Ilinie Model Opla : B - 2,5 V6, '95r.
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 17:54 Co może dolegać silnikowi?
Objawy byly takie: auto na gaz, włączyliśmy klimę, pochodziła góra 15 min i nagle ni stąd ni zowąd zaczęło tracić obroty i zgasło. Brak gazu wykluczyliśmy (dzień wcześniej tankowany), zdjęliśmy klemę ale to nie pomogło, odstaliśmy chwilę myśląc że się przegrzał i też gucio.
W tej chwili jest w warsztacie ale tam też mają problem z diagnozą. Może macie pomysł, sugestię co sprawdzić? Może mieliście taki przypadek?
A jeśli będziemy zmuszeni wymieniać silnik macie jakieś namiary gdzie to zrobić w Wawie? (auto teraz na Powiślu na Fabrycznej stoi).
Aha, auto kupione 13 sierpnia od kogoś kto w niego nie wkładał kasy, bo sprzedawał ale jeździł
w szalony sposób, dość szybko raczej, młody koleś więc sami wiecie i podobno silnik wymieniał w zeszłym roku
Pozdrawiam
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
koleż.Ilinie, to widocznie też szalone części w tym śilniku się znajdują . Trudno tu coś doradzać bo oprócz silnika pewnie i pozostałe zespoły zaczną się sypać . Po prostu moja rada to pozbyć się tego samochodu i kupić coś pewnego ,a takie okazje są tylko należy czekać cierpliwie i szukać
kuba9993 [Usunięty]
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 21:48
Nie jestem pewien ale można bybyło sprawdzić pompe paliwa, w samochodach na gaz pompe trzeba wymieniac co jakies 2 lata.
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 10:07
Pompa paliwa nie działa, nie jeździł na benzynie
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
hipollo1 [Usunięty]
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 19:44
spruboj odpalic na gazie jak niewiesz jak napisz jako masz instalke ja ci powiem jak odpala sie na gazie awaryjnie wlasnie w przypadku spalenia pompki paliwa pozdrowionka
Model Opla : Omega B Caravan 2.5 v6
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 21:35
kuba9993 napisał/a:
Nie jestem pewien ale można bybyło sprawdzić pompe paliwa, w samochodach na gaz pompe trzeba wymieniac co jakies 2 lata.
kolego ***nie bluźnij!*** opowiadasz. pompa jest chlodzona paliwem i jesli trzymasz stan tak kolo 20 litrow w baku to nic sie z nia nie dzieje. co 2 lata to nalezy wymieniac plyn hamulcowy i chlodniczy.
a do kolezanki
po pierwsze - zczytac bledy !
po drugie sprawdz cisnienie na listwie wtryskow.
napisz efekty beda dalsze porady.
Cytat:
Tego silnika nie da sie zakatowac... chyba ze ktos nie zmienia oleju i filtrow...
Grzecho - da sie i to bardzo prosto - wystarczy przegrzac a potem powodzenia w ladowaniu $$$. niestety w 8-10 letnich samochodach uklad chlodzenia nie ma juz takiej sprawnosci jak w nowym wiec o taka wpadke nie trudno.
Ostatnio zmieniony przez Beast Wto Wrz 04, 2007 21:42, w całości zmieniany 3 razy
maciejek
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 09:48
Do Beast - nie można sprawdzić ciśnienia na listwie jak nie działa pompa paliwa
Do Ilinie - goście z warsztatu nie mają ochoty brać się z Twoje auto bo jest za stare, chłopaki straszą Cię od razu wymianami silnika, a przyczyną może być jakaś pierdółka i najpradopodobniej wiem co to może być. Odezwij się to coś wymyślimy jak ożywić Twoją omę w rozsądnym budżecie.
Ostatnio zmieniony przez maciejek Sob Wrz 08, 2007 21:33, w całości zmieniany 1 raz
Model Opla : Omega B Caravan 2.5 v6
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 20:59
maciejek napisał/a:
Do Beast - nie można sprawdzić ciśnienia na listwie jak nie działa pompa paliwa
.
racja nie doczytalem. wiec zacznij od tego zeby podmienic przekaznik od pompy z tym od zabezpieczenia + z - (dwa na samej gorze w skrzynce) nastepnie sprawdz napiecie na samej pompie. jesli bedzie to demontaz pompy i podlaczenie jej na krotko pod 12v jesli nei dziala to wymiana.
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 11:57
Wiecie co padło? Prawdopodobnie czujnik wału korbowego, rzecz nie w mechanice lecz elektryce. Utopiłam kasę w nowym silniku.... niepotrzebnie no i już miesiąc bez auta . Może ktoś chce kupić? 2,5 V6