|
|
| Autor |
Wiadomość |
nicka27
Model Opla : Corsa B
LPG: nie
Wiek: 28 Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 2 Skąd: pomorskie Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 17:51
|
|
|
| Witam, ja podobnie jak w temacie. Przy prędkości ok. 90 km/h zaczyna drgać kierownica i to szarpie tak, że strach przyspieszać, jednocześnie przy hamowaniu czuje się drżenie pedału hamulca. Mechanik stwierdził, że może to tarcze, dał do toczenia (tarcze wymieniałam na nowe jakieś 4 miesiące temu i wtedy chodziło idealnie, ale w międzyczasie zmieniłam opony na letnie), podobno były jakieś braki na nich, ale niby dobry tokarz i już są równe itp, tak samo z tyłu. Byłam 3 razy wyważać koła, pomijając fakt, że szacowana firma zrobiła chałę, dziś byłam na dobrej wulkanizacji razem z mechanikiem, obejrzeli felgi - mowią, że proste, koła wyważyli i zamienili - dali tył na przód. Efekt - kierownica dalej trzęscie od ok. 100 km/h, ale za to pedał hamulca chodzi idealnie bez drgania. Zamienili znów miejscami - przód na przód i teraz mniej bije kierownica, ale za to znów drży pedał. Powiedzieli, że może to wina samych opon, choc niby nic w nich złego nie widać. Czy ktoś kiedyś miał tak, że po zamianie przodu z tyłem, albo mu drży kierownica, albo pedał? dzięki! |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Chaber
Chaber

Wiek: 28 Dołączył: 23 Wrz 2007 Posty: 67 Skąd: Łódź Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 19:27
|
|
|
| Drżenie kierownicy przy dużych prędkościach wskazuje na koła. Jak masz alufele moze Ci felga latać na piaście. Poczytaj o pierścieniach centrujacych |
| Ostatnio zmieniony przez Chaber Czw Sie 07, 2008 19:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nicka27
Model Opla : Corsa B
LPG: nie
Wiek: 28 Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 2 Skąd: pomorskie Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 19:53
|
|
|
| Poczytalam, na forum bylo jednak, ze skoro alufelgi sa oryginalne, to nie powinno byc zadnego luzu, mechanik tez mowi ze nie znalazl. Dziwi mnie tylko to rozne zachowanie hamulca przy zamianie kol. |
|
|
|
 |
Krisp
krisp
Model Opla : Astra G 1.7Dti
Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 302 Skąd: Bydgoszcz Punkty zdobyte: 10
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 22:58
|
|
|
| Witam to został ci się jedynie ciężarek na lewej półosi przesunąć lub ewentualnie zdemontować całkowicie , tarcze hamulcowe mogą być niewyważone a jest to kawał metalu można też spróbować przestawiać koła na śrubach jak drży przy hamowaniu to na sto procent tarcze albo klocki czasami też prowadnice sprawdź czy nie nagrzewają się koła przednie podczas jazdy temperatura letnia tak 35 stopni dopuszczalna chyba że po mocnym i długim hamowaniu |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|