Wysłany: Sro Sie 09, 2006 13:15 Czy będzie wyższa akcyza na gaz ??
Witam serdecznie,
kilka miesięcy temu czytałem na jednym z portalów artykuł o tym iż polski rząd ma zamiar podwyższyć akcyzę na gaz tłumacząc to wiekszym niż przewidziano zanieczyszczeniem środowiska w związku ze zbyt dużą ilością jeżdżących aut z instalacja gazową!
Zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej, ponieważ znajomy nie wiem z jakiego źródła dowiedział się że gaz ma kosztować ponad 3zł w związku z wprowadzeniem wyższej
akcyzy?! Dlatego zastanawiam się czy jest wogóle sens montażu instalacji (koszt ok 1500zł), jeśli w najbliższym czasie zostanie wprowadzona akcyza! Chociaż i tak gaz już drożeje - miesiąc temu 1.93zł a teraz 2.10zł. Sporo jeżdżę - ok 40tys. km rocznie i ten gaz nawet by mi się opłacał ale pod warunkiem że nie będzie kosztował ponad 3zł.
Macie może jakieś informacje odnośnie tej akcyzy na gaz - czy będzie wogole podniesiona i jeśli tak to kiedy?
Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Po drugie gaz jest ekologoczniejszy od Pb, jakie zanieczyszczenie srodowiska?
Chyba, że przez szybciej zużywające sie tłumiki, hehe
astro [Usunięty]
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 00:01
gaz i tak już zdrozal przez ostatni m-c o ok. 20 groszy
a co do akcyzy: miala być od września, ale nie zdążą i będzie prawdopodobnie od stycznia (i wtedy lpg też zdrożeje o ok. 20 gr) plus wzrost "jesienno-zimowy"
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
bzzz [Usunięty]
Wysłany: Pon Sie 14, 2006 13:07
Popatrzcie też z drugiej strony. Nie zanosi się aby benzyna staniała więc wydaje mi się że jeśli gaz będzie w granicach 2,50 - 3zł to benzyna nie będzie tansza jak 5zł. Z ceną benzyny się nie zrówna więc myślę że zawsze będzie się opłacać jeździć na gazie
jalo [Usunięty]
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 15:04
pewnie
w tym momencie NAJEKONOMICZNIEJSZY JEST GAZ