
Sro Wrz 20, 2006 16:56  ja37 |
 |
astra 1 -problem z odpaleniem na zimnym silniku- pomożecie??
|
Gość |
Silnik Benzyna |
3 |
Czw Lis 29, 2007 19:00  JJ |
 |
ASTRA F 1,7 TD <68km> problem z odpalaniem na zimnym s
|
Gość |
Silnik Diesel |
1 |
Czw Sty 03, 2008 22:26  barteklodz |