Model Opla : Astra G 1.6 8V
Zaproszone osoby: 47
LPG: TAK
Wysłany: Czw Cze 21, 2007 15:15 II czy IV generacja
Witam wszystkich.
Mam taki plan aby zagazowac swoja Asterkę, zacząłem sie rozglądać i czytać co nieco, skontaktowałem się tez z warsztatem (działającym w branzy od 11 lat) i polecili mi oni instalke IV generacji, natomiast z tego co wyczytałem, równiez na forum, wystarczyłaby II generacja.
Stąd pytanie - czy opłaca sie płacic więcej, czy upierac sie przy II generacji.
Jakie są zalety, które przemawiają za instalacja IV generacji.
Z góry dzięki za porady i opinie
PS. Astra G, 1.6 8V 98 rok
Liczę że roczny przebieg, który bede robił, to około 12000 (tak orientacyjnie, bo autem jeżdże od 3 m-cy)
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
Model Opla : do niedawna astraF
Wysłany: Czw Cze 21, 2007 15:37
Za IV generacją przemawiają lepsze osiągi i mniejsze spalanie...teoretycznie, bo przy tym silniku to będzie prawie nieodczuwalne. Masz metalowy kolekto, brak przepływomierza, a strzały zdarzają sie w tym silniku bardzo rzadko, więc ja bym brał IIgen. i za zaoszczędzoną kasę pojechał na wakacje.
Co do instalacji to polecam lovato, bo sam mam i już prawie 100kkm zrobiłem bez problemu. Nie ma sensu brać najtańszego badziewia, bo "chytry 2 razy płaci". Polecam także sterownik bingo-M, świetnie się sprawuje i bardzo łatwo można samemu robić sobie regulacje.
P.S. pamiętaj, żeby po zagazowaniu mieć porządne świece i kable WN, polecam NGK (też sam sprawdziłem)