Napraw Sam Swoje Auto
Zaloguj się:

Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:

Strona główna Home | Redakcja | Współpraca | RSS | Statystyki| Użytkownicy| Grupy

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
lukas25 

Model Opla : kadett e & astra f
LPG: TAK

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 16:13    opiłki alu w oleju i padająca pompa olejowa

Witam.

posiadam astrę z zmodyfikowanym c20ne setup podobny jak u kolegi ja37.
problem jet tego typu ze od czasu jego złożenia i uruchomienia w oleju występują opiłki aluminium, najbardziej gdy się go pociśnie ostro. domyślam się ze zostają wypłukane z jakiegoś zakątka gdzie się zbierają. w międzyczasie zrobiłem szlif wału i nowe panewki niestety problem nie zniknął. silnik dotarty jak się należy bez ostrego ciśnięcia itd ale nie o tym temat.

czy jest możliwe ze wkładając wałek od 16sh w obudowę od c20ne coś nie pasuje?, lub wałek się zaciera i stąd lecą opiłki. obudowa była już trochę zużyta wyczuwalny próg na środkowej podporze.

następnym tropem jest pompa olejowa którą również miałem zdemontowaną. Czy jest możliwość abym nie odpowiednio ją zamontował bo widziałem tam taką kreseczkę na kółku wewnętrznym to się jakoś ustawia?, czy zębatka wewnętrzna pompy jest jakoś dociskana np przez koło rozrządu czy tylko luźno jest włożona. od czasu złożenia już cztery pompy oleju się posypały od tych opiłków.

trochę się napisałem ale bardzo zależy mi na usunięciu tej usterki i wiem ze z fusów ciężko się wróży.

ps olej castrol 10w40 magnatec ciśnienie na wolnych 1,6-1,5bar przy ok 85stC oleju i 4,6 przy ok 3,5tys
Ostatnio zmieniony przez lukas25 Pią Lis 27, 2009 16:15, w całości zmieniany 1 raz  

holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
ArKos 
wyrywacz chwastów

Model Opla : automat

Punkty zdobyte: 83
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 17:02    

lukas25 napisał/a:
czy jest możliwe ze wkładając wałek od 16sh w obudowę od c20ne coś nie pasuje?, lub wałek się zaciera i stąd lecą opiłki. obudowa była już trochę zużyta wyczuwalny próg na środkowej podporze.

tak
wałek jako twardszy wyciera podpory
może też być problem ze smarowaniem i gdzies na skutek niedrożnego kanału nie dociera olej i na sucho lata

lukas25 napisał/a:
Czy jest możliwość abym nie odpowiednio ją zamontował bo widziałem tam taką kreseczkę na kółku wewnętrznym to się jakoś ustawia?

nie

lukas25 napisał/a:
czy zębatka wewnętrzna pompy jest jakoś dociskana np przez koło rozrządu czy tylko luźno jest włożona

nie
pompa jest dokręcona do bloku kilkoma śrubkami na klucz 10 i tyle
koło rozrządu opiera się o wał i nie dotyka do pompy

holcu

Adsense :

Opel Corsa
lukas25 

Model Opla : kadett e & astra f
LPG: TAK

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 18:47    

ArKos, wielkie dzięki za podpowiedz i poprawienie i mi humoru :wesoly: teraz zostaje mi tylko kupić obudowę wałka i pompę olejową bo się następna kończy. Poskładać do kupy i obadam co się będzie dziać dalej.

może ktoś jeszcze coś dodać byle z sensem jak kol. powyżej

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 10:44 ]
sprawa rozwiązana :) na środkowym czopie wałka powstała rysa wzdłużna w jaki sposób nie mam pojęcia może była ale nie zauważyłem. pompę kupiłem nową od 18e i ciśnienie ok opiłków niema :)

holcu

Adsense :

Opel Corsa
Odpowiedz do tematu Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: