Opel

Opel Forum Strona Główna Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
bas_tek85 
1.7 DTI

Model Opla : Astra 2
LPG: nie

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 20:20   Astra przy 150- 160 km/h nagle traci moc , zapala sie CHECK

3 tyg. temu kupiłem Opla Astre II 1.7 DTI z 2000r
Wczoraj jadąc przy prędkości 150 - 160 km/h nagle zapalila Mi sie żółta kontrolka silniczka pod obrotomierzem (check control) i samochód momentalnie zaczął tracić moc :/ więc ująłem noge z gazu i troche wolniej :p dojechałem do najbliższego postoju żeby sprawdzić co się stało .. po wyłączeniu silnika i odczekaniu troche i zapaleniu ponownie kontrolka zgasła i wszystko było OK. Nie wiem co się mogło stać ? ? ? ? ! !

Czy mieliście już takie przypadki ? ? odpiszcie proszę !

Po zakupie samochodu podpinany był pod komputer .. i błędy które miał zostały wykasowane // może to jakiś czujnik ? ? ? albo coś :p

Tytułuj posty żeby każdy wiedział o co chodzi - tytuł WAŻNE do nich nie należy // GrzECHO
Ostatnio zmieniony przez GrzECHO Nie Wrz 20, 2009 21:06, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
DAROMV6 
Poszedłem na browara :)

Model Opla : Omega B fyyylyyy V6 3,0
Zaproszone osoby: 2
LPG: T/N

Punkty zdobyte: 448
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 20:23   

ten świeży błąd powinien zostać zapamiętany
i dobrze by było abyś najpierw go odczytał

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
Adsense :

Opel Corsa
ROBERTO70 

Model Opla : ASTRA G 2.0 DI 16V
LPG: NIE

Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 09:22   Re: Astra przy 150- 160 km/h nagle traci moc , zapala sie CH

bas_tek85 napisał/a:
3 tyg. temu kupiłem Opla Astre II 1.7 DTI z 2000r
Wczoraj jadąc przy prędkości 150 - 160 km/h nagle zapalila Mi sie żółta kontrolka silniczka pod obrotomierzem (check control) i samochód momentalnie zaczął tracić moc :/ więc ująłem noge z gazu i troche wolniej :p dojechałem do najbliższego postoju żeby sprawdzić co się stało .. po wyłączeniu silnika i odczekaniu troche i zapaleniu ponownie kontrolka zgasła i wszystko było OK. Nie wiem co się mogło stać ? ? ? ? ! !

Czy mieliście już takie przypadki ? ? odpiszcie proszę !

Po zakupie samochodu podpinany był pod komputer .. i błędy które miał zostały wykasowane // może to jakiś czujnik ? ? ? albo coś :p

Tytułuj posty żeby każdy wiedział o co chodzi - tytuł WAŻNE do nich nie należy // GrzECHO
Masz do wymiany czujnik podciśnienia turbiny , miałem to samo. Po wymianie nie mam już problemu,sprawdź tak że czy wszystkie zaciski na kolektorze masz dobrze ściśnięte

poprawiłem"regulamin 3,1"/ andrzej_m55
Ostatnio zmieniony przez andrzej_m55 Wto Paź 06, 2009 14:01, w całości zmieniany 1 raz  

emczyk 
emczyk

Model Opla : Astra II 1.7 dti ( y17dt)

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 11:19   

Witam , miałem podobnie tylko tyle ze przy 130 km/h zapalała mi sie lampka. Przyczyna był wezyk od podcisnienia który spadł z trójnika.

venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
Największy sklep tuningowy

slavo142

Wysłany: Nie Gru 20, 2009 09:53   

Witam, ja mam taki sam problem z Astrą 98r. 1.7 TD. Do tej pory zapalała się kiedy tylko zmieniałem bieg na większy, chwilę się paliła, oczywiście wtedy był spadek mocy, a później jak zgasła samochód jechał normalnie. Czyściłem już zawór EGR, był bardzo zasyfiony. Te grzybek, który powinien wykonywać pewne ruchy stał w miejscu. Po tej czynności trochę się polepszyło, przy większych prędkościach już prawie się nie zapala, natomiast jak ujmę gazu to od nowa się check pokazuje.

