Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośniki do Va przód
Autor Wiadomość
dublok
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 24, 2007 22:15   Głośniki do Va przód

Witam.

Może ktoś mnie tutaj poratuje ;]

Nie znam się na car audio tak dobrze aby sam coś wybrać, stworzyć itd.

Potrzebuje zakupić głośniki na przód bo z tego co czytałem tylnej półki nie warto ruszać...A z czasem, jak będę miał garaż postaram się wygłuszyć drzwi :wesoly:

Mam radio JVC KD-G631
• Moc wyjściowa: 50 W x 4 maks.
• Wzmacniacz mocy MOS-FET
itd.

Chciałem, chcę kupić jakieś głośniki które będą chodziły tylko pod radio.

Znalazłem takie o coś:

http://www.allegro.pl/ite...ysylka_0zl.html

I do tych głośników dokupiłbym gwizdki:

http://www.allegro.pl/ite..._hurt_lodz.html

Te głośniki pójdą pod same radio tak?

Czy warto kupić te gwizdki? Będą lepsze od seryjnych? Coś tam kiedyś słyszałem o zwrotnicach - czy je też trzeba by było dokupić? :shock:

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

pheonix
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 24, 2007 22:25   

Ja bym byl za zestawe Hertza choiciaz Phonocar tez daje rade :D

http://www.allegro.pl/ite...a_katowice.html
ja bym proponowal takie cos tymbardziej ze to ma biegac pod radiem. Dlatego nie proponuje zestawy midbas + tweeter.

Ten dwudrony zestaw gra calkiem przyzwoicie. Ja to zalozylem mojej dziewczynie do samochodu i mimo tego ze mam skrzywienie zawodowe bo kiedys zakladalem taki sprzet i jestem za ekstremalnymi rozwiazaniami to ten zestaw w/g mnie daje rade :D

Cena oczywiscie wyzsza niz to co Ty proponowales ale cos za cos :D
U Ciebie jest moc w RMS-ie 35 Watt a Hertze maja 60 Watt.
Jezeli masz jakies watpliwosci czy radio to pociagnie to niepotrzebnie :D

dublok
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 24, 2007 23:25   

To jedna z tych wypowiedzi z której nic nie wiem... ;( Zapomniałem może napisać że jestem początkujący....

Może tak napiszę:

Mam Vectrę A 95r, radio w/w.
Szukam głośników na przód bo na tył sensu nie ma.

Te co podałem w linku (http://www.allegro.pl/item215415962_opel_a...ysylka_0zl.html) mają dystanse z mdf-u a takie polecacie.
Przy okazji podałem te gwizdki bo w moim samochodzie są pod szybą więc pomyślałem że można je też wymienić choć nie wiem czy będą grały lepiej czy tak samo jak te fabryczne....

Już któraś osoba mi hertza proponuje - widocznie dobre są...

Eh - może ktoś ma jakieś linki z allegro z głośnikami 160mm które będą grały pod w/w radio bez wzmaka w rozsądnej cenie (do 200 zł z dystansami) to będę bardzo wdzięczny....

Pozdrawiam.

pheonix
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 06:18   

Dystanse mozesz sobie sam dorobic wystarczy kawalek czegor drewnopodobnego i wyrzynarka.
Seryjne gwizdki bym zostawil bo nie sa wcale takie zle :D
Tak jak pisalem ja jestem za tym zestawem Hertza :D

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

kargul
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 13:59   

Hertz dobry wybór :)

FENIX
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 14:02   

Hertzy lub Haliksy Blue 16,5cm na dystansach z MDFu. I powinno być OK/

[ Dodano: Sro Lip 25, 2007 15:04 ]
pheonix, góra 20 wat RMS !!!
Ostatnio zmieniony przez FENIX Sro Lip 25, 2007 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

pheonix
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 14:48   

Dlaczego tak sadzisz??

Ja uczylem sie fachu od ludzi ktorzy siedza w tym lata wiec raczej sie nie myla :D

FENIX
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 21:58   

pheonix, z całym szacunkiem ale na zwykłym radyjku można maksymalnie wyciągnąć około 25W RMS. Więcej się nie da. Z prostej przyczyny napięcie w instalacji samochodowej to max 14,4 V.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

pheonix
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 22:22   

tak, razy prad daje moc... Teorie znam doskonale bo skonczylem technikum elektroniczne...
Tylko widzisz z moca glosnikow podawana w RMS to nie jest tak do konca realne. To sa dane ktore podawane sa przy jakiejs tam czestotliwosci wiec to w jakis sposob jest adekwatne do mocy rzeczywistej ale nie do konca...
Nie ma idealnego glosnika i nie ma glosnika ktory utrzyma taka moc jak podaje producent.
Faktycznie jest to moc zmierzona ale jest tylko jakby drogowskazem co powinno to zasilac.
Dlatego dobiera sie glosniki o wiekszej mocy podanej RMS-ie niz wzmacniacz.
A to ze sobie policzysz zaleznos produ do napiecia to nie jest jakims wskaznikiem tego co jest naprawde...
Bo jak wytlumaczysz to ze wzmacniasz zasilany z instalacji samochodowej wyciagnie 500 Watt w RMS-ie??
W/g Twoich obliczen to jest nie realne a w rzeczywistosci wychodza takie wartosci.
Nawet wiele wieksze jezeli bierzemy pod uwage mocniejszy sprzet...
Ostatnio zmieniony przez pheonix Sro Lip 25, 2007 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

FENIX
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 26, 2007 06:11   

pheonix, ale chyba się trochę nie zrozumieliśmy ja mówiłem tylko o radyjku nie o dobieraniu głośników. A wzmacniacze to inna bajka !! We wzmacniaczach stosuje się przetwornice napięcia i dzięki temu można uzyskać większą moc rzeczywistą.
Jeśli chodzi o dobieranie głośników to oczywiście zasada że głośnik musi być większy mocowo o jakieś 1 1/2 od mocy wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony przez FENIX Czw Lip 26, 2007 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu