Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile oleju do skrz.autom.Omegi???
Autor Wiadomość
egon20041
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 27, 2006 12:09   Ile oleju do skrz.autom.Omegi???

Przeglądałem forum ale nigdzie nie znalazłem ile faktycznie się mieści oleju w automat.skrzyni Omegi 3,0?
Wg.specyfikacji 4,4 litra.
W sklepie opelshop poiedzieli że prawie 6 l. Może ktoś wie w koncu ile mam kupić??? :cry:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
peper
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 05:29   

Autodata inne mądre publikacje techniczne podają teoretycznie, że jest 4,4 l oleju w automacie. Jednak z prakyki wychodzi, że jest... więcej. U mnie przy wymianie olej+filtr weszło właśnie około 6l, co bardzo mnie zdziwiło. Więc lepiej mieć więcej a próbować dogadać się ze sprzedawcą, że ewentualny nadmiar zwrócisz.

egon20041
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 07:10   

peper napisał/a:
Autodata inne mądre publikacje techniczne podają teoretycznie, że jest 4,4 l oleju w automacie. Jednak z prakyki wychodzi, że jest... więcej. U mnie przy wymianie olej+filtr weszło właśnie około 6l, co bardzo mnie zdziwiło. Więc lepiej mieć więcej a próbować dogadać się ze sprzedawcą, że ewentualny nadmiar zwrócisz.

Dzięki za konkretną odp.
A uszczelki od miski też przy tym wymieniałeś? A czytałem jeszcze że dobrze wymienić śruby od miski.
Co ile wymieniasz olej w skrzyni?

peper
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 17:44   

egon20041 napisał/a:

A uszczelki od miski też przy tym wymieniałeś? A czytałem jeszcze że dobrze wymienić śruby od miski.

Uszczelki zostały złożone nowe, śruby zostały stare. Olej powinno się wymieniać co 120tkm i oczywiście filtr trzeba koniecznie zmienić.
Pozdrawiam
pp

PS
Najlepiej jest olej odessać. Ze względu na jego względnie dużą gęstość spuszczanie oleju może trwać i trwać... A żeby cały spłynął to wymaga dużo czasu.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
egon20041
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 14:34   

peper napisał/a:
egon20041 napisał/a:

Uszczelki zostały złożone nowe, śruby zostały stare. Olej powinno się wymieniać co 120tkm i oczywiście filtr trzeba koniecznie zmienić.
Pozdrawiam
pp

PS
Najlepiej jest olej odessać. Ze względu na jego względnie dużą gęstość spuszczanie oleju może trwać i trwać... A żeby cały spłynął to wymaga dużo czasu.

To co strzykaw z wężykiem i przez kontrolke wyciąkać?
A jaki zastosować?
Ma przejechane prawie 190tkm w Polsce od 160tkm.
Minerał ,czy półsyntetyk?
Co byś polecał?

peper
[Usunięty]

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 16:26   

egon20041 napisał/a:

To co strzykaw z wężykiem i przez kontrolke wyciąkać?
A jaki zastosować?
Ma przejechane prawie 190tkm w Polsce od 160tkm.
Minerał ,czy półsyntetyk?
Co byś polecał?

TYLKO OLEJ TYPU ATF Dexron III
żaden inny, bron Bosze!!!
I KONIECZNIE FILTR!

Olej odsysa się przez korek wlewowy za pomocą spec. urządzenia do tego przeznaczonego.
Po opróżnieniu skrzyni pod żadnym pozorem nie uruchamiać silnika ani nie holować auta!!

Odpowiedz do tematu