Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
filtr oleju 1.3 cdti
Autor Wiadomość
czajnik 

Model Opla : Opel Corsa C 1.3 CDTI

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 15:32   filtr oleju 1.3 cdti

mam problem z wymiana filtra w swojej corsie...nie mam pojęcia jak wyjąć wkład (OE 670) z kopułki...pewnie jest to banalnie proste ale mi nie udalo sie na to wpaść a nie chciałem nic uszkodzić...pozdrawiam i proszę o pomoc w trapiącym mnie problemie

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

pabloo2000
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lut 11, 2008 19:26   

zdejmij plastikową osłonę silnika (wyrwij, jest na gumkach) koło wlewu oleju (żółty korek) jest blaszana osłona filtru oleju, od strony silnika luzujesz (nie odkręcaj do końca) nakrętkę 10mm, następnie odkręcasz 2 wkręty Torx30 od tej osłony i wyjmujesz ją. Czasem trzeba użyć troszkę siły lub delikatnie ją przekręcić w lewo żeby zeszła. i już masz na wieszku pokrywę filtra oleju. odkręcasz ją nasadką 27 lub 30 (już nie pamiętam). jak już wykręciłeś ten dekiel to porostu wyrwij z niego wkład filtra i to wszystko. Nic więcej go nie trzyma jeśli o to ci chodziło.

czajnik 

Model Opla : Opel Corsa C 1.3 CDTI

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 22:22   

dzięki wielkie...oczywiście pomogło...wsadziłem kopułkę w imadło i filtr wyszedł bez problemu

pabloo2000
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lut 25, 2008 01:50   

czajnik napisał/a:
dzięki wielkie...oczywiście pomogło...wsadziłem kopułkę w imadło i filtr wyszedł bez problemu

Wystarczyło by go wyciągnąć mocno w ręku ale ważne ze sobie poradziłeś :)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

Odpowiedz do tematu