Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Blad sterowania silnia
Autor Wiadomość
pawel198
[Usunięty]

Wysłany: Sob Cze 30, 2007 20:05   Blad sterowania silnia

Witam.

Dzis odebralem samochod z warsztatu po serwisie vevtra 2.0 Dti 2003r ( wymiana oleju , filtru oleju , f .paliwa , f .powietrza wymiana plynu chlodzacego itp a takze skanowanie pracy silnika). Po przejechaniu okolo 25 km wylaczylem silnik 20 min pozniej gdy probowalem ponownie go uruchomic przy roruchu bylo slychac wystrzal podobny do tego jakby cos uderzylo o podwozie podczas jazdy. Przejechalem moze 700m i zapalil sie blad sterowania silnika i program przeszedl w sterowanie praca silnika w stanie awaryjnym. Jednoczensie zapalil sie blad zwiazany z alternatorem. Wylaczylem silnik , po ponownym uruchomieniu blad sie zresetowal ale po przejechaniu 700 m z powrotem zapalily sie te same bledy. Nie slysze zadnego stukotu w silniku , jedyna rzecz ktra zauwazylem to ze poziom plynu chlodzacego jest ponizej minimum okolo 2 cm a przeciez byl wymieniany podczas serwisu. Czy macie pomys co moglo sie stac i co mi zepsuli ?, chcialbym wiedziec przed pojsciem z reklamacja.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

brzoza 

Model Opla : Astra Y20DTH

Punkty zdobyte: 83
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 20:46   

pawel198, co ci tu doradzać zepsuli to niech to naprawią tylko obserwuj co się w ogóle dzieje w komorze silnika bo nigdy nie wiadomo co mogli pomylić i odwrotnie zamontować :roll:

pawel198
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 01, 2007 20:22   

Przyjrzalem sie dzis temu. Po przegladzie nie dokrecili mi chyba kola pasowego. Spadlo kolo pasowe , te polaczone z alternatorem, prawdopodobie jest wygiete. Ten strzal to prawdopodobnie pasek uderzyl o pokrywe silnika. Bed mnie musieli chyba docholowac bo jak odpale samochod zawsze moze pasek podejsc pod pasek rozrzadu. I tak dobrze ze nie podszedl wczesniej. Pytanie,czy powinni m wymienic tez pasek rozrzadu, i czy powinni mi zwrocic kaseza serwis?

brzoza 

Model Opla : Astra Y20DTH

Punkty zdobyte: 83
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 15:52   

pawel198, ty nie masz paska rozrządu tylko lancuszki i one się nie wymienia tylko ten pasek do alternatora niech wymienią , dobrze że ci nic nie porozwalało tak to jest z kiepskimi serwisami :evil: raz mnie to śrubę urwali na wale która trzyma koło pasowe bo pomylili nie wiedząc że tam jest lewy gwint :lol:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

pawel198
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 12:35   

Dzieki Brzoza

Odebralem dzis samochod z serwisu ale i tak musialem i zaplacic za wymiane kola pasowego i za pasek. Ta guma z kola pasowego pekla i wyszla a kolo sie rozpolowilo. Oni caly czas twierdza ze to nie ich wina tylko ze poprostu mialem pecha. Czy to mozliwe, z drugiej strony jak robili skan to gdyby cos bilo to powinno to byc widoczne na kompie.

Odpowiedz do tematu