|
|
| Autor |
Wiadomość |
phileepek
Model Opla : Zafira 2,0 DTI 2004
LPG: nie
Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 13 Skąd: Wrocław Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 09:19 ESP czy TC ???
|
|
|
wg. instrukcji ta sama ikonka slizgającego się autka oznacza ESP i TC
Jak sprawdzić czy mam tylko TC czy mam ESP z funkcją TC?
z górki dzięki za info |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
zeusmobil
PUNKS NOT DEAD !

Model Opla : zafira 2.0 DTH
Wiek: 30 Dołączył: 06 Cze 2007 Posty: 475 Skąd: Przecław/Mielec
Punkty zdobyte: 15
|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 11:20
|
|
|
phileepek, jesli masz tc to jest przycisk do jego odłączania na srodkowej konsoli |
|
|
|
 |
phileepek
|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 13:21 ESP czy TC ???
|
|
|
wg. instrukcji (strony powyżej) paląca się kontrolka wskazuje jeden z systemów, jak więc sprawdzić który z nich jest w posiadaniu lub nie, bo rozumiem, że gdy przekręcam klucxzyk i zapalają się ikonki na desce a potem gasną, to są w tym czasie sprawdzane systemy posiadane prze auto i nie wiem czy posiadanie przycisku jest tutaj normą???
[ Dodano: Wto Sie 05, 2008 14:32 ]
cos nie weszły zdjęcia postaram się wstawić jeszcze raz
strona 160 instrukcji
strona 161 instrukcji
[ Dodano: Sro Sie 06, 2008 08:07 ]
dzis zrobiłem próbę i gwałtownie przyspieszyłem na piasku, natychmiast koła zostały przychamowane aby nie buksować i jak w instrukcji kontrolka zaczęła migać, więc mam TC ale czy do tego ESP, brak mi jest dużego placu aby auto wprowadzić w boczny poślizg i zobaczyć czy system wyprowadzi autko.....
a jakie są wasze doświadczenia z tymi systemami, czy w przypadku opla to na prawdę działa????
[ Dodano: Sro Sie 06, 2008 08:12 ]
zrobiłem dziś próbę i gwałtownie przyspieszyłem na piasku, i jak w instrukcji system natycmiast przychamował koła i zaczęła migać ikonka, to znaczy mam TC. Dementuję więc odpowiedź Zeusmobil-a że aby mieć TC trzeba mieć przycisk na konsoli.
brak mi dużego placu aby auto wprowadzić w boczny poślizg i sprawdzić czy mam ESP.
swoją drogą podzielcie się opiniami czy te systemy w przypadku oplka na prawdę działają, i można im zaufać (oczywiście nie bezwzględnie) |
| Ostatnio zmieniony przez phileepek Wto Sie 05, 2008 13:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wiewora
Model Opla : Zafira OPC
|
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 08:33
|
|
|
Tu masz link do niemieckiej strony ze zdjęcami:
zdjęcia
Zdjęcie numer 2 pokazuje samochód z ESP. Zdjęcie numer 3 pokazuje samochód bez ESP.
Z mojego doświadczenia powiem, że są to przydatne systemy, chociaż w niektorych sytuacjach mogą Cię zaskoczyć (wpadasz w poślizg, chcesz kontrować, samochód zaczyna sam kontrować, etc.) , lub wręcz uniemożliwić jazdę (przy braku wyłącznika TC, tak jak u mnie, wyjazd z kopnego śniegu może być niemożliwy). To jest tak jak z ABS - w większości przypadków jest przydatny, choć czasami przydałoby się móc go wyłączyć
Pozdr,
Przemek |
| Ostatnio zmieniony przez wiewora Sro Sie 06, 2008 08:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
phileepek
|
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 10:54
|
|
|
fajna stronka
dzis sprawdzę pod maską co u mnie widać, swoją drogą m,oże ktoś ma pomysł jak zrobić wyłącznik TC we własnym zakresie |
|
|
|
 |
wiewora
|
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 11:50
|
|
|
Kombinowałem co nieco w tym zakresie, ale dałem sobie spokój - po prostu jak dla mnie te systemy są zbyt skomplikowane i zbyt kluczowe, aby pozwolić sobie na to, zeby coś się spieprzyło - nie chciałbym mieć sytuacji na drodze, kiedy ESP zacznie wiariować, hamując np. jakies koło ) |
|
|
|
 |
Hitek
Model Opla : Opel Zafira 1.8 16V
LPG: Nie
Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 8 Skąd: Wałbrzych Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 17:38
|
|
|
| a czy czasem TC nie ebdzie mialo jakiegos swoje bezpiecznika? bo z tego co wiem to ABS posiada to i moze TC tez ow ma... |
|
|
|
 |
phileepek
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 07:19
|
|
|
| też o tym myślałem, ale obawiam się aby czegoś nie uszkodzić, bo prawdopodobnie na komputerze wyskoczy jako błaąd, potem może trzeba będzie go kasować w serwisie i zacznie się zabawa..... |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
wiewora
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 15:09
|
|
|
)konstrola trakcji
Na tej stronce znalazlem opis jak zrobic sobie wylacznik TC. Sa tam tez inne fajne rozwiazania (chocby jak podlaczyc Ipoda, czy zainstalowac sobie TV na CID )
Polecam elektronikom-amatorom |
| Ostatnio zmieniony przez wiewora Pon Sie 18, 2008 15:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
athlon5
nowy właściciel

Model Opla : zafira
Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 19 Skąd: Ostrów wielkopolski Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 16:35
|
|
|
Ja zkolei nie wiem czy mam poniewaz nie pali mi się kontrolka.Nie ma też wyłacznika.
Mam wersje elegance z 2002 roku i wydawało mi sie ,ze powinna miec TC w standardzie ale może sie mylę?A może winna jest tylko kontrolka.Dodam,ze ABS świeci i gasnie i wogóle działa ok. |
|
|
|
 |
|
|