|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Arturo1 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 11:15 Czyszczenie przepustnicy - parę pytań.
|
|
|
Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Zafiry 1.8 Z18XE. Przymierzam się właśnie do przeczyszczenia przepustnicy i w związku z tym mam parę pytań:
na co zwracać uwagę przy demontażu przepustnicy?
czy odłączenie przewodów gumowych (których?) wiąże się z ubytkiem płynu chłodniczego?
mam rację twierdząc że silnik krokowy jest zintegrowany z przepustnicą i nie da się go przeczyścić?
czy pomiędzy przepustnicą a silnikiem powinna być jakaś uszczelka i czy warto ją przy okazji wymienić?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
voodoo
Zasłużony Będę tatusiem!!!!!

Model Opla : ASTRA G 1.8 16V 99r x18xe1
LPG: nie
Punkty zdobyte: 74
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 11:28
|
|
|
Arturo1, na początek warto się przywitać w odpowiednim dziale.Użycie szukajki tez by nie zaszkodziło.
Zastanawiam się po co chcesz robić taką totalna demolkę,wystarczy jak weźmiesz na palec szmatkę nasączoną benzyną i wyczyścisz miejsce styku przepustnicy z korpusem. |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
kebul [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 12:45 Re: Czyszczenie przepustnicy - parę pytań.
|
|
|
| Arturo1 napisał/a: | Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Zafiry 1.8 Z18XE. Przymierzam się właśnie do przeczyszczenia przepustnicy i w związku z tym mam parę pytań:
na co zwracać uwagę przy demontażu przepustnicy? | również zamierzam przeczyścić przepustnicę i jak to zrobić żeby było dobrze |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
TomaszVTS [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 07:36
|
|
|
Witam a ja nie chce zakładać nowego wątku i może tu zapytam fachowców.
P0505 i całkowity brak wolnych obrotów. Silnik 1.8 16V XE1 z 2000r.Okablowanie oki ,sterownik
(simtec 70) rozebrany piny są w porządku.Więc została mi przepustnica i tu właśnie kilka pytań. Pomierzyłem rezystancję i między pinami 2&4 jest ok nie całe 2000 ohmów czyli w miarę książkowo ale za to między 3&4 przy zamkniętej przepustnicy powinno być ok 800ohm a u mnie jest ponad 2 kilo. Czyli tyle co przy otwartej na max przepustnicy.Czy ktoś z was koledzy walczył juz z tym tematem?? Za cholerę nie mogę znaleźć nigdzie takiej przepustnicy żeby porównać jakie parametry ma inna. |
|
|
|
 |
|
starepio [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 18:54
|
|
|
Witam.
Też się podepne bo też mam p0505 -mam przepustnicę i postaram się pomierzyć rezystancję.
Dam znać bo problem mnie dobija.
Pozdro. |
|
|
|
 |
Arturo1 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 19:11 Re: Czyszczenie przepustnicy - parę pytań.
|
|
|
| kebul napisał/a: | | Arturo1 napisał/a: | Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Zafiry 1.8 Z18XE. Przymierzam się właśnie do przeczyszczenia przepustnicy i w związku z tym mam parę pytań:
na co zwracać uwagę przy demontażu przepustnicy? | również zamierzam przeczyścić przepustnicę i jak to zrobić żeby było dobrze |
Zdejmujesz gumowe węże, odkręcasz 4 śruby, zdejmujesz przepustnicę i czyścisz. Ja do czyszczenia używałem benzyny ekstrakcyjnej. Przy okazji wymień uszczelkę pod przepustnicą. Koszt uszczelki w ASO ok 4 PLN. |
|
|
|
 |
kulex [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 09:47 Re: Czyszczenie przepustnicy - parę pytań.
|
|
|
| Arturo1 napisał/a: | | kebul napisał/a: | | Arturo1 napisał/a: | Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Zafiry 1.8 Z18XE. Przymierzam się właśnie do przeczyszczenia przepustnicy i w związku z tym mam parę pytań:
Zdejmujesz gumowe węże, odkręcasz 4 śruby, zdejmujesz przepustnicę i czyścisz. Ja do czyszczenia używałem benzyny ekstrakcyjnej. Przy okazji wymień uszczelkę pod przepustnicą. Koszt uszczelki w ASO ok 4 PLN. |
Czy możesz podesłać fotkę?
gdzie szukać przepustnicy, które śrubki do odkręcenia i które wężyki do zdemontowania? |
|
|
|
 |
|
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |