Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaryjność zafir
Autor Wiadomość
jacek76 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 09:23   Awaryjność zafir

Witajcie.
Poluję od dłuższego czasu na zafirę A no i w końcu znalazłem. Auto już oglądałem i na oko jest ok. Powiedzcie mi jednak jak jest ogólnie z awaryjnością zafir , na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu , czy jest coś co psuje się nagminnie ? Po czym poznać że przebieg jest oryginalny i co ile powinno się wymieniać rozrząd w silniku 1,8 16V 115KM , wg. instrukcji obsługi.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez jacek76 Nie Kwi 13, 2008 09:23, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

jpalbow 

Model Opla : Zafira 2.0 DTI 16V 2001r.
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 11:15   

Witaj,

Ja mam 2.0DTI nie ma paska tylko łancuch, jezeli masz pasek w "Swoim" modelu to standardowo wymienia sie go co około 70tkm.
Co do awaryjnosci z mojego krótkiego doświadczenia wynika ze mogą polecieć oringi w nagrzewnicy kabiny (parieją, pekają i cieknie do środka). Kolumna kierownicza to tez nie jest chyba mocna strona opli.
Nie wiem czy wiesz ale zawieszenie w Zafira A zbudowana jest na zawieszeniu Astra II. Różnica ponad 300kg robi swoje i zużywalność podzespołów jest szybasza.
Tyle z mojego krótkiego powożenia i naprawiania Zafirki
Pzdr Jacek

Bogo 

Model Opla : Y17dt
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 11:39   

jacek76 napisał/a:
co ile powinno się wymieniać rozrząd w silniku 1,8 16V 115KM , wg. instrukcji obsługi.

Typ silnika X18XE1
Moc maksymalna 85 kW (115 KM)
Prędkość obrotowa mocy maksymalnej 5400 obr/min
Moment maksymalny 170 N×m
Prędkość obrotowa momentu maksymalnego 3400 obr/min
Układ rozrządu: dwa wałki rozrządu w głowicy, podparte na pięciu łożyskach każdy, napędzane paskiem zębatym, napinacz paska mechaniczny, szesnaście zaworów w głowicy (8 ssących i 8 wydechowych)
Luz roboczy zaworów: zerowy, zastosowano popychacze hydrauliczne
Pasek zębaty napędu wałków rozrządu i pompy cieczy chłodzącej
- typ / Gates Powergrip
- liczba zębów 162
- szerokość 20 mm
- naciąg / regulowany półautomatycznie ustawieniem wstępnym napinacza
- częstość wymiany / co 120 000 km lub co 8 lat
Ale tak długo nie czekaj maksymalnie po 90tys wymiana
jacek76 napisał/a:
Po czym poznać że przebieg jest oryginalny

Nie ma takiej możliwości, stan licznika można zmienić laptopem z odpowiednim programem :!: Pozostaje wizualna ocena czy auto ma taki przebieg na jaki wygląda np. zbadanie ciśnienia na cylindrach, wytarta kierownica,wytarte klamki, zniszczona tapicerka itp.

jacek76 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 12:05   

Bogo napisał/a:
- częstość wymiany / co 120 000 km lub co 8 lat
Ale tak długo nie czekaj maksymalnie po 90tys wymiana

Wyczerpująca odpowiedź , nie ma co.
Z tą zafirą jest wszystko tak w porządku , że aż za bardzo.
Pierwszy właściciel , auto z polskiego salonu ,full wersja ,właścicielem jest lekarz , przebieg 157tyś , czyli ok 20 tyś rocznie( :?: ) bo z 2000 roku , wnętrze nie zużyte , kierownica nie powycierana , itp. Jednak sprzedający twierdzi że już należy wymienić rozrząd i to właśnie nie daje mi spokoju , chyba że facet dmucha na zimnie i wymienia rozrząd wcześniej niż trzeba...
Sam nie wiem , okazja czy przekręt?
Oceńcie sami po wnętrzu

