|
|
| Autor |
Wiadomość |
kk2
Model Opla : Astra G
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 00:06 Astra G, Y17DTI, zgasła ... że niby EGR?
|
|
|
Mam Astrę G 1.7 DTI i taki oto problem.
Asterka w czasie jazdy szarpnęła i zgasła; i nie chciała odpalić przez parę godzin. Żadnego engine-check nie było. Potem ruszyła i było ok przez kolejne parę dni. W międzyczasie diagnostyka. Serwis twierdzi "EGR zbyt szeroko sie otwiera". Wczoraj zgasniecie sie powtórzyło; przez kilkadziesiat minut nie mial ochoty zapalić. Po paru godzinach stania w spokoju odpalił bez problemów.
Dodam, ze diag w serwisie, gdzie parę miesięcy wcześniej wymienialem moduł sterowania silnika po analogicznym padzie (tylko wtedy był "engine check").
Czy Waszym zdaniem możliwe, żeby niesprawny EGR doprowadzał do tego typu zjawisk, czy też serwis chce zrobić mnie w kakao, żeby się uchylić od gwarancji na naprawę sterowania? |
| Ostatnio zmieniony przez kk2 Pon Maj 12, 2008 01:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Krisp
krisp
Model Opla : Astra G 1.7Dti
Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 203 Skąd: Bydgoszcz Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 23:48
|
|
|
witam jak tak twierdzą to łatwo to sprawdzić egr jest sterowany podciśnieniem z pompy vacum wystarczy zdjąć wężyk z zaworu i zatkać go czymś w ten sposób mamy pewność że zawór się nie otworzy ale ja stawiam że to nie wina zaworu jak gaśnie to może padać sterownik pompy naprawa 300-500pln ale jeśli się nie boisz to można to naprawić samemu za pare pln opisane to było na niemieckiej stronie niestety adresu nie pamiętam ale wystarczy podstawowa wiedza elektroniczna i trochę wprawy w lutowaniu naprawa to(zimne luty plus wymiana kondensatorów) może też być inna przyczyna |
|
|
|
 |
kk2
Model Opla : Astra G
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 01:01
|
|
|
| dzięki za sugestię |
|
|
|
 |
Matys
Matys
Model Opla : astra 2 1,7DTI
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 7 Skąd: Pruszków Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 14:45
|
|
|
| Krisp napisał/a: | witam jak tak twierdzą to łatwo to sprawdzić egr jest sterowany podciśnieniem z pompy vacum wystarczy zdjąć wężyk z zaworu i zatkać go czymś w ten sposób mamy pewność że zawór się nie otworzy ale ja stawiam że to nie wina zaworu jak gaśnie to może padać sterownik pompy naprawa 300-500pln ale jeśli się nie boisz to można to naprawić samemu za pare pln opisane to było na niemieckiej stronie niestety adresu nie pamiętam ale wystarczy podstawowa wiedza elektroniczna i trochę wprawy w lutowaniu naprawa to(zimne luty plus wymiana kondensatorów) może też być inna przyczyna |
Witam
Byłbym bardzo wdzięczny jeślibyś znalazł link do tej niemieckiej strony.
Z wykształcenia jestem elektronikiem także myślę, że naprawa sterownika nie byłaby dla mnie problemem. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Krisp
krisp
Model Opla : Astra G 1.7Dti
Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 203 Skąd: Bydgoszcz Punkty zdobyte: 0
|
|
|
|
 |
Matys
Matys
Model Opla : astra 2 1,7DTI
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 7 Skąd: Pruszków Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 08:46
|
|
|
Wielkie dzięki.
Szkoda tylko że w języku niemieckim, ale po obejrzeniu zdjęć wiadomo mniej więcej o co chodzi |
|
|
|
 |
|
|