|
|
| Autor |
Wiadomość |
dublok [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 07:38
|
|
|
A te pionki będą dobre?
http://www.allegro.pl/ite...ra_pioneer.html
To do jakiej mocy mógłbym wziąć głośniki aby ich nie spalił to sobie jakieś znajdę na allegro.
Zwrotnice - będą potrzebne czy nie? Bo nie wiem....
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
FENIX [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:27
|
|
|
Zwrotnice są potrzebne jak kupujesz zestaw odseparowany.
Możesz kupić o mocy 30-60W RMS lub jak kto woli 60-100W muzycznej.
Jeśli rozmiar Ci pasuje to będą dobre |
|
|
|
 |
dublok [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:46
|
|
|
| FENIX napisał/a: | Zwrotnice są potrzebne jak kupujesz zestaw odseparowany.
Możesz kupić o mocy 30-60W RMS lub jak kto woli 60-100W muzycznej.
Jeśli rozmiar Ci pasuje to będą dobre |
Możesz jaśniej kiedy zastosować te zwrotnice? Chce kupić głośniki przód pod jvc. Nie wiem co to zestaw odseparowany....
Gdzie takie zwrotnice najlepiej umieścić?
Dziękuję. |
|
|
|
 |
FENIX [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:56
|
|
|
Zestaw odseparowany to taki składający się oddzielnie z głośników niskotonowych (basowych) i osobno z wysoko tonowych ("gwizdków"). Czyli masz w komplecie 4 głośniki + 2 zwrotnice.
Masz 2 wyjścia albo montujesz głośniki 2 drożne tak jak te pionierki do drzwi np. i to wszystko. Albo zestaw odseparowany czyli niskotonowe do drzwi i gwizdki na przykład w słupkach. A zwrotnice gdzie Ci wygodnie może być w drzwiach. Ja osobiście założyłem koło skrzynki bezpiecznikowej a od kierowcy pod schowkiem w mojej Corsie.
I oczywiście koniecznie wycisz drzwi. |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
pheonix [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 14:01
|
|
|
No z tym dobieraniem to jest roznie zalezy jaka szkola
Co do mocy radia spierac sie nie bede bo nie ma sensu Poniekad masz racje ale nie dokonca |
|
|
|
 |
dublok [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 00:09
|
|
|
Wybaczcie... Ostatnie pytania (może ):
Czy ten oto zestawik pójdzie pod same radio? Sprzedawca pisze że owszem ale zapytam się Was.
http://www.allegro.pl/ite...e_tweetery.html
I czy zwrotnice mają .... zasilanie? Ta fotka jest słabej jakości. Wychodzą plusy i minusy do głośnika i gwizdków.A kolejny + i - to się wtyka to co wychodzi z radia?
Powoli się uczę, powoli kumam. Jakbym miał to w rękach to bym zrozumiał
Ale uczę się od najlepszych z www.forum.opel24.com
Dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
FENIX [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 06:13
|
|
|
Pójść na pewno pójdzie, ale nie wykorzystasz pełnych możliwości tych głośników. Pod wzmacniaczem na pewno zagrają lepiej.
Zwrotnice nie mają zasilania.
Wchodzi do nich z radyjka + i - a wychodzi rozdzielony sygnał (+,-) na Mid/bassy i (+,-) na Tweetery. |
|
|
|
 |
pheonix [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 06:38
|
|
|
Tak jak pisze FENIX |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
FENIX [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 12:56
|
|
|
pheonix,
Moca radyjek to jest tak:
zakladajac napiecie 12 V i glosniczki 4 omy mamy
I=U/R 12v / 4om = 3A
P=UxI 12v x 3A = 36 W
wiec mamy 36 W ale jako ze wydziela sie cieplo (czyli sa straty) co oznacza ze efektywnosc spada o ok 1/3 czyli tak naprawde mamy 24 W
oczywiscie na tym nie koniec
odbiornik skldada siie z wielu elementów których sprawność nie osiąga 100% ponadto wiele elementow charakteryzuje sie tym ze wraz ze wzrostem temperatury tracą na sprawnosci (np tranzystory które są odpowiedzialne za moc), niektóre elektroniczne elementy sa w stanie znieść obciążenie maxymalne tylko chwilowo a nie w sposób ciągły dlatego sie ogranicza ich pułap sprawności
oczywiście to nie wszystko ale z grubsza można przyjac ze to sa znowu straty rzedu 1/3 mocy czyli tak naprawde uzyskujemy moc rzedu 14-17 W i to z dobrego radioodbiornika i przy zalozeniach 12V i 4 om
wiec nie ma co sie chwalić ze ktoś ma radyjko 4 x 60 albo więcej bo i tak z niego nie wyciągnie nawet polowy.
Majac napięcie 14.4(przy takim sa podawane moce) i od ktorego odejmiemy napiecie nasycenia samego stopnia koncowego ok ~3V 14.4V-3V=11,4V a wiec zostaje nam 11,4V napiecia stalego z czego policzymy sobie teoretyczna moc 11,4/1.41=8V a wiec otrzymujemy 8V na wysjciu wiec 8x8=64/4ohm=16W... |
| Ostatnio zmieniony przez FENIX Wto Lip 31, 2007 06:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kargul [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 23:08
|
|
|
| FENIX napisał/a: | | wiec 8x8=65 | A nie 64 ?? Ja myslalem ze 64 |
|