|
|
| Autor |
Wiadomość |
jacek76
Wiek: 32 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 35 Skąd: pruszków Punkty zdobyte: 5
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 19:34 EGR
|
|
|
Pytanko , czy grzybek w sprawnym zaworze egr mozna wcisnąc , czy nie? Bo wymontowałem egr-a i za nic nie mogłem go wcisnąć , był zamknięty... Silnik x18xe1.
Druga sprawa , mam coś takiego że podczas zmiany biegów , obroty po wciśnięciu sprzęgła i puszczeniu gazu , zamiast od razu spadać to na sekunde lub dwie, rosną . Wygląda to tak jak bym nie umiał przełączać biegów , bardzo mnie to irytuje .Czytałem już gdzieś na ten temat ale nikt nie potrafił podać przyczyny , czy może to byc wina brudnej przepustnicy?
Kolega ma astrę 2 z takim samym silnikiem i z większym przebiegiem i u niego nic takiego nie wystepuje , spotkaliście się może z czymś podobnym? A może ma tak być?
Poza tym z obrotami nie mam problemu , tzn. nie pływają. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
MIKI_W

Model Opla : Zafira 2,2 16V 145KM
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 21:46
|
|
|
Grzybek zaworu może nie dać się wcisnąć
On raczej wychodzi tak na 50% - raz demontowałem EGR przy silniku Z 22SE
i u mnie o ile pamietam dał sie ruszyć właśnie w kierunku " przeciwpołożnym "
a z tymi obrotami to właściwie mam to samo , ale jak wieki temu robiłem prawko na maluszku to instruktor na pierwszej jeździe opierdzielał mnie właśnie za to , że za wcześnie zdejmowałem nogę z gazu , więc teraz pomyślałem że tak powinno być bo gdzieś jeszcze między nogą a wtryskiem jest jeszcze trochę elektroniki |
|
|
|
 |
Janoo
Model Opla : Zafira A 1.8
LPG: Nie
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 22:37
|
|
|
| Problem obrotów był opisany TUTAJ. Niestety nie miałem jeszcze czasu sprawdzić poleconej tam metody. Na razie przy zmianie biegów po prostu wcześniej zdejmuję nogę z gazu. |
|
|
|
 |
jacek76
Wiek: 32 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 35 Skąd: pruszków Punkty zdobyte: 5
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 07:23
|
|
|
Dzięki Janoo , już wiem gdzie na ten temat czytałem i właśnie mam zamiar tak zrobic , tylko muszę pojechać do siebie na wichurę bo robota na parkingu pod blokiem to ch.. nie robota.
Grzybek zaworu egr w moim silniku na pewno się chowa a nie "wyłazi".
Wracając jeszcze do przepustnicy , na jakimś forum znalazłem fotkę tejże bez tej aluminiowej osłony od tyłu , zasłaniającej zębatki. Mam je w pracy na kompie i jutro je wrzucę , może komuś się przyda.
I dzięki za zainteresowanie.
[ Dodano: Sro Cze 04, 2008 10:32 ]
Wczoraj wyczyściłem przepustnicę , syfu było co niemiara. Po złożeniu wszystkiego do kupy efektu nie było. Dziś rano miło się zdziwiłem , wszystko jest ok i obroty nie skaczą. Porobiłem parę fotek w wolnej chwili wrzucę na forum. Dzięki za porady i sugestie. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|