Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Glosnik Bm
Autor Wiadomość
europas1
[Usunięty]

Wysłany: Sob Paź 27, 2007 21:24   Glosnik Bm

Witam! Próbuje obliczyć obudowę dla głośnika BM ALX-2122 APL programem WinISD, ale za każdym razem jest napisane, że nie są prawidłowe wartości Qts Qes Qms. Może ktoś to obliczyć jaka będzie dla tego głośnika najlepsza obudowa ? Jaki litraż? i jeśli obudowa ma być typu "vented", to jaka ma być długość i średnica wentyla? Wiem, że dla niektórych te pytania brzmią smiesznie banalne, ale dla mnie jest to jednak czarna magia. Za wszelką pomoc z góry dzięki:)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

lord_wiader 

Model Opla : Kadett E C14NZ
Zaproszone osoby: 1
LPG: Tak

Punkty zdobyte: 14
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 22:43   

europas1 napisał/a:
za każdym razem jest napisane, że nie są prawidłowe wartości Qts Qes Qms

Najpierw wprowadź Qts i Qms, a program sam wyliczy Qes. Wtedy wszystko powinno być ok.
Zapraszam do czytania http://forum.opel24.com/p...fera-vt4053.htm

europas1
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 28, 2007 00:58   

tak mi wyszło pojemnosc 26,11 L tuning freq 34,42 obudowa bas reflex . I moje pytanie nie mala ta pojemnosc obudowy. Lordzie_wiader mozesz to sprawdzic ?

lord_wiader 

Wysłany: Nie Paź 28, 2007 14:57   

1. Podaj parametry tego buszmena
2. Objętość jest zdecydowanie za mała. Ciężko będzie tam zmieścić tunel BR, gdyż duża średnica i mała objętość wymuszą wstawienie bardzo długiego tunelu.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

europas1
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 28, 2007 15:59   

tak myslałem srednica 10 cm i długosc tunelu 73 cm jak to tam zmiescic podaje linkParametry T/S głośników Boschmann

lord_wiader 

Wysłany: Pon Paź 29, 2007 14:57   

Na podstawie symulacji mogę zaproponować obudowę 35L@38Hz (+objętość dla tunelu BR, wzmocnień). Tunel fi 10cm dłogości 40cm, lub prostokątny (WinISD sam przeliczy wymiary).
Sądząc po parametrach głośnik powinien zejść dosyć nisko, ale będzie miał słabą dynamikę. Nadaje się raczej do hh, czarnej muzy. Powinien się w niej sprawdzić całkiem nieźle, ale nie można też oczekiwać cudów.

europas1
[Usunięty]

Wysłany: Sro Paź 31, 2007 20:44   

Witam.Dzieki wielkie ,jeszcze jedno pytanie jak wpisac ta pojemnosc i wymiary tunelu aby obliczyło wymiary obudowy.Podejrzewam ze w Driver editor w zakładce dimensions musze podac wymiary głosnika.Ale w zakładce paraments musze podac dane z ktorych zaproponowales mi pojemnosc obudowy i wymiary tunelu.Chyba ze da sie wpisac sama pojemnosc i wymiary tunelu oraz wymiary głosnika ,i sam policzy.

lord_wiader 

Wysłany: Sro Paź 31, 2007 21:14   

Jeszcze raz odsyłam do http://forum.opel24.com/p...fera-vt4053.htm
Wcale nie trzeba wypełniać zakładki dimensions. Program wylicza objętość netto, czyli taką jaką potrzebuje głośnik. Oznacza to, że obudowa ma np. pojemność brutto 60L, ale po odjęciu objętości głośnika, tunelu BR, wzmocnień zostaje np 55L i to jest właśnie objętość netto czyli taka jaką wylicza program.
Jak wszystko obliczyć? Proste wzorki i kalkulator w zupełności wystarczą.

Mam dzisiaj dobry humor, więc pogrzebałem w necie i znalazłem: http://www.rockfordfosgat.../box_wizard.asp
Ostatnio zmieniony przez lord_wiader Sro Paź 31, 2007 21:16, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Odpowiedz do tematu