Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
auto raz pali raz nie - awaria komputera?
Autor Wiadomość
solpe
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 18:23   auto raz pali raz nie - awaria komputera?

Witam wszystkich forumowiczów,
zajrzałem na ten portal szukając wskazówek co do dręczącego mnie problemu, nie znalazłem go wprawdzie, ale po przeglądzie tematów mam nadzieję, że zasugeruje mi ktoś tutaj rozwiązanie kłopotu, jaki mam od 2 tyg ze swoją Astrą 2 kombi z 1999, silnik X16SZR 8v, przebieg 100000km

Objaw: silnik po przekręceniu kluczyka czasami nie odpala. Byłem u 2 mechaników. Za pierwszym razem zaholowałem auto, facet - nie mając komputera diagnostycznego - przejrzał punkty zapłonu, zasilanie etc. i stwierdził brak iskry przy dochodzącym prądzie do cewki, w końcu postawił diagnozę: uszkodzony immobilaizer, najprawdopodobniej kluczyk. Gdy wróciłem do niego z dwoma kluczykami, auto odpaliło na obydwóch.
Za drugim razem gdy silnik "zdechł" umówiłem się z mechanikiem, w dniu wyjazdu do mechanika silnik znowu palił, jak skowronek. Tymniemniej dowiozłem go na diagnostykę, przy której komputer nie wykazał w raporcie błędów żadnej usterki. ( to było 3 albo 4 odpalenie od wystąpienia problemu).Dodam, że moja Astra sprowadzona z Niemiec jest z serii, która podobno miała bezpłatnie wymieniane komputery ze wględu na wadę fabryczną. Ja sam jeździłem przez 2 lata z palącą się non stop kontrolką komputera, ale silnik działał tip top. W pewnym momencie komputer przełączył się w tryb awaryjny, a mechanik zdiagnozował awarię komputera (naprawa 1200 zł). Teraz też sugerowana jest awaria komputera. Czy ktoś ma jakiś pomysł na to, jak zamienić "chyba" na coś bardziej pewnego? (i co kosztuje mniej niż 1200 :) ). Tym bardziej, że poza kłopotami z odpalaniem silnik chodzi, jak zegarek szwajcarski.
Dodam, że najczęściej silnik nie odpala rano, a gdy już zapali, przez cały czas wszystko jest ok. aha, mam instalację LPG.

Coś jeszcze..? mam oryginalny akumulator 44Ah,210A, jest już wysłużony.

będę wdzięczny za każdą sugestię i poradę.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez zibi Pią Maj 11, 2007 06:16, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

blowal 
Prawie Jak Łoś :P

Model Opla : AstraF HB x16sz i Tośka :D
Zaproszone osoby: 2
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 18:50   

Przejrzyj te tematy
http://forum.opel24.com/a...32f859f7e#63809
http://forum.opel24.com/b...ighlight=odpala
http://forum.opel24.com/z...ighlight=odpala
http://forum.opel24.com/m...ighlight=odpala

solpe
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 19:06   

w zasadzie widziałem te posty i u mnie nic nie pasuje. Swiece mam nowe, rozrusznik kręci idealnie, tzn równo, po odpaleniu auto działa tak jak należy, immbilizer, tak jak mówiłem - auto odpala na obu kluczykach, albo na żadnym. Do tego, jak nie pali, to nie pali ani na benzynie, ani na gazie. Łudzę się, że może jest to wina akumulatora - wiem, że jeśli przyu kręceniu rozruszniekiem napięcie opada poniżej określonego poziomu, komputer się wyłącza i uniemożliwia uruchomienie silnika. Ale wyadje mi się, że sygnalizuje to wcześniej "resetem", który objawia się drganiem wskazówek prędkościomierza i obrotomierza...
tyle co do spostrzeżeń, ale ponieważ jestem laikiem, błądzę. Ktoś pomoże? :)

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 19:53   

Może to nie to,ale zacznij od sprawdzenia układu paliwowego,czyli przekaznik i pompa.początkowy objaw masz taki sam jak u mnie przed wymianą pompy.Wróciłem do domu,auto stało,a potem jak chciałem odpalić cisza.Po godzinie odpalił.Po tygodniu podobnie.Silnik i rocznik masz taki sam jak ja.Moze to to samo?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

solpe
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 21:05   

dzieki, sprawdze. teraz auto stoi w garazu, i jak je odpalam raz na dwa dni, nie ma problemu. wtedy wystarczylo pół doby, by byl problem, a auto stalo na dworze. podladowalem akumulator. sam nie wiem. czekam na kolejny objaw. mowil mi ktos, ze uszkodzony komputer nie powinien przeszkadzac w uruchomieniu silnika, bo tak na prawde reguluje prace silnika poza biegiem jalowym. czy to moze byc jednak komputer?

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 06:15   

Jakby ci znowu nie odpalił(tfu,tfu), to pod maską w czarnej skrzynce jest przekażnik.Weż kogoś do pomocy i sprawdz,czy jak przekręcisz kluczyk,to przekaznik trybi,jak nie to zrób go na chwilę na krótko i wtedy próbuj odpalić.Mozesz jeszcze podnieść tylne siedzenie i posłuchać,czy pompa po włączeniu zapłonu pracuje.

huri_khan 
to mój samochód

Model Opla : ASTRA 2 1,6 16V
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 41
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 07:13   

solpe napisał/a:
Łudzę się, że może jest to wina akumulatora - wiem, że jeśli przyu kręceniu rozruszniekiem napięcie opada poniżej określonego poziomu, komputer się wyłącza i uniemożliwia uruchomienie silnika.

Sprawdź napięcie na akumulatorze podczas odpalania, czy za bardzo nie spada, ewentualnie spróbuj podmienić aku.

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6

Punkty zdobyte: 144
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 20:28   

solpe napisał/a:
stwierdził brak iskry przy dochodzącym prądzie do cewki,

Po tym stwierdzeniu, myślę, że DIS do wymiany.
Masz kogoś, od kogo mógłbyś podmienić?
Może być od corsy też , nawet od silnika x14sz

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

solpe
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 15, 2007 22:57   

dzieki za dotychczasowe podpowiedzi. Podladowalem akumulator (6 letni) na maxa i auto przestalo grymasic z odpalaniem. jezdzilem przez weekend i nic, zadnej grymasnosci z odpalaniem. jak rano - stoi na deszczu - odpali, to bede mial prawie pewnosc, ze to aku. wymienie go. ale dzieki za wszelkie podpowiedzi. jesli znowu nie bedzie chcial odpalic, na pewno beda bardzo pomocne. pozdro dla wszystkich

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6

Punkty zdobyte: 144
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 00:28   

Heh, nie zwróciłem uwagi, że masz stary aku, to faktycznie może być jego wina.

Odpowiedz do tematu