beny22 Model Opla : Corsa B
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 17:50 Czujnik temperatury a spalanie LPG
witam mam dosc dziwne spalanie w mojej corsie 1.4 c14nz , mianowicie jak jade ciagla trase , bez dlugich postojow(powodujacych ostygniecie silnika) to autko spala mi 7,4l na 100km wiec calkiem ladnie. Natomiast gdy jezdze np. do pracy po 30km i wiadomo ze po wyjsciu silnik jest zimny,i gdy jade rano tez jest zimny to spalanie mam 10l na 100km. Silnik rozgrzewa sie bardzo dobrze i dosc szybko, wszystkie czujniki temperatury sa ok , sprawdzalem. Jedyne co mnie martwi to czujnik temperatury , ktory dolozyli mi gazownicy matujac instalacje. Gdy podlaczaja swoj komputer to temperatura na tym czujniku jest o 20 stopni mniejsza niz w rzeczywistosci na silniku. Tlumaczyli sie ze to normalne bo czujnik w innym miejscu. Jesli jednak czujnik ten ma wplyw na dawkowanie gazu to to ze zaniza temperature napewno nie jest ok. W koncu moje pytanie Jaki wplyw na spalanie gazu ma ten czujnik???? Sterownik gazu KME diego .
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet