|
|
| Autor |
Wiadomość |
Bzykacz6665
Astromanijak

Model Opla : Astra F C16SE+C16NZ
LPG: jo
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 20:00
|
|
|
| jak u siebie podłączałem głośniki to gdy podłączyłem - do plusa w czasie uderzenia basu membrana chowała się w głąb kosza, a gdy normalnie wychylała się na zewnątrz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
FENIX [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 20:20
|
|
|
| Bzykacz6665 napisał/a: | | jak u siebie podłączałem głośniki to gdy podłączyłem - do plusa w czasie uderzenia basu membrana chowała się w głąb kosza, a gdy normalnie wychylała się na zewnątrz |
TAK zgadza się i dlatego w we wszystkie głośniki myszą być podłączone w ten sam sposób bo inaczej fale będą sie znosiły. Jak w jednym sie wychyli do przodu a w drugim do tyłu. |
|
|
|
 |
Bzykacz6665
Astromanijak

Model Opla : Astra F C16SE+C16NZ
LPG: jo
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 20:23
|
|
|
| alejak wszędzie podłączysz "-" do plusa to i tak dźwięk jest inny niż jak "+" do plusa. u nie tak było |
|
|
|
 |
FENIX [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 21:16
|
|
|
Dlatego pisałem wcześniej że trzeba + do + i będzie dobrze./
Skoro na głośnikach i wzmacniaczach jest rozróżnienie to należy się do tego stosować. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
lord_wiader

Model Opla : KadettE C14NZ + LPG
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak
Punkty zdobyte: 10
|
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 21:54
|
|
|
Polaryzacja terminali przy wzmacniaczach i głośnikach wprowadzono umownie i wprowadzono ją po to, by nie było problemów z fazą. Nie trzeba koniecznie podpinać + do + a - do -, bo to tylko zmienia fazę o 180'. Ważne, aby wszystkie głośniki były podpięte tak samo. Jeśli głośniki będą grały zgodnie w fazie, to fale nie będą się znosić tylko sumować, czyli zyskamy +3db łącząc dwa głośniki w fazie.
To czy podpinamy + do + czy - do - nie ma znaczenia, ale łatwo się pogubić gdy np. przedni zestaw podłączamy w jeden, a tylni w drugi sposób , dlatego większość/wszyscy podpinają + pod +. |
|
|
|
 |
|
|