witam wszystkich jestem wlascicielem corsy b z silnikiem c14nz, mam ja od niedawna i zraz po kupnie zalozylem gaz. Problem moj polega na tym ze autko jak na rozmiary i silnik duzo pali jest to 10l\100km chodz nie zawsze. Jezdze dosyc spokojnie max 100km\h nie przeciagam zabardzo, do pracy mam jakies 30km. Problem polega na tym ze gdy robie odcinki po 30km , i za kazdym razem gdy jade do pracy lub wracam silnik jest zupelnie zimny auto pali mi 10l. A gdy robie odrazy 100km auto spala mi 7,4 l. Co moze byc przyczyna tak roznego spalania??? Chcialbym tez wiedziec jaki wplyw na spalanie ma przyspieszanie typu :wrzocam wyrzszy bieg wciskam gaz do deski i czekam az auto sie rozpedzi/?/ wiem ze sterownik od gazu (KME Diego) bieze sygnal z kata otwarcia przepustnicy, ale czy ma to jakies znaczenie czy ja rozpedzam sie wciskajac powoli gaz czy odrazy do deski???
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Ja miałem x14sz i raczej cisnąłem go, po mieście mi palił właśnie 10l.
Co ciekawe, na trasie palił tak samo....
Sprawdź działanie termostatu.
beny22 Model Opla : Corsa B
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 18:07
silnik rozgrzewa sie ladnie i dosyc szybko, czujniki temperatury tez juz sprwawdzalem i one sa ok (chociaz one do gazu nie wiele wspolnego maja ) . Jedyne co zauwazylem bedac u gazownika to to ze na jego komputerze temperatura silnika jest o 20stopni mniejsza niz w rzeczywistosci, podobno to normalne bo czujnik temperatury ten co oni umieszczaja znajduje sie w innym miejscu. Ale jesli on mialby wplyw na dawke gazu to napewno to ze jest inaczej nie bylo by dobre bo wtedy sterownik od gazu myslalby ze silnik sie caly czas rozgrzewa i dawalby wiecej gazu, stad byloby wieksze spalanie. Czy dobrze mysle???