|
|
| Autor |
Wiadomość |
pawel198 [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 20:05 Blad sterowania silnia
|
|
|
Witam.
Dzis odebralem samochod z warsztatu po serwisie vevtra 2.0 Dti 2003r ( wymiana oleju , filtru oleju , f .paliwa , f .powietrza wymiana plynu chlodzacego itp a takze skanowanie pracy silnika). Po przejechaniu okolo 25 km wylaczylem silnik 20 min pozniej gdy probowalem ponownie go uruchomic przy roruchu bylo slychac wystrzal podobny do tego jakby cos uderzylo o podwozie podczas jazdy. Przejechalem moze 700m i zapalil sie blad sterowania silnika i program przeszedl w sterowanie praca silnika w stanie awaryjnym. Jednoczensie zapalil sie blad zwiazany z alternatorem. Wylaczylem silnik , po ponownym uruchomieniu blad sie zresetowal ale po przejechaniu 700 m z powrotem zapalily sie te same bledy. Nie slysze zadnego stukotu w silniku , jedyna rzecz ktra zauwazylem to ze poziom plynu chlodzacego jest ponizej minimum okolo 2 cm a przeciez byl wymieniany podczas serwisu. Czy macie pomys co moglo sie stac i co mi zepsuli ?, chcialbym wiedziec przed pojsciem z reklamacja. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
brzoza

Model Opla : Astra Y20DTH
Wiek: 50 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 2365 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 83
|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 20:46
|
|
|
pawel198, co ci tu doradzać zepsuli to niech to naprawią tylko obserwuj co się w ogóle dzieje w komorze silnika bo nigdy nie wiadomo co mogli pomylić i odwrotnie zamontować |
|
|
|
 |
pawel198 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lip 01, 2007 20:22
|
|
|
| Przyjrzalem sie dzis temu. Po przegladzie nie dokrecili mi chyba kola pasowego. Spadlo kolo pasowe , te polaczone z alternatorem, prawdopodobie jest wygiete. Ten strzal to prawdopodobnie pasek uderzyl o pokrywe silnika. Bed mnie musieli chyba docholowac bo jak odpale samochod zawsze moze pasek podejsc pod pasek rozrzadu. I tak dobrze ze nie podszedl wczesniej. Pytanie,czy powinni m wymienic tez pasek rozrzadu, i czy powinni mi zwrocic kaseza serwis? |
|
|
|
 |
brzoza

Model Opla : Astra Y20DTH
Wiek: 50 Dołączył: 12 Sty 2007 Posty: 2365 Skąd: Zabrze Punkty zdobyte: 83
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 15:52
|
|
|
pawel198, ty nie masz paska rozrządu tylko lancuszki i one się nie wymienia tylko ten pasek do alternatora niech wymienią , dobrze że ci nic nie porozwalało tak to jest z kiepskimi serwisami raz mnie to śrubę urwali na wale która trzyma koło pasowe bo pomylili nie wiedząc że tam jest lewy gwint |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
pawel198 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 12:35
|
|
|
Dzieki Brzoza
Odebralem dzis samochod z serwisu ale i tak musialem i zaplacic za wymiane kola pasowego i za pasek. Ta guma z kola pasowego pekla i wyszla a kolo sie rozpolowilo. Oni caly czas twierdza ze to nie ich wina tylko ze poprostu mialem pecha. Czy to mozliwe, z drugiej strony jak robili skan to gdyby cos bilo to powinno to byc widoczne na kompie. |
|
|
|
 |
|
|
|