|
|
| Autor |
Wiadomość |
Kaczorq [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 10:14 Astra G zimny silnik i brak mocy to normalne??
|
|
|
Witam
Mam Asterke G 100KM ale zauwazylem ostatnio ze rano po odpaleniu silnika i wyjechaniu na miasto autko jedzie bez mocy cos tak jakby nie dzialala turbinka jest mulowaty jak diesel bez turbiny. Czy to normalne ze na zimnym silniku nie dziala turbo lub nie ma mocy wogole, troszke tez ma glosniejsza prace tak mi sie wydaje. Czy to moze byc jakies zabezpieczenie elektroniczne zwiazane z zimnym silnikiem?? Dodam ze po przejechaniu paru kilometrow autko jest zrywne i lata jak trzeba. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
david

Model Opla : Astra II 2.0 DTI 16V
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 12:24
|
|
|
Kazdy diesel glosniej pracuje jak jest zimny to wynika z charakterystyki silnika
Nie ma zadnego zabezpieczenia ktore by odlaczalo turbo na zimnym silniku |
|
|
|
 |
odyn [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 13:43
|
|
|
Daj mu trochę czasu na rozgrzanie od 10 do 15 minut, a wtedy poczujesz, ze reaguje inaczej na gaz. Diesel po odpaleniu, a zwłaszcza zimą jest trochę mułowaty, później za to staje się figlarny |
|
|
|
 |
maniakopel

Model Opla : Astra G 2.0 DI_16V
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 16:57
|
|
|
Pozatym może to być przyczyna gęstego oleju gdy silnik jest zimny Wiec tak jak napisane powyżej daj autku pochodzić troche a na pczątku jazdy staraj sie unikać wciskania mocno gazu i wysokich parti obrotów. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
stefdeath

Model Opla : leon tdi / astra dti :)
Dołączył: 11 Lip 2006 Posty: 438 Skąd: Warszawa Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 20:00
|
|
|
| Moim zdaniem zmulenie nie jest normalne. Głośniej może chodzić na zimnym, ale żeby aż taka różnica (wrażenie braku turbo??) u mnie nic takiego nie występuje. Praktycznie nie odczuwam różnicy na reakcję na gaz mimo,że olej mam 10w 40. Faktycznie na zimnym nie duszę prawie nigdy ale czasem rano nie obędzie się- trzeba dać po garach żeby zjechać ze skrzyżowania albo wcisnąć się w lukę w korku i nigdy nie stwierdziłem aż takiego spadku mocy w porównaniu z ciepłym silnikiem. |
|
|
|
 |
skot1

Model Opla : Astra II 2,0 DTI 16V
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 22:57
|
|
|
| To, co piszesz to złudne uczucie. Ja nigdy nie dusze autka, szkoda. Do póki nie osiągnie temperatury 80 stopni nie deptam. Ale gdy nie osiągnie 80 stopni to jest takie wrażenie jakby był mułowaty, to tylko wrażenie. Czasami jak mam ochotę poszanować to zaraz po do paleniu potrafi zapiszczeć laczkami, ale nie polecam szkoda silnika to głupota. A deptanie w zimie to szykuj około 3500 zł, od wariacji rok temu właśnie na jesień uszkodziłem pompę wtryskową. Polecam na jesień dolać do paliwa środek o nazwie Xerami czyści wtryski i wytraca parafinę z silnika. Odczuwalna praca silnik sam to stwierdziłem. Nie polecam żadnych dodatków do oleju silnika!!!!!. |
|
|
|
 |
garazowy

Model Opla : 2.0 DI_16V Astra G
Wiek: 23 Dołączył: 04 Gru 2006 Posty: 78 Skąd: berlin Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 11:12
|
|
|
| szczerze to nawet nie wiem czy jest jakas roznica, jak jest zimny jezdze bardzo spokojnie krece go do 2.5tys w spokojnym i wolnym tempie...szkoda mi go na jakies popisowki jak trzeba to wiadomo ze sie przycisnie ale tylko jak jest odpowiednia temperatura na zimnym silniku NIGDY!!! |
|
|
|
 |
maniakopel

Model Opla : Astra G 2.0 DI_16V
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 15:07
|
|
|
| Ja też nie widze rużnicy miedzy osiągami na zimnym czy ciepłym.....chodz tak jak kilka osób napisało powyżej też nie przekraczam 2500 obrotów silnika bo wiem jak zachowuje się olej w niskich tempraturach i poprostu szkoda mi autka i może z tąd myślimy że autko nam muli na zimnym..Skot1 gdzie kupujesz ten środek i w jakiej cenie oraz na ile Ci starcza jedna butelka??Bo własnie myśłalem nad jakimś dodatkiem do paliwa na zimie.A co do efektu braku Turbo przy zimnym silniku to mogło by się tak zdarzyć gdyby olej w silniku nie miał odpowiedniej temperatury chodz mogę się mylić a szkoda mi na to silnika do sprawdzania czy to prawda na zimnym silniku co do zachowania turbo |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|