Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwa problemy
Autor Wiadomość
Grigon 
Grigon

Model Opla : Opel Zafira Disneyland
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 10:08   Dwa problemy

Witam szanowne Panie i Panowie!
Moja Zafira to model Disneyland 2.2DTI z 2005 roku.
Zostały mi jeszcze dwa problemy do wyeliminowania w aucie ale brak mi koncepcji jak się do tego przymierzyć i proszę Was o opinie.
1. Trzy tygodnie temu, wzrosła temperatura otoczenia i pojawił się efekt poważnego szarpania silnikiem podczas przyspieszania. Temperatura rosła do 100 st. C. Został wyjęty termostat - problem zniknął. Został założony nowy termostat - problem pojawił się na nowo. Podczas grzebania pod maską zauważyłem, że wypadł jeden z przewodzików powietrznych od zaworu do sterowania turbem- nie jestem pewien przeznaczenia. Po założeniu przewodu szarpanie i temperatura ponad 90 st. C - ustąpiły - sprawdzone na 500 km trasie. Natomiast teraz szarpanie powróciło, a pod maską teoretycznie OK. Temperatura silnika chwilowo skacze ponad 90 st. i podczas wciskania gazu szarpie autem, po chwili temp. spada.
2. Gdy podczas jazdy Zafira wpadnie w dziurę (a w mojej mieścinie jest ich aż naddto) zapalają się kontrolki ABS i ESP i świecą aż do zgaszenia silnika. Piasty są raczej OK, przebieg 70 tys. Wtyczki też są podłączone do piast. ABS działa. Prawdopodobnie jest jakieś uszkodzenie wewnątrz kabla, tylko jakiego i gdzie go szukać.
To forum jest bardzo pomocne i dużo jest w nim najlepszej wiedzy użytkowników. Czy mieliście może podobne problemy do moich? Zanim pojadę do serwisu gdzie zaaplikują mi wymianę wszystkich części - prosze o pomoc, za tydzień czeka mnie ponad 3000 km do przejechania z rodziną, więc Zafira musi być 100% sprawna.
dziękuję, pozdrawiam i miłego dnia :)

[ Dodano: Wto Maj 13, 2008 07:21 ]
Pozwolę sobie podnieść temat ponieważ wyeliminowanie w/w usterek jest dla mnie niezwykle ważne, a wkrótce jedynym wyjściem będzie dla mnie... :twisted: serwis :twisted: .
PS. Szarpanie występuje tylko przy temperaturz otoczenia wyższej niż 20 st.C

[ Dodano: Pią Maj 16, 2008 07:46 ]
A to ja sobie odpowiem.
Ad1. naprawa "Kontaktem" po wtyczkach. Efekt - coś nie stykało we wtyczce w prawej tylnej piaście.
Ad2. Lekko niesprawny czyjnik położenia sprzęgła- tempomat zbiera od niego informacje. Po wymianie - okaże się, czy to było właciwe rozumowani.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Odpowiedz do tematu