Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomości w Opel
Opel Astra Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Astra Opel Astra Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak postepować gdy widzimy (jeśli go widzimy :( grrrr!!! )
Autor Wiadomość
dam9an 

Model Opla : Astra f 1.6i

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 10:31   

Cytat:
Na przyszłość pamiętaj o tym żeby konkretnie wyznaczyć osobę do pomocy - gwarantuję że inni gapie nie pozwolą jej się nie zgodzić!!!

Dokładnie tak. Proszenie o pomoc przy np zdarzeniu drogowym czy też wołanie o pomoc w jakimś innym przypadku powinno się odbywac do konkretnych osób: "niech pan, niech pani mi pomoże" Wtedy jest jakieś zobowiązanie, człowiek inaczej reaguje i nawet gapie wywierają presję na danej osobie, aby ta pomogła, natomiast proszenie "niech mi ktoś pomoże" rzadko kiedy skutkuje, bo nikt nie czuje sie zobowiązany, każdy myśli "niech ktoś inny pomoże"
Ostatnio zmieniony przez dam9an Czw Maj 15, 2008 10:33, w całości zmieniany 1 raz  

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Mariusz_760301 

Model Opla : Astra G Y20DTH

Punkty zdobyte: 48
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 09:42   

Mikołaj - ja w tej sytuacji (uszkodzenie błotnika) mandatu bym nie przyjął. Wziąłbym natomiast prawnika - sprawa do wygrania - pogotowie ma rejestr wezwań i wysłań karetek - można sprawdzić zasadność Twojego zachowania. Gliniarza natomiast bym postraszył (grzecznie oczywiście :wink: ), że zrobię z tego sprawę medialną - tzn. wszyscy się dowiedzą, że policja ma gdzieś życie ludzkie (a przecież do tego jest powołana by je chronić).

Pisze to po to, by inni wiedzieli jak się zachować na przyszłość.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_760301 Sob Maj 17, 2008 09:43, w całości zmieniany 1 raz  

NIESWIADEK 
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 15:10   

Cytat:
Mikołaj - ja w tej sytuacji (uszkodzenie błotnika) mandatu bym nie przyjął. Wziąłbym natomiast prawnika - sprawa do wygrania - pogotowie ma rejestr wezwań i wysłań karetek - można sprawdzić zasadność Twojego zachowania.

Niezbyt orientujesz się w prawie - to że karetka jedzie na sygnałach - nie znaczy wcale że jej wszystko wolno - ona jest tylko uprzywilejowana - ustępując pierwszeństwa trzeba mieć na uwadze własne bezpieczeństwo przede wszystkim.
Straszenie adwokatami - to jest jakaś metoda - tylko pamiętaj Mariusz, że kiedyś to do ciebie może jechać karetka, a raczej stać w korku :(

Ciekawe kto z nas zatrzymując się na światłach staje 1,5m przed poprzedzającym pojazdem ( tyle trzeba żeby ładnie rozjechać się w choinkę, karetka miałaby przejazd bez problemu)

Już kilka razy zdarzyło mi się jechać na bardzo głośnych sygnałach (powietrzne) i kilka samochodów ustępowało a jeden nie! Łatwo wtedy o wypadek. Niektórym wydaje się że to dla nich inni robią tyle miejsca :)

Od niedawna jestem ratownikiem z uprawnieniami do prowadzenia karetki - znaczy się bujam się karetką po zatłoczonym Zabrzu!

mikolaj
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 21:32   

NIESWIADEK napisał/a:
Cytat:
Mikołaj - ja w tej sytuacji (uszkodzenie błotnika) mandatu bym nie przyjął. Wziąłbym natomiast prawnika - sprawa do wygrania - pogotowie ma rejestr wezwań i wysłań karetek - można sprawdzić zasadność Twojego zachowania.

