|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
NIESWIADEK
ROBERT

Model Opla : AstraC18NZgaz i Z19DTH kombi
LPG: TAK
Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 20:30
|
|
|
| Sasza napisał/a: | Za to kilkakrotnie spotkałem się ze zdarzeniem, gdy stojąca w korku karetka nie sygnalizująca nagle włącza koguta i rusza przeciskając się alejka miedzy samochodami
. Chcę wierzyć,że to było wezwanie na akcję ale jeśli to tylko sprytne wykorzystanie praw pojazdu uprzywilejowanego po to aby wydostać się z korka to wyobraźmy sobie sytuację kierowców: tłok, zjeżdżanie na krawężniki, chodniki,itp. Rozumiem jednak sytuację - nigdy przecież nie wiadomo kiedy przyjdzie wezwanie dla takiej karetki. |
Doskonale rozumiem twoje wątpliwości - sam wiele razy byłem świadkiem nadużywania przywileju korzystania z sygnalizacji świetlnej i dźwiękowej.
Ostatnio pod Tarnowem wyprzedził mnie radiowóz policyjny na sygnałach- ominął jeszcze kilka samochodów, a jak był już na początku korka to wyłączył je i jechał dalej jak gdyby nic - grrrrr!
Niestety jesteśmy narodem, który lubi korzystać z przywilejów i jeszcze długo potrwa zanim staniemy się "cywilizowani".
Pozostawiam takie zachowania sumieniu tych, którzy tak robią - ja na szczęście mam czyste sumienie |
|
|
|
 |
|
holcu
Naczelny Wódz :)

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ewciadan

Model Opla : Astra II 1,4 90 KM X14XE
Wiek: 29 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 170 Skąd: Polska Punkty zdobyte: 2
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 13:07
|
|
|
Nie czekaj z zatrzymaniem pojazdu do ostatniej chwili - unikaj zakrętów - bo kierowca karetki wjeżdża wtedy na przeciwny pas nie widząc nadjeżdżających z przeciwka samochodów
To mi się podoba. Kierowcom karetek też nie wszystko wolno i czasami siedzą tam debile którzy myślą że im wszystko można , że są duchami i się nie zderzą z nikim.
Sam miałem przypadek podjazdu pod górkę i prawie na jej szczycie pokazała się karetka , która jechała moim pasem wyprzedzała z 10 samochodów. Zdążyłem odbić w polną drogę ( do dziś dziękuję że taka tam była ) i zatrzymałem się w polu. Gdyby nie ten manewr to by jechały kolejne 2 karetki po nas. Wrrrrrrrrrr . Ile można tyle można ale bez przesady. |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
digger21
Model Opla : Vectra B 2.0 CDX
Wiek: 20 Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 44 Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 21:46
|
|
|
| Ja tam zawsze zjeżdżam ile mogę, raz nawet drzwi sobie porysowałem przez krzakory, ale cóż, życie ludzkie bezcenne, a auto zawsze się wyklepie. |
|
|
|
 |
|
holcu

|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
oczo [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 13:51
|
|
|
| ewciadan napisał/a: | :!: Nie czekaj z zatrzymaniem pojazdu do ostatniej chwili - unikaj zakrętów - bo kierowca karetki wjeżdża wtedy na przeciwny pas nie widząc nadjeżdżających z przeciwka samochodów
To mi się podoba. Kierowcom karetek też nie wszystko wolno i czasami siedzą tam debile którzy myślą że im wszystko można , że są duchami i się nie zderzą z nikim.
Sam miałem przypadek podjazdu pod górkę i prawie na jej szczycie pokazała się karetka , która jechała moim pasem wyprzedzała z 10 samochodów. Zdążyłem odbić w polną drogę ( do dziś dziękuję że taka tam była ) i zatrzymałem się w polu. Gdyby nie ten manewr to by jechały kolejne 2 karetki po nas. Wrrrrrrrrrr . Ile można tyle można ale bez przesady. |
moze masz i racje ale gdyby ci kierowcy ktorych ta karetka wyprzedzala chociaz zwolnili i lekko zjechali na pobocze nie byloby takiej sytuacji wez pod uwage ze tu licza sie czasami sekundy i kazde wytracanie predkocsi to juz strata czasu a jesli jest to zatloczone miasto z sekund robia sie minuty i szanse poszkodowanego maleja. Z drugiej strony, jezdze solowka 15t i mam sytuacje ze stoje na czerwonym obok TIR a z prawej barjery dziekochlonne mam moze 50cm miejsca a z tylu karetka. Jak jej ustapic?? |
|
|
|
 |
|
NIESWIADEK
ROBERT

Model Opla : AstraC18NZgaz i Z19DTH kombi
LPG: TAK
Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 14:40
|
|
|
| oczo napisał/a: | Z drugiej strony, jeżdżę solówką 15t i mam sytuacje ze stoję na czerwonym obok TIR a z prawej bariery dźwiękochłonne mam możne 50cm miejsca a z tylu karetka. Jak jej ustąpić?? |
W takiej sytuacji masz prawo na niestosowanie się do czerwonego światła i powolny (ostrożny) wjazd na skrzyżowanie w celu przepuszczenia pojazdu uprzywilejowanego. |
|
|
|
 |
hesa
Hesa

