|
|
| Autor |
Wiadomość |
NIESWIADEK
ROBERT

Model Opla : Astra C18NZ +LPG
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 13:49 Jak postepować gdy widzimy (jeśli go widzimy :( grrrr!!! )
|
|
|
Witam!
Od jakiegoś czasu pracuję w zawodzie - czyli bujam się karetką "N" (noworodkowa)
I o zgrozo - widzę wiele idiotycznych zachowań na drodze - kierowcy zachowują się
jak przedszkolaki - albo zjeżdżają w złym miejscu, albo ignorują pojazd uprzywilejowany!
Czy nikt nie myśli o tym że taki sam pojazd może kiedyś jechać żeby pomóc nam lub komuś z naszej rodziny.
Czekam na opisy prawidłowych zachowań - podawanie zachowań idiotycznych (dla przestrogi)
jest również wskazane!
Pozdrawiam!
Chętnie udzielę porad na forum - jeśli ktoś zapyta |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
Kill3rReaper

Model Opla : Vectra B 1.6 16V X16XEL 1999
LPG: Tak
Wiek: 19 Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 475 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 14:21
|
|
|
Ja akurat chodzę do szkoły która jest położona na przeciwko szpitala to widzę jak jest. U nas nie można narzekać na kierowców bo karetka zapierdziela nieźle a wszystkie samochody jak w filmie Bruce Wszechmogący - natychmiastowy zjazd do krawędzi/na pobocze drogi. Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim żeby karetka musiała zwalniać dużo, albo się zatrzymać. |
| Ostatnio zmieniony przez Kill3rReaper Sro Maj 23, 2007 14:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cr2sher
C14NZ+LPG+CB

Model Opla : Astra F 93r.
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 14:22
|
|
|
niestety kolega NIESWIADEK, ma racje na naszych drogach panuje ogromna znieczulica, sam bylem swiadkiem wypadku drogowego gdzie koles fiesta uderzylo czolowo w autobus, stalo pelno ludzi i sie gapili i nikt nie odwarzyl sie pomoc, dopiero jak ja doszedlem podlecial facet ktory stal tam dobre 5 minut juz i razem zaczelismy udzielac pomocy, a co w tym jest najsmieszniejsze ten facet jak sie poznij okazalo byl lekarzem !! zalosne ale prawdziwe !! nikt nawet nie raczyl zadzwonic po pogotowie albo policje !! tragedia to co sie dzieje na naszych drogach i ta ludzka znieczulica ! |
|
|
|
 |
Kris_2008

Model Opla : Astra 1.6i Caravan
Wiek: 32 Dołączył: 11 Lip 2006 Posty: 36 Skąd: Nysa Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 14:32
|
|
|
Ja np. Jestem Strażakiem
I wiele razy widziałem różne zachowania kierowców na drodze kiedy zbliża się do nich pojazd uprzywilejowany.
Kiedyś np. jadąć do zdarzenia wszystkie samochody zjechały na pobocze i ustąpiły nam pierwszeństwaa jeden zjechał na pobocze o gdy dojechaliśmy do niego nagle wyjechał na drogę i zachaczył przodem w nasz samochód.
Efekt takiego zachowania to skasowany przód samochodu osobowego a w naszy przestawione schodki do kabiny.
Co się okazało za kierownica siedziała kobieta bardzo przestraszona i stwierdziła że nigdy nie znalazła się w takiej sytuacji i nie wiedziała co zrobic wi,ec jej się ze strachu strony pomyliły i dlatego wnas udezyła. Bo btak to chciała jeszcze się usunąć na pobocze.
Normalnie Zgroza. Więc na kursach powinni uczyc jak się zachować prawidłowo gdy nadjeżdza pojaz uprzywilejowany. Co sodzicie o tym ?? |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
NIESWIADEK
ROBERT

|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 14:54
|
|
|
To właśnie miałem na myśli zaczynając ten temat.
Nikt nas nie uczył zachowania w takiej sytuacji ?!!!!????
Zdarzyło mi sie wiele razy ze gdy "nasz" kierowca wjeżdżał na pas przeciwległy żeby wyprzedzić kolumnę samochodów to jadący z naprzeciwka nie zamierzali się usunąć na bok - jechali na wprost jak gdyby nic - chyba myśleli ze karetki umieją latać.
Ja jestem młodym pracownikiem ale kierowcy już mi wiele opowiadali - nie mamy karetki (a jest ich 10) która nie byłaby uderzona - zazwyczaj z powodu dziwnych zachowań kierowców!
Nie mówię tu o przejeżdżaniu na czerwonym świetle - ponieważ w takiej sytuacji pojazd uprzywilejowany korzysta wyłącznie z dobrej woli kierowców i na skrzyżowanie wjeżdża na własna odpowiedzialność! |
|
|
|
 |
Niedźwiedź
Anka

