|
|
|
|
| Tagi tematu: astra, byc, co, gasnie, juz, luzie, moze, na, nie, pomocy, wiem | |
|
| Autor |
Wiadomość |
dikeys
Model Opla : Astra G 1.6 75KM
LPG: Tak
Dołączył: 30 Sty 2010 Posty: 8 Skąd: Słubice Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 18:23
|
|
|
| sondę lambda sprawdzałeś? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
andrzej_m55
Dziadzia Andrzej :))

Model Opla : Kadett E automat C16NZ-C16SE
Zaproszone osoby: 2
Punkty zdobyte: 161
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 19:23
|
|
|
Witam
Tak pomyślałem że coś z zapłonem,może przestawiony,czujnik challa siada
Sprawdź wszystko sam. Iskrę, czy wtrysk daje mgiełkę,wężyki podciśnieniowe itd. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
nokash
Doktór motór
Model Opla : Astra F Hatch C16NZ
Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 8 Skąd: Jelenia Góra Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 17:15
|
|
|
| Ok. Posprawdzam i dam znać co w trawie piszczy. Dodam że przedwczoraj raz jeszcze odkręciłem krokowca od benzyny i gdy wrócił na miejsce przez dwa dni nic się nie działo, jak ręka odjął. Niestety, zdarzyło się coś dziwnego. Trochę inny objaw. Zaczęło mi autem szarpać na gazie przełączyłem na benzynę a tu jeszce gorzej. Przy 60/h na czwartym biegu obroty spadły tak że wskazówka się oparła na słupku, auto zwalniało, silnik pracował ale tak powolutku coś jak na luzie. Zatrzymałem się i nie mogłem już odpalić. Gdy odczekałem minutke i zacząłem chechłac, silnik odpalił, pomęczył się i nagle wskoczył na swoje obroty po czym jak by nigdy nic się nie stało normalnie mogłem jechać. Mam go już czasem dosyć... |
|
|
|
 |
damiant804

Model Opla : Astra f hatchback C16NZ
Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 15 Skąd: Szczecin Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:26
|
|
|
Jeśli chodzi o silnik c16nz i nierówna prace na gazie,lub objawy dławienia się lub gaśnięcia to na 99% zajrzyj do kopułki aparatu zapłonowego. Lubi się tam zbierać wilgoć, robi się nalot na stykach i na palcu rozdzielacza, i to jest powodem takiego zachowania. Trzeba wyczyścić i wysuszyć.
Jeśli to nie pomorze to warto sprawdzić przewody wysokiego napięcia, najlepiej po zmroku czy nie mają przebicia.Oczywiście sondę lambda(ale to na komputerze.chyba że jest dostęp do drugiej to założyć na próbę) no i jeszcze zawór elektroniczny na przewodzie doprowadzającym gaz do kolektora, chyba ze już jest zmieniony na mechaniczny albo oryginalnie był mechaniczny. |
|
|
|
 |
|
venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
|
|
|
|
 |
domik89
Model Opla : astra g
1,6 8v
LPG: tak
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:51
|
|
|
hey posiadam astra g z silnikiem 1.6 8v 75km
mój problem pojawił sie od niedawna a wiąże sie on z gaśnięciem auta na lpg odpale auto na bezynie automatycznie przeskoczy na gaz auto stoji i na wolnych obrotach chodzi bardzo ładnie (małe chwianie sie obrotow) wiec ruszam jedynka dwujka i po przejechaniu ok 200m kiedy chce zmienić bieg po naduszeniu pedału sprzęgła wskazówka obrotów opada na 0 i auto gasnie dzieje sie to za każdym razem np. przy zmianie bigów wduszam sprzęgło chcąc wrzucić inny bieg obroty po na cisnieciu spadaja i auto zgasło rowniez na postoju jak mu przygazuje o ponad półowę auto zgaśnie
byłem w serwisie xxx podobno nie źli fachowcy sprawdzili instlacja jest szczelna zaden przewód sie nieodłaczyl ani nic z tych żeczy po podłączeniu auta pod komputer wykrył bład uszkodzone egr wiec kazali mi zakupic i wymienic i bedzie dobrze ich teza "niedomyka sie u panna egr po nacisnieciu pedału sprzegla wlatuje zaduzo splin i powoduje zbyt uboga w gaz miesznke i auto gaśnie" oczywiscie u niech koszt wymiany to ok 500zl wiec po przyjezdzie do domu postanowiłe zaślepic egr no ale niestety problem nadal jest ten sam
(oczywiscie panowie w serwisie wzieli 250zl a stali przy aucie ok20 min wtym 2 godizny szukał płaskiego śrubokreta )
wiec co mam zrobić?? ma ktos pomysł moze da sie ominac ten problem przykladowo dajac wiecej gazu w mieszance ?? dodam że po naciśnięciu sprzegła i dodawaniu gazu można podtrzymac auto żeby nie zgasło mam też odwrucony wlot powietrza filtra, spuszczony syf z parownika, wymieniony filterek, silniczek krokowy od innego auta ale podbno obydwa sprawne w tamtym aucie działaja bez problemu no i wtym serwisie mu ustawili 900obrotow na komputerze i oprucz erg nie miało auto wiecej błedów i wyregulowali gaz. parownik nagrzewa sie normalnie nie zamarza.Na bezynie jest ok auto sprawuje sie bardz dobrze lecz wachaja sie delikatnie obroty miedzy 900-1000 i nieraz opadna z 900 na 500 lub sam sobie przygazuje do 2tys i opadnie i jest ok. spalanie gazu to 10l ale to mało bo auto ma 75km a opony 245. help bo juz mam dosc gazowniku jeden to powiedział ze musi wszystko rozebrac i na wstepie powiedział ze 400zl nie starczy to druga instalacja uzywana kosztuje z 300 a nastpny popatrzał i powiedział ze to nigdy dobrze niebedzie chodzic no a jakos pół roku jedziłem od kupna i było wszystko ok. ma ktos jakis pomysł oto moj parownik no i mam na przewodzie regulowany gaz śruba (patrz foto.) http://www.fotosik.pl/pok...6f84189a46.html |
| Ostatnio zmieniony przez domik89 Wto Lut 09, 2010 11:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
nokash
Doktór motór
Model Opla : Astra F Hatch C16NZ
Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 8 Skąd: Jelenia Góra Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 18:26
|
|
|
Wszystko to sprawdzał mi zaufany kupel mechanik
| damiant804 napisał/a: | | zajrzyj do kopułki aparatu zapłonowego. Lubi się tam zbierać wilgoć, robi się nalot na stykach i na palcu rozdzielacza, i to jest powodem takiego zachowania. Trzeba wyczyścić i wysuszyć. | Robiłęm to już kilka razy i nic nie daje. | damiant804 napisał/a: | | sprawdzić przewody wysokiego napięcia, |
Są ok
Sonda lambda faktycznie była walnięta. odkąd została wymieniona problem zniknął po czym po kilku dnach pojawił się i już jest po staremu...
Nie sprawdzaliśmy czujnika halla ale szczerze wydaje mi się że to tez nie to.
Czy może mi ktoś powiedzieć Gdzie znajduje się czujnik halla najlepiej na jakimś zdjęciu. Gdzieś czytałem że można go przeczyścić. Może to coś da... |
| Ostatnio zmieniony przez nokash Nie Mar 14, 2010 18:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |