Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Do czego ten zawór recyrkulacji spalin?
Autor Wiadomość
lilo 

Model Opla : Corsa B C14SE

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 11:33   Do czego ten zawór recyrkulacji spalin?

Ostatnio mnie nurtuje pytanie: po co jest zawór EGR - recyrkulacji spali? Jaki ma on wpływ na pracę silnika i jakość pracy. Poczytałem troche o tym wszystkim: tutaj jak i w literaturze.
Oto do jakich wniosków doszedłem (na przykładzie silnika X16XEL ):
- zawór EGR wpuszcza częśc spalin do ponownego spalenia razem ze świerzym powietrzem
- teoretycznie zaślepienie powinno przynieść poprawę mocy silnika, bo do komory spalania bedzie zawsze trafiala świerza mieszanka powietrza i paliwa, a na dodatek powietrze o niższej temperaturze (co tłumacząc na zasadzie intercooler'a przy turbo stosuje sie go by obniżyc temp. powietrza wtłaczanego bo zimniejsze = gestrzejsze i wiecej tlenowe dlatego lepsza mieszanka)
- ale czy nie ma to odwrotnego efektu ponieważ przy silniku standardowo nie ma turbo więc powietrze moze byc za geste i moze byc niedotlenienie
- EGR jest po to by spaliny wychodzące juz były mniej zanieczyszczone
Co Wy o tym myślicie?
I pytanie co ro jest zmienny rozrząd? Bo nie bardzo to wszystko rozumiem?
X16XEL ma 2 wałki rozżadu - czy to jest to?

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

ja37 
street killer

Model Opla : corsa b 2,0 GSI
Zaproszone osoby: 6

Punkty zdobyte: 5

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 15:00   

lilo napisał/a:
X16XEL ma 2 wałki rozżadu

Jeden obsługuje zawory ssące, drugi wydechowe.
A co do EGR, to sam mam mieszane uczucia, dla mnie może go nie być, za dużo sprawia problemów.

szoszon1983 
mazda 6

Model Opla : do niedawna astraF

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 18:37   

EGR jest po to, że jak te spaliny trafiają z powrotem do komory spalania to temperatura spalania jest niższa i powstaje mniej NOx'ów. Po zaślepieniu EGR'a zasysane powietrze nie będzie za zimne, bo kolektor ssący jest ogrzewany płynem chłodzącym

Zmienny rozrząd to chyba chodzi o zmienne fazy rozrządu-czyli czas i wysokość otwarcia zaworów może być różna przy różnych obrotach.

lilo 

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 18:52   

szoszon1983 z tego co wiem to faktycznie gazy wylotowe przy działającym EGR maja niższą temperature i są mniej szkodliwe dla srodowiska i katalizator dzieki temu nie rozgrzewa sie za nad to. Ale co jeśli ktoś ma wycięty katalizator? Wtedy te gorące spaliny nie mają czego psuć zbyt wysoką temperaturą. ;)
szoszon1983 ale i tak sie nie zgadzam z Tobą. Spaliny są z natury gorące, więc trafiając spowrotem do dolotowego będą ogrzewały czyste i chłodne powietrze, a na dodatek wydaje mi sie ze bedą zubażały mieszankę paliwowo powietrzną, bo zamiast nasyconego tlenem powietrza, w miejsce tego bedzią spaliny. Temperatura wychodzących spalin nie ma takiego znaczeniaa (nie wiem czy w ogóle ma) na lepsza prace silnika jak temperatura powietrza wlatującego.
Czy się myle w moim twierdzeniu?
A poza tym przeczytałem że zawór tylko w określonej sytuacji wpuszcza spaliny spowrotem, ale nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia w jakiej sytuacji i dlaczego?
Poza tym, z założenia zawór EGR miał za zadanie ekonomizacje silnika, a jesli ma być coś oszczedne to będzie o obniżonej mocy. Możę to właśnie dlatego w oznaczeniu X16XEL - odczytujemy że to silnik o obniżonej mocy.

ja37 napisał/a:

A co do EGR, to sam mam mieszane uczucia, dla mnie może go nie być, za dużo sprawia problemów.

To według mnie kolejna przesłanka za tym że palce maczali w tym zieloni (ekoludki) co za tym idzie (w dwóch słowach) - nic dobrego! :D
Ostatnio zmieniony przez zibi Czw Mar 15, 2007 07:02, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

szoszon1983 
mazda 6

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 23:42   

no chyba Kolega za dużo myśli. Spaliny stanowią niewielki % mieszanki trafiającej do cylindra i to przy wyższych obrotach. Obniżenie temp. spalanie nie ma za wiele do kata, bo on i tak musi mieć naj bide 800'C żeby pracował prawidłowo. Chodzi o to, że im niższa temp. spalania tym mniej powstaje tlenków azotu i tylko o to chodzi z EGR, tylko ekologia. Jeśli chodzi o osiągi i nawet ekonomię to EGR jest zbędny, Ja wywaliłem EGR i zaślepiłem otwór i oszczędzam na paliwie,a i silnik lepiej chodzi.

lilo 

Wysłany: Czw Mar 15, 2007 19:47   

szoszon1983 czyli tak jak myśle - zaślepiając EGR zaślepiasz "zielonych" co za tym idąc twoj samochód powinien mieć więcej POWER! :)
p.s. ja tez mam zaślepiony EGR.

lord_wiader 
Kto mi pisze lodzik? pewnie ja37?

Model Opla : KadettE C14NZ+podtlenek gazu
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak

Wysłany: Sob Mar 17, 2007 17:53   

lilo napisał/a:
Poza tym, z założenia zawór EGR miał za zadanie ekonomizacje silnika, a jesli ma być coś oszczedne to będzie o obniżonej mocy. Możę to właśnie dlatego w oznaczeniu X16XEL - odczytujemy że to silnik o obniżonej mocy.

U mnie w X16SZR (R-wersja wzmocniona) też jest EGR i został tam zamontowany tylko po to, by auto spełniało normy czystości.
Nie wiem z resztą o co tyle krzyku, w końcu EGR nie działa w każdej chwili, a jeśli już działa to do cylindrów wpada do 3% objętości spalin, więc prawie tyle co nic.

GrzECHO 
ChEMIK

Model Opla : VA 2000
Zaproszone osoby: 8

Wysłany: Sob Mar 17, 2007 18:10   

lord_wiader napisał/a:
więc prawie tyle co nic.

Prawie robi ogramna roznice, w szczegolnosci jak EGR sie zawiesi i caly czas podaje spaliny do cylindrow...

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

szoszon1983 
mazda 6

Wysłany: Sob Mar 17, 2007 21:42   

GrzECHO napisał/a:
lord_wiader napisał/a:
więc prawie tyle co nic.

Prawie robi ogramna roznice, w szczegolnosci jak EGR sie zawiesi i caly czas podaje spaliny do cylindrow...

U mnie tak miałem i astra nie miała siły, szarpała przy niższych obrotach....
wywaliłem i mam spokój

lilo 

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 08:10   

a włąsnie odnośnie zaślepiania: jaka jest tendencja bo znalazlem 2 rozne opisy:
- na jednym obie dziory sa zaslepione
- na drogim tylko ta od dolotu do zaworu
o ile dobrze kojarze to zawor jest z dziorkami wiec zaslepiajac go tylko z jednej strony nadal moze cos nie tak dzialac, nie lepiej zaslepiac go calkiem?

Odpowiedz do tematu