Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik temp. zewn. Corsa B
Autor Wiadomość
videlec_21
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 01, 2008 20:56   Czujnik temp. zewn. Corsa B

Witam wszystkich.
Mam CB GSI. Na wyświetlaczu obok godziny i daty mam " - - " w miejscu gdzie ma widnieć temp. zewnętrzna. Pytanie moje jest takie. Gdzie jest dokładnie czujnik temperatury. Słyszałem że gdzieś w okolicy przedniego zderzaka, ale takie info nic mi nie daje, bo musiałbym cały przód rozebrać żeby tak po omacku znaleźć ten czujnik. Jeśli ktoś wie gdzie dokładnie to cudo się znajduje i ile ewentualnie kosztuje, to byłbym bardzo dźwięczny... :)
Pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

rafaln1 
Rafał

Model Opla : Corsa B X12SZ
LPG: Nie

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 21:02   

Między chłodnicą a wlotem powietrza. Za logo opla na przednim zderzaku

videlec_21
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 01, 2008 21:10   

Dzięki wielkie :)
Kurcze, że ja tu wcześniej nie zaglądałem na to forum. Szybka odpowiedź i fajna szata graficzna... rewelka :)

Jeszcze raz dzięki bardzo.. Wreszcie zacznie mi się coś wyświetlać.... :)

rafaln1 
Rafał

Wysłany: Wto Sty 01, 2008 21:14   

Nie bądź taki pewien że zacznie coś pokazywać. Może masz luźne piny na płytce TID'a. Jeżeli tak to trzeba zdemontować i przelutować wszystkie delikatnie. Ja tak miałem ale już działa :) Ale może u Ciebie to tylko czujnik.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

videlec_21
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 01, 2008 21:18   

Powiem tak, czasem, z samego rana, zaraz po rozruchu na wyświetlaczu ukazuje się 78 czasem 80 stopni, po kilku minutach znowu jest " - - "... Nie wiem, zaglądałem pod maskę i między zderzakiem a chłodnicą coś się dynda na przewodzie, pewnie to ten czujnik. Najpierw sobie go wyczyszczę, podłączę i zobaczę... jak nic nie da, to wymienię..

rafaln1 
Rafał

Wysłany: Wto Sty 01, 2008 21:23   

Jeżeli coś dynda to moze to czujnik :) U mnie latem pokazywało -35 stopni a po chwili od odpalenia --. Okazało się że popękały miejsca lutowania gniazda TID'a z płytką drukowaną. Po przelutowaniu śmiga do dziś.

arty 

Model Opla : ASTRA 2.0 DTI/CORSA B 1.0

Punkty zdobyte: 7
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 11:24   

rafaln1 napisał/a:
Między chłodnicą a wlotem powietrza. Za logo opla na przednim zderzaku

Gdzie dokladnie powinien być ten czujnik - u mnie był na samym dole pod zderzakiem - wpiety chyba w uchwyt od pasa przedniego do zderzaka. tylko ze byl problem ze zawyzalo zawsze temperature jak sie rozgrzal silnik. Teraz wcisnolem go wprost w jeden z otworów na wlot powietrza w zderzaku - i widze ze jest znacznie lepiej, tylko ze jest narazony bezposrednio na warunki atmosferyczne( snieg deszcz ). szukam jakkiegos dobrego mniejsca dla tego czujnika - gdzie za logo opla jest on dokładnie- jest tam jakis uchwyt????

Gibonsjo
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 18:47   

Właśnie może ktoś z szanownych forumowiczów dałby fotkę jak jest zamontowany fabrycznie.

u mnie dyndał w niełasce z urwanym kabelkiem polutowałem i też w pierwszej wersji dałem go we wlot powietrza ... i gdy na dworze było ok. -6st to przy 60km/h wskazywał -16 potem poszedł na wzmocnienie zderzaka niestety o ile w ruchu temperatura była w miarę realna to podczas postoju pokazywał w środku zimy po 20 i więcej stopni od chłodnicy łapał ciepło i teraz to go tak w połowie wysokości zderzaka przypiąłem

a mam pytanko czy ten czujnik to normalnie taki zamulony jest, że dopiero po pewnym czasie coś wskazuje a czasem podczas jazdy wskazuje tylko "- -" ?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

arty 

Model Opla : ASTRA 2.0 DTI/CORSA B 1.0

Punkty zdobyte: 7
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 07:56   

Gibonsjo napisał/a:
a mam pytanko czy ten czujnik to normalnie taki zamulony jest, że dopiero po pewnym czasie coś wskazuje a czasem podczas jazdy wskazuje tylko "- -" ?

U mnie wskazuje od razu i mam wpiety w zderzak tak ze wystaje minimalnie do przodu i wskazanie podczas jazdy sie nie zmienia zaleznie od predkosci, ani na postoju - wplu=yw temperatury silnika jest minimalny ( moze 1 stopien jak troche postoi)

franio
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sty 23, 2008 18:16   

witam
koledzy a jak zdemontować płydkę TIDa bo umnie chyba są lużne piny
i moze sprubował bym je polutować tylko niewiem jak się zato zabrać
kupiłem nowy czujnik bo tamten niedziałał
a ten czasami pokazuję temperaturę a czasami nie
z góry dzięki za podpowiedz

Odpowiedz do tematu