Niezbyt orientujesz się w prawie - to że karetka jedzie na sygnałach - nie znaczy wcale że jej wszystko wolno - ona jest tylko uprzywilejowana - ustępując pierwszeństwa trzeba mieć na uwadze własne bezpieczeństwo przede wszystkim.
Straszenie adwokatami - to jest jakaś metoda - tylko pamiętaj Mariusz, że kiedyś to do ciebie może jechać karetka, a raczej stać w korku :(

Ciekawe kto z nas zatrzymując się na światłach staje 1,5m przed poprzedzającym pojazdem ( tyle trzeba żeby ładnie rozjechać się w choinkę, karetka miałaby przejazd bez problemu)

Już kilka razy zdarzyło mi się jechać na bardzo głośnych sygnałach (powietrzne) i kilka samochodów ustępowało a jeden nie! Łatwo wtedy o wypadek. Niektórym wydaje się że to dla nich inni robią tyle miejsca :)

Od niedawna jestem ratownikiem z uprawnieniami do prowadzenia karetki - znaczy się bujam się karetką po zatłoczonym Zabrzu!

Witam koledzy ten błotnik to pewnie o mnie chodzi Powiem tak nie idzie o pieniądze ale o rozsadek na drodze karetka musi tez trzymać sie litery prawa w moim przypadku nie zawiniła karetka której udrożniłem przejazd, a idiota siedzący za sterem tira który poczekał by sekundę żebym mógł ruszyć pierwszy tylko przez moment nie miałem gdzie ruszyć bo byłem na zderzaku pojazdu przede mną. Ale niczego nie jest mi żal, bo Lepiej jest stracić minute z życia niż życie w minute Bilbordy z tym napisem powinny być przy każdej drodze Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez DAROMV6 Nie Lip 13, 2008 00:00, w całości zmieniany 1 raz  

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Mariusz_760301 

Model Opla : Astra G Y20DTH

Punkty zdobyte: 48
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 07:05   

NIESWIADEK - chodziło mi o zachowanie tego policjanta - moim zdaniem nie na miejscu.
A ten opis, że wezwania karetki można sprawdzić to po to by pana P. trochę otrzeźwić.

P.S Pozdrawiam pogotowie w Zabrzu - moja mama pracowała tam 20 lat - wspaniali ludzie!

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_760301 Nie Maj 18, 2008 07:06, w całości zmieniany 1 raz  

zibi 
33FFFF

Model Opla : astra G 1,6 8V

Punkty zdobyte: 12
Wysłany: Pią Lip 11, 2008 06:30   

Miasto "W",małe rondo,po kilka samochodów przed kazdym wjazdem.
Nadjezdza karetka na sygnale,wszyscy sie zatrzymają,a gosc duzym mobilem z wanną mimo,że karetka by go ominęła uparcie sie pcha przed nią na rondo
Karetka jedzie pod prąd i na wyjezdzie z ronda znowu ten poje.us tarasuje wyjazd.
Kompletny matoł, wyciągnąć takiego z kabiny i skopac tyłek to za mało. :evil:

NIESWIADEK 
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG

Punkty zdobyte: 1
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 21:25   

:!: Widząc jadącą na sygnałach karetkę - pokaż jej kierowcy, że go widzisz :!:

:!: Zatrzymaj się przy poboczu i włącz prawy kierunkowskaz :!:

:!: Jeśli byłeś w trakcie skrętu w lewo - włącz awaryjne i nie jedź dalej :!:

:!: Nie czekaj z zatrzymaniem pojazdu do ostatniej chwili - unikaj zakrętów - bo kierowca karetki wjeżdża wtedy na przeciwny pas nie widząc nadjeżdżających z przeciwka samochodów :!:

:!: Unikaj zatrzymania pojazdu w tej samej linii co pojazd jadący z przeciwka - tutaj gra rolę stosowanie się do zasady opisanej powyżej :!:
Ostatnio zmieniony przez NIESWIADEK Nie Lip 20, 2008 21:26, w całości zmieniany 1 raz  

leszek398 
Mazda 323C 1.5 16V

Model Opla : Kadett E1.4i 91r.C14NZ-był:)
LPG: TAK

Punkty zdobyte: 18

Wysłany: Wto Sie 05, 2008 23:43   

NIESWIADEK, 100% trafne podsumowanie, kilka cennych i najważniejszych uwag do których wszyscy powinni sie stosować. A kierowcy w pogotowiu, tez są różni...... niektórym przydałaby sie juz emerytura..... ale to juz zupełnie inny temat.... POZDRAWIAM NARKOZA SPOKOJNYCH DYZUROW

Holcu
Administrator

Porządkowy
Opel Tigra

Odpowiedz do tematu