Model Opla : corsa zwana MrC
Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 21:53
|
|
|
Od znajomego strażka dostałam kiedyś taką poradę: jeśli masz wykonywać głupie i nieprzewidywane manewry to się po prostu zatrzymaj i poczekaj aż auto uprzywilejowane całkowicie cię wyprzedzi, możesz się też postarać zjechą maksymalnie jak się da.
Nie wiem czy kierowcom wozów z sygnałem przypadłby do gustu taki zawalidroga ale ... może rzeczywiście lepiej nie przeszkadzać jeśli nie można pomóc.
Swoją drogą jestem ciekawa czy Ci kierowcy przechodzą specjalne szkolenia? Wydaje mi się na chłopski rozum, że tak. A jak jest w rzeczywistości NIESWIADEK, ? |
|
|
|
 |
Kill3rReaper

|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 22:18
|
|
|
| NIESWIADEK napisał/a: | | Nie mówię tu o przejeżdżaniu na czerwonym świetle - ponieważ w takiej sytuacji pojazd uprzywilejowany korzysta wyłącznie z dobrej woli kierowców i na skrzyżowanie wjeżdża na własna odpowiedzialność! |
Nie tak nas uczyli... Z tego co wiem, co się uczyłem na tym kursie prawa jazdy, to kierowca ma OBOWIĄZEK ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi uprzywilejowanemu i nie ma od tej reguły ustępstwa!!! |
|
|
|
 |
NIESWIADEK
ROBERT

|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 23:36
|
|
|
| Niedźwiedź napisał/a: |
Swoją drogą jestem ciekawa czy Ci kierowcy przechodzą specjalne szkolenia? Wydaje mi się na chłopski rozum, że tak. A jak jest w rzeczywistości NIESWIADEK, ? |
Z tego co wiem to kierowcy są szkoleni jak się zachowywać - w naszej stacji mamy dobrych kierowców - chociaż znam przypadki ze ich wyobraźnia ponosiła.
To że kierowca jedzie na sygnałach nie znaczy że ma jechać na złamanie karku - musi też pamiętać o tym że to są samochody o dużej masie i powierzchni (łatwe do wywrócenia i trudne do wyhamowania! Ale kierowcy widzący takie auto też powinni o tym wiedzieć i zachowywać ostrożność.
Jeśli chodzi o ustępowanie miejsca na prostej drodze to najlepsze jest natychmiastowe zatrzymanie sie jak najbliżej lewej krawędzi jezdni i nie ważne jest to czy karetka,straż pożarna lub policja jadą z tyłu czy z naprzeciwka.
Wielu osobom taki manewr sprawia wiele trudności, bo z tego powodu dojadą do miejsca przeznaczenia o jakieś 15 sekund później:) Wstyd! |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
blowal
Prawie Jak Łoś :P

Model Opla : AstraF HB x16sz i Tośka :D
Zaproszone osoby: 2
Wiek: 26 Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 1629 Skąd: Dobre Miasto
Punkty zdobyte: 1
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 23:56
|
|
|
jeżdżę dopiero kilka latek po naszych drogach, ale przyznam, że nie widziałem sytuacji by inni kierowcy utrudniali (świadomie lub nie) przejazd pojazdu uprzywilejowanego
no i wypada się tutaj przyznać do małego "grzeszku": wypadek, zablokowana droga cofam się i jadę objazdem przy wyjeździe, powrocie na główną drogę ustępuję pierwszeństwa karetce na sygnale (prawdopodobnie z owego wypadku) - i korzystając z przywilejów erki wyprzedzałem inne autka jadąc za nią, zmniejszając spóźnienie do pracy |
|
|
|
 |
Kill3rReaper

|
Wysłany: Czw Maj 24, 2007 14:33
|