Przesunięty przez: loozack Sro Gru 26, 2007 22:16 |
|
| Autor |
Wiadomość |
cola [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 19:07 Co się dzieje - Kody 15 - 56
|
|
|
Hej witam,
mam taki problem. Jechałem wczorajCali i było wszystko ok do momentu aż na 2-ce dałem w palnik. Wyrzuciło checka silnika. Ale auto jechało normalnie. Dojechałem do celu i zgasiłem Cali. Wróciłem, przekręcam kluczyk a Cali nie chce odpalić. Wkoncu zaskoczyła, ale odrazu zgasła. Spróbowałem znowu i to samo. Za 3-cim razem odpaliłem auto i dodałem gazu. Obroty spadły do 500-set, po czym podniosły się do normalnego poziomu. W czasie jazdy nie było kłopotów, ale z wolnymi obrotami jest problem.
Dzisiaj Cali odpala bez większych problemów i nie gaśnie, ale dziwnie strzela z wydechu. Ostatnio miałem ściąganą głowicę, może jakiś kabelek się przetarł ??
Miał ktoś kiedyś taki problem ?? Proszę o pomoc.
Błędy:
15 - Czujnik temperatury cieczy chłodzącej - zbyt wysokie napięcie
56 - Stopien wyjściowy regulacji biegu jałowego - zbyt wysokie napięcie
Pozdrawiam!!!! |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
rox [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 19:14
|
|
|
| zbyt wysokie napiecie.. hmm.. stabilizator napiecia moze? tak tylko zgaduje.. |
|
|
|
 |
cola [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 19:51
|
|
|
| rox napisał/a: | | zbyt wysokie napiecie.. hmm.. stabilizator napiecia moze? tak tylko zgaduje.. |
Możesz przybliżyć temat - jak to mogło walnąć i ile kosztuje naprawa?? |
|
|
|
 |
rox [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 20:30
|
|
|
| tak tylko strzelilem. a co do kodu 56 to wydaje mi sie ze moze za niego byc odpowiedzialny silniczek krokowy. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
cola [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 00:22
|
|
|
| rox napisał/a: | | tak tylko strzelilem. a co do kodu 56 to wydaje mi sie ze moze za niego byc odpowiedzialny silniczek krokowy. |
O tym już myślałem.
Ale 2 kody pojawiły się w jednym momencie. Jak depnąłem w pedał. Przedtem był spokój... Może jakieś zwarcie?? |
|
|
|
 |
rox [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 07:45
|
|
|
jak by bylo zwarcie to chyba precej wywalilby blad o zwarciu do masy..
a jak by to bylo zwarcie z innym przewodem to by caly komputer siadl - tak na chlopski rozum..
patrzac z innej strony jak by siadl krokowy i puszczal za wysokie napiecie to moglo by ono ?moze? jakos wplynac na napiecie z czujnika termicznego.?.?
ja bym dokladnie obejrzal wszystkie przewody do jakich masz dostep, pezeczyscil wtyczki i styki, zresetowal kompa i wtedy zobaczyl. |
|
|
|
 |
cola [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 12:56
|
|
|
Dzisiaj będe miał krokowca na podmianę - zobaczę czy to coś da...
Pozdrawiam!!!! |
|
|
|
 |
rox [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 14:01
|
|
|
po podmianie zresetuj kompa |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
cola [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 20:03
|
|
|
| rox napisał/a: | po podmianie zresetuj kompa |
Jak mam go zresetować ?? |
|
|
|
 |
rox [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 20:18
|
|
|
| zdejmij ujemna kleme z akumulatora na okolo 10-15 minut. kody bledow oraz ustawienia kompa zostana wymazane z pamieci. przez pierwsze kilometry komputer nauczy sie na nowo wszystkich parametrow i ustawi sie tak jak powinien. jesli znowu wystapia bledy kody wywali na nowo.. |
|
|
|
 |
|
|