Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
brak podświetlenia zegarów i brak brzęczyka
Autor Wiadomość
marpil
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 14:01   brak podświetlenia zegarów i brak brzęczyka

czy ktos wie co moze być przyczyną (bezpieczniki są ok, żarówki w desce też wymieniane) braku podświetlenia zegarów i braku sygnalizacji włączonych świateł (brzęczyk gdy otwarte są dzrzi) w astrze I ??

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

patyrak
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 14:57   

miałem to samo gdy kupiłem astre nie było podświetlenia środkowej kontroli ale wymieniłem wszystkie żarówki i jest ok!! Jedynie w zapalniczce nie działa podświetlanie :( może ktoś wie jak to naprawić. Więc wymien żarówki i będzie wsio ok :) może miałeś jakieś niewielkie spięcie i popaliło żarówki a bezpieczniki nie naruszyło może kabelek od masy który znajduje się w konsoli środkowej gdzieś dotyka kabli też tak miałem i cały czas mnie prąd kopie gdy wysiadam z samochodu więc radze rozebrać wszystko i wymienić żarówki :) troche namieszałem ale myśle że dasz rade :) pozdro :wesoly:

macv6
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 18:17   

pewnie Ci sie jakies spiecie zrobiło i brzeczyk moze sie zjarał :( jak coś to znajduje sie on w skrzunce z bezpiecznikami bodajże w górym rzędzie drugi od lewej :D :D chyba dokąłdnie nie pamietam bo jak wyjmowałem to generalnie do góy nogami wszysko widziałem ale... :D :D ale jest to taki kremowo-szary szescian z kilkoma bolcami :D :D a co do żarówek to je wymien :)

marpil
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 21:09   

dzisiaj rozebrałem przełącznik świateł i też nic. a czy brzęczyk ma jakis związek z podświetleniem tablicy ? np jest na jednym przekaźniku ?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 157KM 209Nm było
Zaproszone osoby: 6
LPG: NIE

Punkty zdobyte: 79
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 10:31   

Sprawdzałem schemat-podświetlenie zegarów nie jest zależne od brzęczyka.
Zapala się po przekręceniu kluczyka.Poza "awarią"kabelków jest jeszcze inna możliwość,
regulator intensywności podświetlenia(zwykły potencjometr pod wyłącznikiem świateł).

marpil
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 11:28   

potencjometr do regulacji jasności podświetlenia jest wbudowany we włącznik świateł i nie ma się co tam zepsuć, wczoraj widziałem. może dziś uda mi sie podmienić/wymienić przekaźnik do brzęczyka i choć jedna rzecz zacznie działać. czy żarówki do podświetlenia muszą być 12/2 czy mogą być 12/1.2 ??

ja37 
street killer

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 11:58   

U siebie wkładam od poldka-12/1,2.
Tylko, czy w zegarach nie masz czasem 3 w?

marpil
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 12:02   

jak wyciągałem to były 12/2 - próbowałem 12/1.2 i nic się nie zmieniło - tzn ciemność widzę ciemność :) , może jak przekaźnik do brzęczyka (bo tez nie gada) zmienię to coś pomoże lub wydrę komuś cały przełącznik świateł i na chwilkę podmienię.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

ja37 
street killer

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 12:09   

Dobra myśl.

marpil
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 12:16   

ale ciągle mam nadzieję że jakiś mądry albo doświadczony bądź dwa w jedenym napisze tu pościk i jednoznacznie napisze co zrobić :)

[ Dodano: Wto Cze 13, 2006 18:45 ]
eureka :) :)
nie wiedziałem co to i w koncu wybrałem się do elektryka, który problem załatwił w 2 minuty razem z moim tłumaczeniem :) , włożył tylko bezpiecznik w dobre miejsce - ja wcześniej oczywiscie wszystkie bezpieczniki sprawdziłem sto razy ale nie wpadłem na to że jeden z nich może być w złym miejscu. na razie działa brzęczyk (zbyt słonecznie jest i nie widać podświetlenia zegarów ale wierze w tego elektryka)

Odpowiedz do tematu