Wysłany: Sob Maj 27, 2006 12:09 Ile oleju do skrz.autom.Omegi???
Przeglądałem forum ale nigdzie nie znalazłem ile faktycznie się mieści oleju w automat.skrzyni Omegi 3,0?
Wg.specyfikacji 4,4 litra.
W sklepie opelshop poiedzieli że prawie 6 l. Może ktoś wie w koncu ile mam kupić???
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
peper [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 05:29
Autodata inne mądre publikacje techniczne podają teoretycznie, że jest 4,4 l oleju w automacie. Jednak z prakyki wychodzi, że jest... więcej. U mnie przy wymianie olej+filtr weszło właśnie około 6l, co bardzo mnie zdziwiło. Więc lepiej mieć więcej a próbować dogadać się ze sprzedawcą, że ewentualny nadmiar zwrócisz.
egon20041 [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 07:10
peper napisał/a:
Autodata inne mądre publikacje techniczne podają teoretycznie, że jest 4,4 l oleju w automacie. Jednak z prakyki wychodzi, że jest... więcej. U mnie przy wymianie olej+filtr weszło właśnie około 6l, co bardzo mnie zdziwiło. Więc lepiej mieć więcej a próbować dogadać się ze sprzedawcą, że ewentualny nadmiar zwrócisz.
Dzięki za konkretną odp.
A uszczelki od miski też przy tym wymieniałeś? A czytałem jeszcze że dobrze wymienić śruby od miski.
Co ile wymieniasz olej w skrzyni?
peper [Usunięty]
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 17:44
egon20041 napisał/a:
A uszczelki od miski też przy tym wymieniałeś? A czytałem jeszcze że dobrze wymienić śruby od miski.
Uszczelki zostały złożone nowe, śruby zostały stare. Olej powinno się wymieniać co 120tkm i oczywiście filtr trzeba koniecznie zmienić.
Pozdrawiam
pp
PS
Najlepiej jest olej odessać. Ze względu na jego względnie dużą gęstość spuszczanie oleju może trwać i trwać... A żeby cały spłynął to wymaga dużo czasu.
Geppetto Porządkowy Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet
HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
egon20041 [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 14:34
peper napisał/a:
egon20041 napisał/a:
Uszczelki zostały złożone nowe, śruby zostały stare. Olej powinno się wymieniać co 120tkm i oczywiście filtr trzeba koniecznie zmienić.
Pozdrawiam
pp
PS
Najlepiej jest olej odessać. Ze względu na jego względnie dużą gęstość spuszczanie oleju może trwać i trwać... A żeby cały spłynął to wymaga dużo czasu.
To co strzykaw z wężykiem i przez kontrolke wyciąkać?
A jaki zastosować?
Ma przejechane prawie 190tkm w Polsce od 160tkm.
Minerał ,czy półsyntetyk?
Co byś polecał?
peper [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 16:26
egon20041 napisał/a:
To co strzykaw z wężykiem i przez kontrolke wyciąkać?
A jaki zastosować?
Ma przejechane prawie 190tkm w Polsce od 160tkm.
Minerał ,czy półsyntetyk?
Co byś polecał?
TYLKO OLEJ TYPU ATF Dexron III
żaden inny, bron Bosze!!!
I KONIECZNIE FILTR!
Olej odsysa się przez korek wlewowy za pomocą spec. urządzenia do tego przeznaczonego.
Po opróżnieniu skrzyni pod żadnym pozorem nie uruchamiać silnika ani nie holować auta!!