Opel

Opel Forum Strona Główna Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kola
Sro Lut 25, 2009 18:39
Autor Wiadomość
tomus
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 17:50   Awaria ogrzewania czy tak ma być ??!!

Mam zafirkę 2.0 DTI 2002 i mam takowy problem :arrow: > po ostatnich niższych temperaturach zacząłem korzystać z ogrzewania i mam zgryz. Jadę do pracy ok. 15 min! Autko startuje zimne po nocnym postoju i dopiero pod pracą zaczyna być ciepło!!??? A jak wracam to nagrzewa po chwili!!
Czy to normalne!! Czy wasze zafirki reagują podobnie?? Wiem,ze diesle, szczególnie te starsze długo się rozgrzewają, co wnioskuję z rozmów z ludźmi i chociażby po wolnym wzroście widocznym na czujniku temperatury!! Ale czy to ma przeniesienie na temperaturę wewnątrz auta!! Jeśli tak to chyba projektant sobie zażartował :twisted: !!
Ile w takim razie będę czekał w środku zimy na zagrzanie auta i odmrożenie szyb?? Może to wersja przeznaczona do ciepłych krajów ???

Pomocy!!

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
slawinek 
slaw

Model Opla : Zafira 1,8

Punkty zdobyte: 5
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 19:28   

Sprawdź czy termostat jeszcze żyje.Jak masz od nowości nie ruszany to już na niego czas.
Widać to po późnym nagrzaniu silnika bo duży obieg działa a małego brak i wtedy ogrzewanko kabiny jest słabiuśkie.Chyba że w dieslach inaczej zrobili ???eeeeeeeeee chyba nie
Ostatnio zmieniony przez slawinek Pią Wrz 19, 2008 19:29, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
cbm80 

Model Opla : Zafira 2.2DTI 2004

Punkty zdobyte: 12
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 15:37   

Diesle maja duzo lepsza sprawnosc niz benzyniaki i dlatego tak wolno sie nagrzewaja. Po prostu mniej energii idzie w gwizdek i widac to chocby po spalaniu.

Omnibs 
Omnibs

Model Opla : Zafira 2.0 DTH

Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 21:10   

Z tym nagrzewaniem to jakaś "lipa" , u mnie też się grzeje w nieskończoność tak ok 15 min. Ten typ niestety tak ma :(

Pozdrawiam

venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
Największy sklep tuningowy

slawinek 
slaw

Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 21:38   

cbm80 napisał/a:
Diesle maja duzo lepsza sprawnosc niz benzyniaki i dlatego tak wolno sie nagrzewaja. Po prostu mniej energii idzie w

To zapewne prawda ale może niech inni dieslowicze sie wypowiedzą o czasach nagrzewania silnika do 90C to chłop będzie wiedzial czy ma wszystko ok czy ma jakiś defekt.W każdym bądź razie benzynka przy 15 stC na zewnątrz ma już 90C na wskaźniku po 5 minutach jazdy.

Dodam że w moim autku po 6 latach użytkowania termostat Wahlera wyzionął ducha i mi się w 20 minut nie chciał nagrzać.
Ostatnio zmieniony przez slawinek Nie Wrz 21, 2008 21:39, w całości zmieniany 1 raz  

tomus
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 08:11   

Jak miałem corsiaka benzynę to tez nie było problemu, grzał nawet w sroga zimę po paru minutach!!
To mój pierwszy diesel, a do tego kupiony wiosna i podczas transakcji nie przyszło mi nawet do głowinki, żeby sprawdzać ogrzewanie!!
Po waszych postach wnioskuje że starsze diesle po prostu tak mają!!
Dziwne jest przecież że na zimnym silniku grzeje po woli, a już później, nawet po kilku godzinach idzie mu znacznie szybciej!
Ale termostat sprawdzę!!
Dzięki za posty!!
Jak dojdę do jakichś konkretnych wniosków to napiszę w tym temacie jesce raz

cbm80 

Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 19:29   

Moj 2.2DTI nagrzewa sie do 85st gdzies przynajmniej 20 minut.
I to nie kwestia starych diesli, bo w nowych powinno byc jeszcze dluzej - maja jeszcze lepsza sprawnosc. Za to nawet po kilku godzinach silnik ciagle jest na tyle cieply, ze szybko sie nagrzewa po ponownym odpaleniu. To duze silniki i pewnie zelastwo z ktorego sa zbudowane dlugo trzyma energie cieplna.
Ostatnio zmieniony przez cbm80 Pon Wrz 22, 2008 19:30, w całości zmieniany 1 raz  

slawinek 
slaw

Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 12:58   

Kiedyś gdzieś wyczytałem i utkwiło mi w pamięci że niektóre z nich mogą posiadać dodatkową nagrzewnicę elektryczną (zastanawiałem się nawet po co ta nagrzewnica).Może przyczyna niedogrzania wnętrza pojazdu tkwi w tym,że jeżeli jest ona w dieslach to może niesprawna?Tak tylko myślę bo nie wiem czy ją macie w autach???

cbm80 

Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 11:34   

Ja nie zauwazylem zadnej nagrzewnicy u siebie, nawet nie wiem gdzie jej szukac.
Natomiast ciesze sie, ze mam autko z ogrzewanymi przednimi fotelami. Zima to naprawde komfort, bo juz po 1-2 minutach czuc ciepelko w 4 litery :)
A palce nadal przymarzaja do kierownicy (powinna byc w zestawie tez ogrzewana kierownica)

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: