|
|
| Autor |
Wiadomość |
kicia_kocia
pracoholik

Model Opla : Kadett E 1.6 kombi benz+gaz
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 11:12 Centralny zamek: dodatkowe siłowniki
|
|
|
W moim Kaziutku mam centralny zamek, ale tylko w przednich drzwiach
Widziałam, że na Allegro można dokupić dodatkowe siłowniki (potrzebuję do tylnych drzwi oraz klapy bagażnika).
Mam w związku z tym 3 pytania:
1. Czy kupując siłowniki muszę zwrócić na coś uwagę?
W opisach aukcji podawany jest np. udźwig siłownika. Jaki udźwig mi wystarczy?
2. Czy montaż ich jest bardzo skomplikowany?
W podtekście pytam, czy średnio uzdolniona technicznie kobieta* potrafi sama to ustrojstwo zamontować?
Bardzo ładnie proszę o jakieś linki do manuala, najlepiej ze zdjęciami
<błagalny_trzepot_rzęs>
3. Ile policzy sobie za montaż fachowiec?
Nie wiem czy to istotne, ale dodam, że mój central połączony jest z autoalarmem.
---------------------------------------------
* średnio uzdolniona technicznie kobieta: rozróżnia śrubokręt płaski od krzyżakowego lub rurkowego, wie co to plus i minus w prądzie, w razie potrzeby coś zlutuje |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
loozack
grzesiek

Model Opla : Vectra A C16NZ Sedan
Zaproszone osoby: 9
LPG: Nie
Wiek: 28 Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 2256 Skąd: Jarosław
Punkty zdobyte: 8
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 11:36
|
|
|
Nie wiem jak to jest w Kadett-cie ale sam robię to u siebie w Vectrze.
Żeby dostać się do siłownika trzeba:
-zdjąć korbkę od szyby
-zdjąć tapicerkę z drzwi (3 wkręty i kilka albo nawet kilkanaście zatrzasków)
-odpiąć cięgna od klamki zewnętrznej i rygielka w drzwiach
-odkręcić zamek (3 śruby na klucz torx 40)
Później można wysunąć zamek tak żeby odkręcić śruby z siłownika w liczbie 2.
Czy jest to skomplikowane? Oceń sama ja to robiłem po raz pierwszy w życiu i sobie poradziłem a mechanikiem nie jestem.
A zamek masz fabryczny czy dokładany przez kogoś wcześniej? |
|
|
|
 |
kicia_kocia
pracoholik

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 11:53
|
|
|
Nie wiem czy zamek jest oryginalny i po czym to rozpoznać...
Do jutra wieczorem auto jest w warsztacie (przednie kółko "się urwło temu misiu" ), więc do tego czasu niczego nie sprawdzę.
Na szczęście twój opis nie wygląda skomplikowanie
Nadal jednak nie wiem jak powiązać siłownik z zamkiem, tzn. jaki kabelek gdzie wetknąć...
[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 11:06 ]
Jeszcze w kwestii rodzajów siłowników: widziałam, że są one typu master i slave.
Stosując analogię do komputerów (moja działka ) wnioskuję, że powinnam kupić 3 slave'y.
Czy tak? No i jaki udźwig powinny mieć...
[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 11:13 ]
Acha! Nie napisałeś jak toto podłączyć do centralki, którędy pociągnąć kable itp... |
| Ostatnio zmieniony przez kicia_kocia Pon Lut 25, 2008 12:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
loozack
grzesiek

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 12:38
|
|
|
| kicia_kocia napisał/a: | | są one typu master i slave |
Zgadza się... mastery to te które otwierają pozostałe drzwi (czyli np w drzwiach kierowcy i pasażera z przodu i ewentualnie klapa bagażnika) zazwyczaj 5 przewodów mają. | kicia_kocia napisał/a: | | jak toto podłączyć do centralki |
Dobrze by było mieś jakiś schemat połączeń elektrycznych. Jeśli masz fabryczną instalację i sterownik to może gdzieś mam nawet schemat elektryczny. Jeśli był centralny w tylnych drzwiach to sprawa jest prosta, bo w tylnych drzwiach powinny być wyprowadzone kable. Trzeba by je tylko odpowiednio połączyć. Jeśli wiązki nie ma to będzie trzeba poprowadzić kable. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
kicia_kocia
pracoholik

