Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tajga
Sro Gru 26, 2007 00:24
gaznik -czy jest roznica?
Autor Wiadomość
kolega 

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 21:30   gaznik -czy jest roznica?

czesc.chce kupic kadeta na gazniku,auto ma sluzyc do pracy na budowie,jednak chodzi o spalanie,czy bedzie duzo wieksze od auta z monowtryskiem i czy starsza technologia gaznikowa domaga sie jakiegos specjalnego traktowania,np .przy odplaniu, jakies okresowe regulacje itp.
dzieki

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

kokos 
Kad.D,E Vec.A Ast.F

Model Opla : Astra F sedan 1,4 94r
Zaproszone osoby: 21
LPG: si

Punkty zdobyte: 13
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 09:14   

kolega, majac gaznik masz mozliwosc samodzielnego regulowania ssania czyli jesli jest goraca nie musisz go wlanczac jak jest zimno to sam wiesz czy przytrzymac dluzej czy krucej,natomiast monowtrysk lub wielopunkt maja ssanie tzw.automatyczne co powoduje ze zawsze sie zalancza czy tego chcesz czy nie.Wiem z praktyki wlasnej ze to jest oszczedniejsze znaczy gaznik bo mozesz go regulowac samemu i dac mu minialna dawke paliwa na wolnych obrotach(ustawiasz srubkami) natomiast we wtryskach masz tzw.mapy paliwowe i wtrysk dziala na ich zasadzie ,nie masz mozliwosci ingerowania w nie.osobiscie bylem bardzo zadowolony z gaznika Wystarczylo od czasu do czasu go wyczyscic przedmuchac i chodzil jak noweczka ,natomiast wtrysk jak ci pada to juz jest szukanie igly w stogu siana.Na pewno pojawia sie tez inne opinie wiec sam podejmiesz decyzje ale ja bym ci obstawial gazniczek.Mniej do psucia a wiekszosc czesci mozesz sam naprawic.

loozack 
grzesiek

Model Opla : Vectra A C16NZ Sedan
Zaproszone osoby: 9
LPG: Nie

Punkty zdobyte: 8
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 06:57   

Ja jeżdżę na gaźniku i nie narzekam. Tylko że w moim gaźniku (Pierburg 2E3) jak zacząłem sam regulować to musiałem auto odstawić fachowcowi, bo tu ssanie jest automatyczne. Może i moja wiedza na ten temat jest marna, ale jednak fajnie się sprawuje. Tak jak pisze kokos, mniej do psucia się jest.

kolega 

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 21:31   

dzieki chlopaki.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Adik
[Usunięty]

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 23:45   

Bujałem się kilka latek Kadetem 1,3 na gaźniku, potem 1,4 na monowtrysku i niestety gaźnik jest paliwożerny. Ile mu wciśniesz tyle zeżre a jak nie to wydechem wywali.

kokos 
Kad.D,E Vec.A Ast.F

Model Opla : Astra F sedan 1,4 94r
Zaproszone osoby: 21
LPG: si

Punkty zdobyte: 13
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 13:47   

Adik, ale zalezy jak masz ustawiony jesli masz dobrego fachowca a nie flachowca to ci tak wycyrkluje ze nawet jak depniesz to bedzie pedzil i przez rure nie wywali ,natomiast tak jak napisalem wczesniej wtryski maja to do siebie ze czy chcesz czy nie zawsze dziala ci ssanie i wcale tez nie sa oszczedne bo deptajac wtrysk do dechy tez pluje ci nadmiernie z dyszy i tez nie spali wszystkiego .Jak to ktos powiedzial : "nie ma zlotego srodka za to sa zlote pieniazki" :mrgreen:

Adik
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 26, 2007 23:32   

Kokos przyznam Ci rację, zawsze jest coś za i przeciw - nie ma złotego środka.

kolega 

Wysłany: Nie Lip 01, 2007 09:07   

jak to jest z odpalaniem na gazniku zimnego silnika.odpalilem bez gazu ,to pochodzi 2 sek.l i zaraz zgasl,jak ponownie odpalilem z wcisnietym lekko pedalem gazu,tak na 1200 obrotow,to bylo juz ok,po minucie silnik sie troche nagrzal i chodzil juz na wolnych obrotach dobrze.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Odpowiedz do tematu