Model Opla : Astra F
Wiek: 29 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 14 Skąd: Wrocław Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 12:21
|
|
|
Przez 25 lat mieszkałam w centrum Wrocka miedzy dwoma szpitalami, karetki to było "stale wyposażenie" ulicy i każdy wiedział jak się ma zachować, zjechać, umożliwić przejazd.
Sama tez zawsze znikam przed karetkami czy radiowozami bo wiadomo, ze należy przepościć.
Jednak w tamtym roku miałam wątpliwą przyjemność być po drugiej stronie -- moją siostrę wieziono karetka po wypadku, tez się wcisnęłam i dojazd do szpitala strasznie wspominam.. pamiętam tylko stale hamowanie, klniecie kierowcy bo jakiś głupek jeden z drugim nie zjechali i nie wiem czy to kwestia głośnej muzyki w aucie czy tego, ze czasem nie ma jak zjechać bo mamy super krawężniki niekiedy 30-centymetrowe..ale pamiętam jak..staliśmy i staliśmy, jechaliśmy i staliśmy..droga się dłużyła strasznie.
Wczoraj tez byłam świadkiem, kiedy to jechały na sygnale trzy karetki.. nie wiem czemu ale ludzie myślą sobie, ze jedzie jedna.. i ją należny puścić i natychmiast wrócić na swój pas.. zdziwił się jeden pan jak zbyt szybko chciał wrócić na swój pas a karetka kolejna mu śmignęła kolo zderzaka, chyba ocknął się w końcu, ze nie jest sam na drodze.
Ogólnie nienawidzę ignoranctwa i jak widzę, ze karetka jedzie to zjadę zawsze bo nigdy nie wiadomo, możne wiozą kogoś z mojej rodziny ?
Poprawiłem"regulamin 3,1"/ andrzej_m55 |
| Ostatnio zmieniony przez andrzej_m55 Pon Mar 29, 2010 20:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
klauzinski
Wir leben Autos ;)
Model Opla : Astra G
Wiek: 22 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1 Skąd: Wrocław Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 18:25
|
|
|
| Jeśli chodzi o Wrocław (a i inne miasta pewnie też) to zdecydowanie genialnym pomysłem są wydzielone torowiska tramwajowe, zawsze to kilkaset metrów które można przejechać na kogutach bez problemu. |
|
|
|
 |
grzeg1968
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 13:47
|
|
|
| Polecam artykuły o pierwszej pomocy, co zrobić i jak się zachować, gdy jesteśmy świadkami wypadku drogowego.... mistrz kierownicy |
|
|
|
 |
dawmarek
Model Opla : Signum
LPG: NIE
Wiek: 28 Dołączył: 16 Kwi 2010 Posty: 12 Skąd: Luboń Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 23:14
|
|
|
A ja podam 2 przykłady, których byłem a drugiego bywam częstym świadkiem;
1. Miejsce śląsk droga w remoncie, korek sygnał i wszyscy zjeżdżają na pobocze w tym przypadku na wysoki kraweznik i tu pojawił sie problem. 3 auta przede mną jechal mocno stuningowany samochód i wjazd na krawężnik wiąząłby się ze zniczeniem zderzaka. Cała sytuacja trwała kilka minut i nie pamiętam jak sie zakończyła ale ciekawe jak każdy z nas by postąpił. Czy jak ten kierowca stał na drodze karetki czy wjechał na krawężnik ponosząc duże koszta.
2. Drugi przypadek mnie dobija a mianowicie jedzie kartka/straż pożarna, człowiek zjeżdża, pojazd mnie mija, a za nim pół metra z tą samą prędkością wariat, ktory się doczepia, żeby ominąć korki. To jest perfidna bezmyślność.
pozdrwiam
A jako ciekawostkę, która mi się przypomniała to ok rok temu zderzyły się na skrzyzowaniu karetka bez pacjeta oczywiście na sygnle oraz radiowóz na sygnale. Pewnie jedni drugich nie usłyszeli.... |
| Ostatnio zmieniony przez dawmarek Pią Kwi 16, 2010 23:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |
 |
Wypadek drogowy - jak postepować?
|
NIESWIADEK |
Pierwsza pomoc w wypadkach na drodze |
25 |
Pon Lip 19, 2010 18:03  Nihlus |
 |
dziwne tykanie, jeśli to tak można nazwać
|
lukasz851028 |
Ogólne porady techniczne |
5 |
Czw Lut 05, 2009 17:48  Gość |
 |
Auto nie pali jeśli nie wcisnę pedału gazu.
|
skunio87 |
Silnik Benzyna |
12 |
Sob Lut 06, 2010 15:23  Gość |
 |
Corsa B 1,5 TD Kopci jeśli ma duzo płynu chłodniczego.
|
Beherit |
Silnik Diesel |
2 |
Pon Kwi 12, 2010 11:19  korba |
 |
czy firma jest obojętna jeśli chodzi o piastę z łożyskiem?
|
Gość |
Zawieszenie, układ kierowniczy, jezdny, hamulcowy |
2 |
Nie Lis 02, 2008 00:55  DAROMV6 |
|
| |