Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Dudnienie z głośnika
Autor Wiadomość
Bzykacz6665 
Astromanijak

Model Opla : Astra F C16SE+C16NZ
LPG: jo

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 20:00   

jak u siebie podłączałem głośniki to gdy podłączyłem - do plusa w czasie uderzenia basu membrana chowała się w głąb kosza, a gdy normalnie wychylała się na zewnątrz

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

FENIX
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 20:20   

Bzykacz6665 napisał/a:
jak u siebie podłączałem głośniki to gdy podłączyłem - do plusa w czasie uderzenia basu membrana chowała się w głąb kosza, a gdy normalnie wychylała się na zewnątrz

TAK zgadza się i dlatego w we wszystkie głośniki myszą być podłączone w ten sam sposób bo inaczej fale będą sie znosiły. Jak w jednym sie wychyli do przodu a w drugim do tyłu.

Bzykacz6665 
Astromanijak

Model Opla : Astra F C16SE+C16NZ
LPG: jo

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 20:23   

alejak wszędzie podłączysz "-" do plusa to i tak dźwięk jest inny niż jak "+" do plusa. u nie tak było

FENIX
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 21:16   

Dlatego pisałem wcześniej że trzeba + do + i będzie dobrze./
Skoro na głośnikach i wzmacniaczach jest rozróżnienie to należy się do tego stosować. :)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

lord_wiader 

Model Opla : KadettE C14NZ + LPG
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 10
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 21:54   

Polaryzacja terminali przy wzmacniaczach i głośnikach wprowadzono umownie i wprowadzono ją po to, by nie było problemów z fazą. Nie trzeba koniecznie podpinać + do + a - do -, bo to tylko zmienia fazę o 180'. Ważne, aby wszystkie głośniki były podpięte tak samo. Jeśli głośniki będą grały zgodnie w fazie, to fale nie będą się znosić tylko sumować, czyli zyskamy +3db łącząc dwa głośniki w fazie.
To czy podpinamy + do + czy - do - nie ma znaczenia, ale łatwo się pogubić gdy np. przedni zestaw podłączamy w jeden, a tylni w drugi sposób , dlatego większość/wszyscy podpinają + pod +.

Odpowiedz do tematu