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Bogo 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 12:59   

jacek76, kurczę źle spojrzałem w silniku X18XE1 częstość wymiany jest co 90 000 km lub co 6 lat, więc możesz spokojnie przyspieszyć wymianę i robić ją co 60-70 tys. Nigdy nie czekaj z wymianą rozrządu do granicznego przebiegu, bo jak pęknie pasek to do kogo bedziesz miał pretensje :?: Lepiej robić to wcześniej i tutaj ten gość od którego kupujesz auto ma rację. Rozumiem że auto jest serwisowane, więc masz wszystkie wpisy w książce serwisowej, wystarczy spojrzeć kiedy był ostatnio wymieniany rozrząd.
jacek76 napisał/a:
Z tą zafirą jest wszystko tak w porządku , że aż za bardzo.
Pierwszy właściciel , auto z polskiego salonu ,full wersja ,właścicielem jest lekarz , przebieg 157tyś
Myślę, że lepiej kupić auto z pewnego źródła z pewnym przebiegiem kilometrów niż w "dobrym" stanie od handlarza z przebiegiem skręconym na 100 tys. i mówieniem że auto jeździło u dziadka w Niemczech. Ale o samochodzie zarówno ty, handlarz jak i Turek (od którego handlarz go kupił), nie będziecie wiedzieć nic :!:

jacek76 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 13:37   

Serwisowany był , co prawda ostatnio już nie w ASO ale sprzedający twierdzi że ma wszystkie kwity na naprawy , poza tym robione były amory i piasta z tyłu i końcówki drążków kierowniczych , samych papierów na naprawy jednak nie widziałem bo na oglądanie wybrałem się z żoną i dwu miesięczną córką , dziecko zaczęło marudzić i dałem sobie spokój ale jak pojadę z kasą to wszystko dokładnie przejrzę.
Co do .handlarzy to prawda , auto rzęch w niemczech , przejeżdża polską granicę i cudownie młodnieje ,robi się z niego nówka wręcz w idealnym stanie , normalnie igła z przebiegiem zazwyczaj 150 tyś a właścicielem była tam starsza osoba z '28 roku. Żenada.

huri_khan 
huri-khan

Model Opla : ASTRA 2 1,6 16V
LPG: NIE
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 17:50   

Daj zdjęcia silnika i parę z nadwoziem to może będzie można dostrzec czy coś było robione z blachą.

jacek76 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 19:47   

Zdjęć silnika nie ma ale nie był myty i szykowany do sprzedaży , jest taki jak powinien być , ma delikatne wycieki ale to chyba nic strasznego z resztą wszystko się okaże na przeglądzie bo umawiałem się ze sprzedającym że pojedziemy na warsztat na co bezproblemowo się zgodził.
Na karoserii widać delikatne uszkodzenia i zarysowania , czyli tak jak powinno być po kilku latach normalnej eksploatacji...
Na zdjęciach prezentuje się całkiem nieźle.

I spód tak na koniec

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Bogo 

Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 20:08   

Masz rację auto prezentuje sie fajnie i nie wygląda by było bite. Ale mam wątpliwość czy na przedniej szybie powinien być pas przeciw słoneczny :?: Czyżby fabrycznie były montowane szyby z pasem przeciw słonecznym :?: Być może się mylę, ale sprawdź czy numery na przedniej szybie są zgodne z numerami na pozostałych szybach :?:

sky7 
sky7

Model Opla : Zafira 2.0 DTI
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 20:53   

Bogo napisał/a:
Ale mam wątpliwość czy na przedniej szybie powinien być pas przeciw słoneczny :?: Czyżby fabrycznie były montowane szyby z pasem przeciw słonecznym

Oczywiście że tak, zresztą patrząc na zdjęcia jest to chyba wersja "Elegance" także w standardzie była montowana szyba przednia z pasem przeciwsłonecznym (zielonym) i jest ona w innym odcieniu niż pozostałe jak patrzy się na nią z przodu pojazdu pod pewnym kątem. Stan na zdjątkach wygląda OK tylko mam wątpliwości co do menu na kompie czemu nie po polsku skoro była kupiona w salonie krajowym :?: jeżeli autko ma książkę serwisową to warto podjechać do serwisu i sprawdzić ich zapisy bo takie rzeczy istnieją na pewno :!:
Pozdrawiam! :D

Odpowiedz do tematu