|
|
|
|
Przesunięty przez: zibi Pią Cze 12, 2009 17:25 |
|
| Autor |
Wiadomość |
maniakopel [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Pon Gru 25, 2006 23:06
|
|
|
Zdecydowanie tak poprzez charakterystyczną budowe silnika TWINPORT
[ Dodano: Pon Gru 25, 2006 23:16 ]
TWINPORT - jakość Opla
TWINPORT to inteligentna technologia firmy Opel, przewidziana dla silników szesnastozaworowych poniżej 1,6 litra pojemności, która w warunkach normalnej, codziennej jazdy pozwala obniżyć zużycie paliwa nawet o 10 procent. Dzieje się tak za sprawą przepustnicy zmiennego sterowania przepływem dolotowym w jednym z dwóch portów ssących każdego cylindra oraz wysokiemu stopniowi recyrkulacji spalin. Przy częściowym obciążeniu silnika stopień ten sięga 25 procent, nie wpływa to jednak w żaden sposób na moc silnika i zużycie paliwa przy pełnym obciążeniu.
[ Dodano: Pon Gru 25, 2006 23:16 ]
Wiec jakaś zwykła instalacja gazowa nie ma szans |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Obywatel

Model Opla : Renault 19 1.9d; SC 900
LPG: NIE
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Gru 25, 2006 23:53
|
|
|
| kanko napisał/a: | | ile moze palic Astra C18NZ caravan |
Miałem kiedyś ten motor w Vectrze A sedan - więc masa będzie porównywalna z Astrą kombi. Minimalne zuzycie, jakie uzyskalem na długiej trasie latem (ale bez specjalnego oszczędzania) to 6,7 l / 100 km. Zimą po mieście na krótkich dystansach, to i 14 potrafiła łyknąć. Generalnie trasa średnio 8 l na 100 km, miasto średnio 12 l na 100 km. Wszystkie dane dotyczą Pb95. Dodam, ze silnik nie był nowy. Tzn. palił i chodził pieknie, ale z oszczedności wymieniłem w nim np. tylko 2 przewody WN i nie wymieniłem kopułki i palca rozdzielacza, które były w katastrofalnym stanie. Termostat też chyba był uszkodzony. Gdyby usunąc wszystkie te bolączki, to spokojnie można by odjąc 1 litr od każdego z tych wyników.
A propos spalania innych moich aut, to w V6 wszystko zależy od stylu jazdy. Rozpiętości są olbrzymie. Średnio wychodzi od 9 l / 100 km latem na trasie - przy normalnej jeździe - bez specjalnego oszczędzania, do 16 zimą po mieście na krótkich dystansach. Nie tyle co u Gawlaka ale i tak wali po kieszeni |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
alien56 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 00:37 opel astra c18nz kombi lpg
|
|
|
Witam
Przedewszystkim zaczne od tego ze jestem tu nowy, wiec nie badzcie ostrzy.
Jesli chodzi o spalanie to moja Astra C18NZ pali mi w lato 14,5 litra na 100 a teraz 15litrow na 100 oczywiscie gazu po miescie, nie wiem jak wy to robicie ze wam tak malo spalil, moze poprostu ja jezdze nie do tych gazownikow co trzeba, albo moja instalacja jest juz tak stara ze innego wyniku nie da sie osiagnac (instalacja chyba I generacji z pokretlem). raz mi jeden gosciu ustawil ze spalala 13,5, ale za to mi gasl w czasie jazdy - dodam ze mam automat i gasniecie w czasie jazdy to nie jest zdrowa rzecz dla tego typu skrzyni. Chlopaki i moze dziewczyny jak jakas bedzie, jesli znacie jakiegos dobrego gazownika w Warszawie, ktory nie zdziera kasy tylko solidnie podchodzi do sprawy i zna sie na rzeczy to podajcie namiar, bo ja w ciagu tego roku wydalem juz 200 zeta na same regulacje i nic, a u kazdego bylem po kilka razy, ale oni tylko na komputerowym ustawianiu sie tylko znaja chyba.
Prosze o rade i z gory dzieki |
|
|
|
 |
kamilastra [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 09:24 re
|
|
|
| ma asterka C16NZ pali w lato mieszanie ok 8 lpg a teraz 10 l |
|
|
|
 |
|
venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
|
|
|
|
 |
Tajga
MotoKasia

Model Opla : Signum 1,9CDTI & Vectra
Zaproszone osoby: 6
LPG: N
Wiek: 34 Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 1604 Skąd: Sosnowiec
Punkty zdobyte: 70
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 10:36
|
|
|
| maniakopel napisał/a: | | Tajga75, sory za OT ale masz twinport i instalacje gazowa???????????????Słyszałem że jest to niewykonalne:d masz zapewne instalke sekwencyjną ale jaką?? |
Asterix ma instalację BRC montowaną bezpośrednio w ASO |
|
|
|
 |
skot1 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 13:09
|
|
|
OPEL ASTRA II 2,0 L DTI 16 V 101 KM
Trasa do 100 km/h – 5 l
Trasa do 120 – 160 km/h – 6,2 l
Miasto – 7,3 l dolewam środek do czyszczenia wtrysków Xeramic Dodatek do Diesla
http://www.parys.pl/compo...emart/Itemid,4/ |
|
|
|
 |
maniakopel [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Wto Gru 26, 2006 13:58
|
|
|
OK:) Dzieki za odp.To jednak polak potrafi heheh ale jak w aso zakładana to ok.A pozatym włoskie BRC ludzie sobie chwalą.Sory za OT |
|
|
|
 |
Jarosław Kondys [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 09:10
|
|
|
| A ja mam Kadetta z silnikiem C14NZ i pali mi 7 litrów na mieście przy rozsądnej, lecz nie ślimaczej jeździe. |
|
|
|
 |
charli6 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 17:45
|
|
|
Witam
Astra II 1,7 TD jeżdzi tylko po mieście ok 7 l ON. Wydaje mi sie że jest to b. dużo. Na co dzień jeździ nim żona do pracy dokładnie 4 min jazdy. W pracy jeżdzę Fabią SDI i średnio pali mi 4,9(lato) do 5,4(zima).
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|
|
| |