Model Opla : Astra F 1.8 16v
Wysłany: Wto Gru 25, 2007 21:47 Falujace obroty na benzynie i lpg
Wiatm wszystkich.mam problem z moja asterka silnik 1.8 16v faluja mi obroty na benzynce i na gazie.wymienilem juz silniczek krokowy i waz powietrza na pb obroty chodza miedzy 800 a 1100 ogolnie na sluch praca silnika nierowna. na gazie jak wrzucam na luz w czasie jazdy obroty spadaja do 300 400 a czasem nawet silnik przygasa i jak chce dodac gazy to szarpie i juz nie wiem co mam robic. na benzynie w czasie jazdy po wrzuceniu luz obroty ok 900 ...pomocy
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Najpierw wymień filtry, sprawdż czy nie łapie lewego powietrza i czy silniczek krokowy ten od benzyny i ten od gazu nie jest zanieczyszczony. Jeśli to nie pomoże to jedź na regulację gazu. W samochodach z instalacjami gazowymi czasami tak się zdarza że delikatnie wolne obroty falują zarówno na gazie jak i na benzynie.
Jeśli w sterowniku gazowym są ustawione zbyt małe widełki otwarcia krokowego od gazu to silniczek krokowy nie może się na tyle otworzyć żeby zwiększyc dawkę gazu gdy obroty spadają, ale to tylko moja teoria.
U mnie zdarzało się że obroty delikatnie falowały na gazie i na benzynie ale było to okresowo. Nie jeżdzilem z tym nigdzie, samo ustępowało, przypuszczam że poprawa następowała po wymianie filtrów ale na sto procent nie wiem.