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 12:50
|
|
|
| loozack napisał/a: | | Jeśli masz fabryczną instalację i sterownik to może gdzieś mam nawet schemat elektryczny. | Nie wiem, czy instalacja jest oryginalna, ale schemat i tak mógłbyś mi podesłać - lepszy jakikolwiek, niż żaden. Może przynajmniej zorientuję się jak toto działa Mój adres: kiciakocia@nafali.net
| loozack napisał/a: | | Jeśli był centralny w tylnych drzwiach to sprawa jest prosta, bo w tylnych drzwiach powinny być wyprowadzone kable. | Tego też nie wiem, będę mogła sprawdzić dopiero pojutrze. Może faktycznie na wyrost się martwię...
| loozack napisał/a: | | Trzeba by je tylko odpowiednio połączyć. | No właśnie jak podłączyć te 5-wiązkowe??? Mam nadzieję, że schemat mi wiele wyjaśni...
| loozack napisał/a: | | Jeśli wiązki nie ma to będzie trzeba poprowadzić kable. | Tyle się domyślałam ale KTÓRĘDY???
Z wyjaśnień o masterach i slave'ach zrozumiałąm, że mastery montuje się tam, gdzie zamek można otwierać też z kluczyka, czy tak? |
| Ostatnio zmieniony przez kicia_kocia Pon Lut 25, 2008 12:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
loozack
grzesiek

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 14:13
|
|
|
| kicia_kocia napisał/a: | | Nie wiem, czy instalacja jest oryginalna, ale schemat i tak mógłbyś mi podesłać - lepszy jakikolwiek, niż żaden. Może przynajmniej zorientuję się jak toto działa | Jako informatyk (jak i Ty z tego co rozumiem ) nie miałem problemów z rozczytaniem schematu. postaram się pamiętać żeby poszukać wieczorem.
| kicia_kocia napisał/a: | loozack napisał/a:
Jeśli wiązki nie ma to będzie trzeba poprowadzić kable.
Tyle się domyślałam ale KTÓRĘDY??? |
U mnie w Viki idzie wiązka wzdłuż progów.
| kicia_kocia napisał/a: | | Z wyjaśnień o masterach i slave'ach zrozumiałąm, że mastery montuje się tam, gdzie zamek można otwierać też z kluczyka, czy tak? |
Dokładnie tak. |
|
|
|
 |
kicia_kocia
pracoholik

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 14:31
|
|
|
| loozack napisał/a: | Jako informatyk (jak i Ty z tego co rozumiem ) | Dobrze rozumiesz, witam kolegę po fachu (tak stricte, to ja koder jestem)
W takim razie czekam niecierpliwie na obiecany schemat i w weekend się za to zabieram
Będę też naprawiać otwieranie szyberdachu (teraz można go jedynie uchylać) wg instrukcji znalezionych na tym forum
Trzymajcie więc za mnie kciuki, a ja nastawiam się na pozytywne myślenie
Acha, jeszcze tylko powiedz jaki uciąg mają mieć te siłowniki: takie 8kg wystarczą, czy mocniejsze? |
|
|
|
 |
loozack
grzesiek

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 14:35
|
|
|
| Odnośnie uciągu to nie pomogę bo nie wiem. Wydaje mi się że 8 kg to spokojnie powinno wystarczyć. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
Bradley
klekleklekleklekle

Model Opla : Kadett 1.6D
LPG: ZŁO
Dołączył: 28 Sty 2008 Posty: 247 Skąd: Bielsko / Gliwice Punkty zdobyte: 16
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 18:06
|
|
|
Uciag: jak najwiekszy. Z reszta polowa aukcji na allegro o niebotycznym udzwigu silownikow to sciema marketingowa, ale im silownik ma wiekszy udzwig tym lepiej. Dlaczego? Dowiesz sie podczas mroznych dni |
|
|
|
 |
kicia_kocia
pracoholik

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 18:16
|
|
|
Sugerujesz, żeby wziąć taki 30kg???
[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 17:18 ]
Za późno, znalazłam już oryginalne GM od Kadetta
Teraz tylko założyć... |
| Ostatnio zmieniony przez kicia_kocia Pon Lut 25, 2008 18:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|