Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Dmuchawa nie wyłącza się...
Autor Wiadomość
MiCooL 

Model Opla : Zafira 2.0 DTI

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 21:49   Dmuchawa nie wyłącza się...

kupiłem dzisiaj zafirke, 2.0dti, wszystko bylo ok. zrobilem 250km do domu wjechalem jeszcze na myjnie. w domu po zgaszeniu silnika i wyjeciu kluczyków dmuchawa od nawiewu nie wylaczala sie i chodzila bardzo powoli, pozniej okazalo sie ze krecenie pokretlem od sily nawiewu (klimatronik) nie dziala. czy to oznaka ze rezystor nawiewu jest popsuty? a moze cos z pokretlem? dodam ze gdy krece na wyswietlaczu widac jak animacja od nawiewu dziala (kreski przyrastaja). Jedynym sposobem zeby wylaczyc wentylator jest wyciagnac bezpiecznik od nawiewu odczekac chwile i wlozyc go na miejsce... Co wy na to? Dziekuje z gory za pomoc ;)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

bunny2000 

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 15:58   Re: Dmuchawa nie wyłącza się...

MiCooL napisał/a:
kupiłem dzisiaj zafirke, 2.0dti, wszystko bylo ok. zrobilem 250km do domu wjechalem jeszcze na myjnie. w domu po zgaszeniu silnika i wyjeciu kluczyków dmuchawa od nawiewu nie wylaczala sie i chodzila bardzo powoli, pozniej okazalo sie ze krecenie pokretlem od sily nawiewu (klimatronik) nie dziala. czy to oznaka ze rezystor nawiewu jest popsuty? a moze cos z pokretlem? dodam ze gdy krece na wyswietlaczu widac jak animacja od nawiewu dziala (kreski przyrastaja). Jedynym sposobem zeby wylaczyc wentylator jest wyciagnac bezpiecznik od nawiewu odczekac chwile i wlozyc go na miejsce... Co wy na to? Dziekuje z gory za pomoc ;)

Miałem dokładnie tak samo, tyle że w poprzedniem moim opelku, Omedze. Przyczyna - zatkany odpływ wody z podszybia, która przelewała się gdzieś przez krawędź kanału wylotowego i zalewała jakieś styki powodując zwarcie, co skutkowało ciągłym działaniem dmuchawy, nawet po wyciągnięciu kluczyka.
Nie przeszło ci po jakimś czasie? Teraz jest ciepło, więc nie powinno to trwać dłużej niż kilka godzin. Jeżeli przestało samo, to znaczy że będzie to to samo, chociaż u ciebie może być już gorzej, bo mechanik u którego byłem, powiedział mi że miałem szczęście iż to spięcie nie spaliło, już nie pamiętam czego, jakiegoś sterownika klimy, czy czegoś takiego, więc może być tak że ty miałeś pecha.

Pozdrawiam,
Bunny

gregory 

Model Opla : zafira 2.0 DTH

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 20:32   

Wszystko by sie zgadzało po tej myjni :roll:

MiCooL 

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 14:41   

Wielkie dzieki! miałeś racje, troche to trwalo ale wyschło i już jest ok! ufff ...;] nazbieralo sie tam troche lisci które blokowały odpływ wody do tego karcher i stało się! na szczescie nic sie nie spaliło i wszystko działa! ;]

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

bunny2000 

Wysłany: Nie Cze 29, 2008 22:03   

MiCooL napisał/a:
Wielkie dzieki! miałeś racje, troche to trwalo ale wyschło i już jest ok! ufff ...;] nazbieralo sie tam troche lisci które blokowały odpływ wody do tego karcher i stało się! na szczescie nic sie nie spaliło i wszystko działa! ;]

Cieszę się, że Ci pomogłem :)

Pozdro,
Bunny

MiCooL 

Wysłany: Sob Sie 16, 2008 12:36   

niestety problem wrócił...;( żeby wyłączyć nawiew (a działa tyko jeden bieg) trzeba wyciagnac bezpiecznik.. Czytałem gdzieś że powodem moze byc uszkodzony rezystor wstepny...

eldom9 
eldom9

Model Opla : zafira
LPG: nie

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 15:37   

opisywany przypadek miałem w swojej zafirce, okazało się, że uszkodzony jest regulator elektroniczny silnika nawiewu, który znajduje się za schowkiem

Odpowiedz do tematu