[ Dodano: Nie Gru 20, 2009 12:06 ]
Witam, jak możeż to napisz mi gdzie mniej więcej jest ten czujnik do podciśnienia turbiny.

elessar_88 

Model Opla : ASTRA

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 23:50   

Witam.
Odnosnie zoltej kontrolki. Posiadam Opla Astre 1.7 DTI z 2001r. i wlasnie kontrolka check control najczesciej zapala mi sie przy 130km/h na 5 biegu (dokladnie kiedy wsazowka obrotomieza chce przekroczyc 3 tys obrotow). Czasami tez na 4, nie ma chyba regoly. istotne jest to, iz auto strasznie wtedy traci moc i wlancza sie tryb awaryjny. Gdy wylacze silnik i odczekam chwile, to po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka znika i wlasncza sie przy wyzej wspomnianej predkosci. Komputer pokazywal blad odnosnie zaworu elektromagnetycznego turbiny, wiec zostawilem auto u mechanika. Ciekawe jest to, ze gdy wymienilem ten zawor i mechanik przeczyscil mi kolektor ssacy, czy jak sie to nazywa oraz wszystko inne co bylo zpchane lub zabrudzone (bo byl zabrudzony olejem), a ponadto zostal mi wgrany nowy program do komputera kontrolka dalej sie zapala przy tej samej predkosci. Byc moze istotne jest to ze ucieka mi rowniez plyn chlodniczy ze zbiorniczka wyrownawczego, a powodem tego jest olej w tych gumowych przewodach silnika. Nie wiem czy to ma na to wpyw. Mam nadzieje ze ktos bedzie w stnie mi pomoc gdyz zaczynam byc powoli zdesperowany... Z gory dziekuje i pozdrawiam.

emczyk 
emczyk

Wysłany: Sob Sty 09, 2010 09:30   

Powiem w skrócie . Miałem podobne problemy. Napisze co sie u mnie działo. Olej w układzie chłodzenie to wada tych silników. U mnie przyczyna była nieszczelna głowica , a konkretnie obsady wtryskiwaczy. Z jednej strony na tłoki leciał płyn chłodniczy a z drugiej olej ( spaliny) do płynu. Trzeba zdjac głowice. Co do mocy przy 130. Miałem ten problem 2 razy. I tak jak pisalem wczesniej w poscie spadł mi wezyk z trójnika od podciśnienia który jest z tyłu silnika.
Na koniec dodam niegdy wiecej isuzu. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez emczyk Sob Sty 09, 2010 09:31, w całości zmieniany 1 raz  

elessar_88 

Model Opla : ASTRA

Wysłany: Sob Sty 09, 2010 21:04   

Hmm... dzieki za podpowiedz:). Na pewno sprawdze. Ale odnosnie nieszczelnej glowicy to chyba powinny byc tego jakies objawy, np. bialy dym z rury wydechowej. A po drugie mechanik sprawdzal uszczelke i poeidzial mi ze jest z nia wszystko ok, ale byc moze nie sprawdzal tego albo jest mechanikiem do d... W kazdym badz razie jeszcze raz dzieki, bede pisal jezeli to nie jest wina wezyka z trójnika od podciśnienia (btw alez zlowieszczo to brzmi <rotfl>)

emczyk 
emczyk

Wysłany: Sob Sty 09, 2010 22:01   

elessar_88 napisał/a:
Ale odnosnie nieszczelnej glowicy to chyba powinny byc tego jakies objawy, np. bialy dym z rury wydechowej. A po drugie mechanik sprawdzal uszczelke i poeidzial mi ze jest z nia wszystko ok, ale byc moze nie sprawdzal tego albo jest mechanikiem do d...

Nie miałem zadnych złych objawów z głowicą . Żadnego białego dymu . Jedynie co to ubywał płyn chłodniczy a zarazem robiła sie czarna maź w zbiorniczku. Uszczelka tez była dobra bo to nie chodzi o uszczelke tylko o samą głowice. Oczywiscie przyczyn moze być jeszcze kilka ale u mnie tak wałsnie sie działo.

Jak nie wiesz gdzie tego szukac to napisz spotkamy sie zobaczymy. Postaram sie pomóc ziomalowi.
Ostatnio zmieniony przez emczyk Sob Sty 09, 2010 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: