Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
gaśnie silnik Vectra C
Autor Wiadomość
WikS
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 21:50   gaśnie silnik Vectra C

Witam serdecznie.
Mam problem natury technicznej ze swoim samochodem.
Problem przejawia się tak: w czasie jazdy na luzie (lub np. postoju na światłach) silnik zamiast utrzymywać swoje obroty jałowe gaśnie. Czasem uda się go odpalić kluczykiem -prawie zawsze -na pych. Problem polega na tym że taka sytuacja występuje "od czasu do czasu". Np dziś na dystansie przejechanych 650km wystąpiła 3-4 razy, jadąc samochodem z zasprzęglonym silnikiem można przewidzieć wystąpienie takiej sytuacji gdy przy minimalnym wciśnięciu pedału gazu autko zaczyna robić kangurka -no może trochę przesadzam, ale w każdym razie szarpie -i to nawet na biegu 3, 4 i 5.
Jeśli udaje się wrzucić luz i nie zgaśnie -jest oki -utrzymuje bieg jałowy i po wyłączeniu zapłonu da się zapalić kluczykiem. Jeśli zgaśnie na luzie -jest problem z zapaleniem kluczykiem -trzeba raczej na pych. Jeśli dojeżdżając do świateł na których muszę się zatrzymać wiem że mi zaraz zgaśnie -muszę dodawać obratów pedałem gazu -jakoś się da utrzymać silnik na chodzie -choć nie zawsze.
Jeśli przy zgaśnięciu samoistnym uda się odpalić kluczykiem -na początku jest dziwny dźwięk -jakby ktoś przytykał rurę wydechową, jednak przeważnie kończy się to rozładowaniem akumulatora - lipa.
Autko OPEL VECTRA C silnik benzynowy 1.6.
Proszę o pomoc.
Wiktor

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 21:56   

WikS, o kurde mam nadzieje że się mylę....naprawdę odpalasz auto na pych?? przecież to się może zakończyć generalnym remontem ;/ Czy coś robiłeś albo ktoś coś robił zanim te objawy wystąpiły??Nie masz wrażenia że auto ma mniej mocy itp?

WikS
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 22:11   

Dzięki za odpowiedź,
wyobraź sobie sytuację: jedziesz z żonką przez całą Polskę -IV RP innymi słowy, i okazuje się że Twój wspaniały jedyny niezawodny Opel mówi: dość -robimy sobie przerwę. Co robisz?
Bo ja właśnie starając się go uruchomić -z powodzeniem- zrobiłem to po prostu na pych. Nie mam świadomości motoryzacyjnej i nie wiem czym mogło by się to zakończyć. Mam natomiast wielgaśny dyskomfort że prawie nowy (kupiłem w salonie w 2004r) samochód tak się zachowuje. W przydrożnym warsztacie -gość podłączył mi TECHa i napisało mu coś o nieprawidłowej recyrkulacji spalin -przedmuchał/przeczyścił recyrkulator i autko pojechało dalej - z klucza, ale za 150km było to samo -zgasł no i znów na pych. Poradźcie co robić. Normalnie działa a sytuacje gaśnięcia silnika na luzie zdarzają mu się od czasu do czasu -szczególnie przy dłuższej jeździe. Czy przyczyną może być uszkodzenie układu recyrkulacji spalin?
Pomocy.
Pozdrawiam.
Wiktor

[ Dodano: Pią Lip 06, 2007 23:12 ]
Mniej mocy -raczej nie. Objawy występowały już od jakiegoś czasu bardzo sparadycznie, ale teraz się nasiliły.

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lip 07, 2007 10:54   

WikS, bo pewnie masz EGR do wymiany lub do zaślepienia.....wpisz w opcji "szukaj" słowo EGR i się wszystkiego dowiesz....bo widocznie czyszczenie nie pomogło.Swoją drogą współczuje Ci...."młode" autko i takie historie....no ale swoją drogą dziwie się że do viki c wkładano 1.6 16v

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

WikS
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lip 07, 2007 21:20   

Witam, wykręciłem EGR, oczyściłem go CX-80 z nagaru (tłoczek lśni pięknie) problem tylko w tym iż nie można go poruszyć. Doczytałem się że jest przesuwany elektromagnetycznie a więc chyba powinien pod wpływem nacisku palca przesuwać się -a on ani drgnie! Czy to znaczy że np. się zapiekł? Po zamontowaniu autko odpala normalnie, obroty jałowe pierw 1000 potem ok. 650 -czyli norma, jeździ i nie gaśnie na luzie. Nic nie rozumiem.
Pomocy!!! WikS
Ostatnio zmieniony przez WikS Sob Lip 07, 2007 21:40, w całości zmieniany 1 raz  

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Sob Lip 07, 2007 23:14   

WikS, jak masz możliwość zobacz inne egr jak to wygląda....

WikS
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 08, 2007 07:55   

Witaj, inne EGR mogę pooglądać tylko na obrazkach w internecie...
Zastanawiam się czy w takim EGR sterowanym elektromagnesem grzybek powinien dać się wcisnąć paluchem? Bo mój się nie da...
Pozdrawiam, WikS

maniakopel
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 08, 2007 11:10   

WikS, podjedź do hurtowni i niech ci pokażą.....albo do aso....za odpowiedź raczej kasy nie będą chcieli.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Odpowiedz do tematu