Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak postepować gdy widzimy (jeśli go widzimy :( grrrr!!! )
Autor Wiadomość
NIESWIADEK 
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Czw Maj 24, 2007 18:59   

Kill3rReaper napisał/a:
Hehhehehheh :D Też widziałem takich co zaraz za karetką but i jazda ;D

Ja też widziałem - a koledzy zbierali dwóch pieszych których potrącił - bo oni chcieli przejść zaraz za przejeżdżająca karetką (bo przecież był korek)!!!

Te kilka sekund nadrobione dzięki cwaniactwu i chęci bycia "kool" często kończy się niefajnie!!!

[ Dodano: Czw Maj 24, 2007 19:04 ]
Kill3rReaper napisał/a:

:shock: Nie tak nas uczyli... Z tego co wiem, co się uczyłem na tym kursie prawa jazdy, to kierowca ma OBOWIĄZEK ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi uprzywilejowanemu i nie ma od tej reguły ustępstwa!!!

Jeśli znasz jakiegoś kierowcę pojazdu uprzywilejowanego to zapytaj go, kto odpowiada za stłuczkę lub wypadek na skrzyżowaniu ze światłami - jeśli pojazd uprzywilejowany wjechał na czerwonym świetle).

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

zibi 
pogromca raków

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 18:45   

Podoba mi się reakcja kierowców w Poznaniu,po usłyszeniu sygnały wszystkie samochody na 2-pasmówce skręcają do krawędzi i wygląda to jak otwierające się falowo gałęzie choinki.
Niestety obecne sygnały pojazdów uprzywilejowanych wprowadzają w błąd,nie słychać dobrze skąd nadjeżdżają.Stare syreny nie dawały takiego echa.

NIESWIADEK 
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 11:28   

zibi napisał/a:
Podoba mi się reakcja kierowców w Poznaniu,po usłyszeniu sygnały wszystkie samochody na 2-pasmówce skręcają do krawędzi i wygląda to jak otwierające się falowo gałęzie choinki.

A na Śląsku z takim zachowaniem spotykam się bardzo rzadko - ale nie jest to wynikiem tego że nikt się nie chce usunąć - tylko tego że z własnej głupoty nie może.

Kierowcy notorycznie na skrzyżowaniach dojeżdżają do zderzaków poprzednika, co jest skuteczną przeszkodą w wykonaniu manewru o którym napisał zibi. A jak wiadomo żeby to było możliwe to "choinka" musiała by się zacząć od pierwszego samochodu - co jest niewykonalne dlatego że prawie zawsze tylko max. trzy ostatnie samochody widzą nadjeżdżającą karetkę.

:arrow: Więc tutaj apel:
:!: :!: Zawsze na skrzyżowaniach zostawiajcie sobie tyle miejsca z przodu żeby było możliwe swobodne wyjechanie z kolejki bez konieczności cofania :!: :!:

:arrow: I kolejny apel - który myślę będzie jak "rzucanie grochem o ścianę" :

Nie wykorzystujcie luk pozostawionych przez innych kierowców po to by się w nie "wciskać na siłę - bo tutaj koło się zamyka i zostajemy w kropce, czyli hamstwo i brak uprzejmości na drogach!

zibi 
pogromca raków

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 4
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 06:39   

NIESWIADEK napisał/a:

Nie wykorzystujcie luk pozostawionych przez innych kierowców po to by się w nie "wciskać na siłę - bo tutaj koło się zamyka i zostajemy w kropce, czyli hamstwo i brak uprzejmości na drogach!

święte słowa,normalnie horda Tatarów,a nie kulturalni i uprzejmi dla klienta w pracy, a po robocie gdzieś to znika i na łeb,na szyję pedzą jak szaleni do swoich jurt.

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Niedźwiedź 
Anka

Model Opla : corsa zwana MrC

Wysłany: Pią Cze 01, 2007 15:10   

W związku z tematem była dzisiaj świadkiem zaskakującej sytuacji

Bydgoszcz - trasa Gdańsk - Konin przy rondzie Fordońskim - godzina 13:30 - korek jak diabli na wszystkich 3 pasach, w tym mnóstwo samochodów ciężarowych i tirów... a tu karetka... i klops....
Kto mógł zjeżdżał na pas trawy rozdzielający pasy ruchu ale niestety do ronda był jeszcze spory kawałek i tiry nie miały jak. Po prostu nie dało rady!!!! I karetka utknęła w korku!!! I na to nadjechała nastepna!!!!
Ponieważ samochody osobowe i te, które dały radę zjechały na zieleń więc nawet karetki nie mogły tamtędy przejechać.
Jeszcze nie widziałam aby karetka próbowała taranem zmieść tira i tym razem też nie dała...
W końcu tiry zaczęły popychać auta aby ruch rozładował się przez rondo. Jakoś po bardzo długim (ok. 10min) czasie udało się wyswobodzić karetki z korka.
Nawet nie pytajcie jak wyglądało rondo po tej akcji... Hajda wio bo każdy na swój pas i każdemu się spieszy :shock:

Pierwszy raz widziałam takie totalne zamieszanie i nawet jeśli ktoś chciałby szybciej zachować się tak jak powinien to po prostu nie dało rady.
Niestety brakuje nam obwodnic i objazdów aby ruch samochodów ciężarowych nie odbywał się przez główne ulice miast :cry:

miarka1983 
KAMIL

Model Opla : astra

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 10:36   

taką sama sytuacje miałem w warszawie tez 3pasy i karetka na końcu niestety nie było gdzie zjechac dopiero wszyscy zaczeli zjezdzac na pas dla autobusów ale tez potrwało to z 10 minut fakt powinno byc wiecej obwodnic miast lepsze drogi i najlepiej jeden pas wyłączony z jazdy przeznaczony specjalnie dla pojazdów uprzywilejowanych

Niedźwiedź 
Anka

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 15:39   

miarka1983 napisał/a:
najlepiej jeden pas wyłączony z jazdy przeznaczony specjalnie dla pojazdów uprzywilejowanych

Wspaniałe ale niestety to marzenia ściętej głowy

miarka1983 
KAMIL

Model Opla : astra

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 19:56   

moze kiedys jak do jakiegos polityka karetka nie zdazy dojechac to wtedy wymyślą cos takiego bo jak my szare myszki tracimy życie to mało to ich obchodzi
Ostatnio zmieniony przez miarka1983 Wto Lip 03, 2007 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

Graczu
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 21:19   

miarka1983, kolega ma rację coś poważnego musi się stać politykowi to może coś w tym temacie zrobią choć pewnie zrucą winę na lekarzy że za późno zareagowali itp.
Jak kaczyński wyrąbał się na chodniku to od razu ogrzewanie chodnika zrobili żeby ślizgo nie było.
Na zwykłych osiedlach, administracji na piach i sól nie stać ale dla głów państwa to wszytko trzeba zrobić. :twisted:

Niedźwiedź 
Anka

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 22:59   

miarka1983 napisał/a:
moze kiedys jak do jakiegos polityka karetka nie zdazy dojechac to wtedy wymyślą cos takiego bo jak my szare myszki tracimy życie to mało to ich obchodzi

Nie martw się oni sprowadzą sobie śmigłowiec lub dowolny taran... jak sławetne kanapki z McD po których zgineli policjanci.. (chyba nie pomyliłam tematu? )

Odpowiedz do tematu