Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja KOLTEC Necam
Autor Wiadomość
tam43 

Model Opla : astra 1,6 8 V
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 18:53   Instalacja KOLTEC Necam

Mam pytanie. Posiadam Astrę II 1.6 8 V G-CC, w której mam instalację kolteca. W ostatnim czasie uciekły wolne obroty. Jeżeli trzymam go po wyżej 1500 obr. to jest normalnie i nie ma żadnych problemów. Ale gdy tylko zwolnię na luz obroty gwałtownie spadają i silnik gaśnie. Po takim incydencie gdy go ponownie uruchamiam, silnik nie chce zaskoczyć na gazie i muszę przełączać na benzynę. Nadmieniam, że na benzynie wszystko jest ok. Dwa dni temu wymieniłem oba filtry gazu i dalej to samo. Jeżeli ktoś może coś poradzić to będę wdzięczny. Jeszcze jedno jeżeli ktoś wie gdzie w woj warmińsko - mazurskim serwisują kolteca to też proszę o wiadomość. Pozdrawiam

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
Emsi007 

Model Opla : Astra I 1.4
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 20:46   

Przydałaby się regulacja gazu :lol: Możesz spróbować sam, w parowniku jest duża śruba, to nią się reguluje wolne obroty.

tam43 

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 21:04   

Byłem u gazownika coś tam kręcił na środku parownika ale nadal jest to samo. Na koniec powiedział że nie zna tej firmy i nie podjął się dalszego sprawdzenia. Pozdrawiam

Wilku 

Model Opla : Astra G
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 13:04   

Witam, tez mam Kolteca i mialem podobny problem. W tej instalacji (jesli masz ten sam lub podobny model instalacji) nic się nie reguluje - pełna automatyka. A brak wolnych na gazie spowodowany jest zabrudzeniem rozdzielacza - tego z którego wychodzą węże na cylindry. Jest tam przepustnica i kanaly o przekroju litery V- bród zbiera się w "kąciku" i blokuje przejście gazu przy minimalnym otwarciu przepustnicy. Można to spróbować rozebrać i przeczyścić (bardzo delikatnie i uważnie).
Ogólnie to instalacje Koltec są bardzo wrażliwe na jakość gazu, odkąd tankuje tylko na firmowych stacjach nie mam żadnych problemów z tą instalacją.

pozdrawiam
Wilku

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
tam43 

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 22:10   

Dzięki za informację. Może któryś z miejscowych gazowników podejmie się przeczyszczenia rozdzielacza. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu