kurde-kurde Model Opla : Opel Corsa 1.4NZ SZPORT
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 17:50 Corsa B, Głośniki i Antena!
Witam. Ostatnio znalazły się fundusze i zakupiłem radio do samochodu bo wcześniej go nie było w mojej Corsie. Podłączyłem tylko kostki zeby zobaczyć jak gra zanim je wsunę do konca w szczelinę. I wtedy wyszły 2 problemy. Jednym jest niedziałający głośnik w prawych drzwiach(ale to nie ważne tak bardzo), i drugi poważniejszy. Sam sie zdziwiłem jak przełączyłem na tuner FM! Jakiś d*bil urwał mi antenę(bat) Sam byłem w lekkim szoku ze tego nie zauważyłem wcześniej. W podstawce został gwint z anteny i nie da się żadnym sposobem go chwycić i wykręcić Moje pyt. to czy jest jakiś sposób zeby to wyciągnąć z podstawki? Na pewno ściąganie podsufitki i wymiana całości odpada na 100%. Widziałem juz problemy z Astrą po ściąganiu podsufitki. Ewentualnie zamontuje antenę wewn. Acha i jakie głośniki w rozsądnej cenie można polecić na front? Radio ma grać i nic poza tym. Nie jestem wymagający. Pół roku jeździłem bez radia i teraz gdy juz je mam to taka kaszana.
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Witam. Do anteny możesz użyć wykrętaków. Jesteś pewien, że to głośnik a nie np. uszkodzony
przewód?
leszekb Model Opla : Corsa B 1,2 C12NZ
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 11:51
Ja mam Corse B z 95r. Najbiedniejsza wersja. Nie było głosników i instalacji. Wykręciłem z podobnej Corsy komplet 6 głośników, w drzwiach z przodu średnio-nisko tonowe z tubą na kopułce, przy klamce wysokotonowe; z tyłu 2 szerokopasmowe także z tubami na kopułkach. Wszystko zamontowane w oryginalnych miejscach i z wykorzystaniem wszystkich oryginalnych otworów. Do tego zwykłe radio z CD JVC 4x40W.
Sprzęt jest naprawde świetny i prawie nic nie kosztował (głośniki na złomie 20zł, radio 150zł na allegro). Musze przyznać, że oryginalne głośniki montowane w fabryce są bardzo dobre. Trzeba dodać, że niskich tonów brakowało przy klubowej muzyce, ale wstawienie tuby blaupunkta i wzmacniacza pomogło. Koszt tuby i wzmacniacza to 500zł.
Model Opla : Corsa
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:02
Witam
Ja na sprzęt w swojej corsie nie narzekam, ale chciałbym się dowiedzieć jakie są głośniki wysoko tonowe do drzwi przy klamce. jaki rozmiar oraz w jakich wersjach były montowane.
U Mnie w samochodzie brakuje właśnie trochę wysokich tonów i jednak czasem tuba męczy przy dłuższej podróży.
Pozdrawiam
_________________ Spod świateł sprint, spod nadkoli pisk...
Zaraz, zaraz, wykręcili ci tylko bat, w oryginalnej "śruba" jest właśnie w podstawce.
_________________ c20ne/18E/1,6SH to wymiatacz
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 15:30
Witam. Noe miałem dostępu do komputera przez kilka dni. Głośniki i cała antena wymienione. Teraz mam inny problem... Mianowicie radio Blaupunkt Sydney SD27 rozładowuje mi akumulator. Faktycznie jak padł za pierwszym razem to jak panowie miernikiem mierzyli na wszystkie sposoby to coś cały czas ciągnęło prąd z akum. Okazało się ze coś komputer się nie rozłączał. Trzeba było po wyłączeniu silnika i radia wyłączyć światła, włączyć jeszcze razi dopiero wyłączyć i pobór prądu był 0. Pociągnęli nowe przewody bezpośrednio z akumulatora i odpięli wyświetlacz żeby się z radiem nie włączał (zrobili to w zeszłą środę). cały czwartek auto paliło normalnie i w piątek rano znów akumulator rozładowany(w ogóle nie kręciło) W nocy z piątku na sobotę naładowałem akumulator i z racji tego ze na święta jechałem za miasto daleko podłączyłem radio. I przez całą sobotę i niedzielę było wpięte w samochodzie bo zapomniałem kluczyków do wyciągania radia. i w niedziele wieczorem juz miał malutką zadyszkę przy uruchamianiu. lekko zamulił rozruch silnika ale zapalił. Nie wiek co juz z tym robić. Po podłączeniu radia bezpośrednio pod akumulator pobór prądu był idealny. A po wyłączeniu wszystkiego co prąd mogło pobierać,pobór z akumulatora był 0. Więc pozostaje mi chyba reaktor pod maskę rzucić... hehe
Dodam ze od września do teraz miałem oryginalne radio Blaupunkta SC202 chyba i było wpięte cały czas w zasilanie i nie było problemu z akumulatorem nigdy. Nie używałem go bo antena było skopana. Ale wszystko było okey do momentu jak nowe radio dostałem i je podłączyłem....
Ostatnio zmieniony przez kurde-kurde Wto Mar 25, 2008 15:35, w całości zmieniany 1 raz
Wiesz co, w blaupunktach jest taki kabelek "illumination", może jego odłącz od kostki.
On podświetla radio przy włączeniu świateł chyba.
_________________ c20ne/18E/1,6SH to wymiatacz
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 22:31
A jakieś dokładniejsze namiary na ten kabelek? Dodam, że ono(radio) coś ciągnie prąd nawet jak jest panel od radia wyciągnięty. Wychodzi na to,że zużywa prąd z akumulatora w znacznie większym stopniu niż wymaga tego podtrzymywanie pamięci stacji radiowych. Z tym, że po poprowadzeniu nowych kabli bezpośr. z akum. pobór prądu jest jak najbardziej w normie więc obie rzeczy się wykluczają. Zostaje tylko akumulator. Mam jakiś niemiecki szit 12V 330A chyba o ile dobrze pamiętam.i nie było z nim problemów do zeszłego poniedziałku jak radio zamontowałem... Zostaje mi jeszcze podłączyć starego SC202 i zobaczyć czy akum. padnie chociaż nie powinien bo juz wcześniej pół roku było podłączone ale nie używane i nie było żadnej jazdy. Albo jakaś wada fabryczna radia po prostu.
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 23:10
Specjalnie zszedłem do samochodu... Podłączam do radia kostkę z głośnikami i potem w kostce z zasilaniem jest podłączona tylko masa, Memory(12V). Kabelki z opisem Illumination są odłączone... Poczytam zaraz tego linka co podałeś...