grzybf169 Model Opla : Kadett
LPG: nie
Wysłany: Pon Maj 05, 2008 15:53 BARDZO dużo pali i gaśnie
Witam!!
Mam Kadetta 1.6i. 75KM kombi. od jakiegoś czasu zaobserwowałem coraz to wiekszy apetyt na paliwo.rekordowe spalanie wynosiło nawet 15l/100 benzyny!! W trakcie jazdy potrafił mi zgasnąć i nie jechać dalej, po czym dolewałem benzyny i odpalał normalnie. Dodam, że mam zepsuty wskaźnik paliwa. Niestety nie chodzi tu tylko o moje zaniedbanie i jazde na pustym baku. Wczoraj wieczorem nalałem 20l i zrobiłem 10km. dziś rano przejechałem 2km i sytuacja się powtórzyła-samochód zgasł i nie odpalił. Może macie doświadczenie z tego typu sytuacją? podejrzewam, że problem moż tkwić w pompce paliwa. znajomy powiedział mi że winą może być też korek od wlewu paliwa ;| Bede wdzięczny za każdą poradę.
PS. mój kadett zawiódł mnie w najmniej oczekiwanym momencie...w drodze na maturę...
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
jezeli jest zapchany to samochod bedzie ci gasl...innym objawem moze byc to ze jak mu wcisniesz pedal gazu mocniej to bedziesz mial prawie zero reakcji...do tego moze jeszce dochodzic szarpanie....ja mialem takie objawy w seacie kiedys... mozesz go rozebrac i zobaczyc jak bedzie dosc brudny to wymien jak nie to nie...i zobaczysz potem jezeli bedzie dalej gasl to moze byc i pompa paliwowa...
i myślisz ze przez filtr paliwa nie chce go "zasysać"? sprobuj sie napic wody ze szklanki przez zatkaną słomke a otrzymasz odpowiedz...
Ostatnio zmieniony przez yaro918 Pon Maj 05, 2008 18:22, w całości zmieniany 2 razy
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
Wysłany: Pon Maj 05, 2008 19:58
mhm no jak tylko znajde chwilke to sprawdze to.
a z tym korkiem od paliwa to chodzi o to, że jest on "zbyt szczelny". gdy go odkrecam to słysze naprawde głośne zasysanie powietrza do środka. może po prostu tworzy się podciśnienie i mimo że jest paliwo to pompa nie może go pobrać. może coś takie być?
nie spotkalem sie z takim czyms ale niewykluczone.... to nie dokrecaj go mocno, zostaw mu troche luzu i przejedz sie kawalek...zobaczysz...jak bedzie dalej gasl to sklanialbym sie ku filtrowi paliwa..
Model Opla : opel katett 1.6 sv sedan 90r
Wiek: 31 Dołączył: 30 Kwi 2008 Posty: 10 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 22:42
co ci sie opelek spalił ?
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 22:46
z bólem w sercu musze powiedziec ze tak...przy probie odpalenia doszlo do zwarcia instalacji elektrycznej i pod maska pozostal juz tylko fragment głowicy...