Opel Astra
opel
Opel-Strona Główna Szukaj w Opel24 Grupy w Opel 24 Opel24 Faq Rejestracja w Opel Profil Prywatne Wiadomoœci w Opel
Opel Opel Forum Corsa Opel Opel Tigra Tigra Team Opel Corsa Opel 24 Opel Opel Vectra

Poprzedni temat «» Następny temat
jak przyciemnia sie szyby??
Autor Wiadomość
Robo
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 21:21   

Pęcherze robią sie w skutek złego usunięcia wody z pod foli (nie usunięcia jeje) a co do temp podgrzewania nie ma żadnych problemów :wink:

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra
Model Opla : Astra II

HP: 419/2333
18%
MP: 751/1114
67%
EXP: 81/99
81%
Szabah 

Model Opla : Vectra 2.0 DTH
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 13:32   

Wiesz red devil wszystko zalezy od podejścia do nich jak jestes w porządku i zachowujesz się normalnie to nie ma problemy jesli jestes uprzejmy to oni wzgledem ciebie tez. Co do szyb to nie wolno przyciemniec przednich bocznych i przedniej szyby, natomist pozostałe do max 25% przepuszczalności światła a i tak musicie posiadac atest z huty szkła czy odpowiada norma tak samo sie ma z szybami przyciemnianymi piecowo. Policjnat wyciągnie aparacik zmierzy Wam przepuszczalnośc i jesli jest w porzadku to nie ma problemu a jeśli nie to po dowodziku rej. skierowanie na badania techniczne.

Robo
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 15, 2006 22:24   

Szabah napisał/a:
to po dowodziku rej. skierowanie na badania techniczne.

No jest jeszcze opcja że zerwiecie przy nim (to jakoś w kodeksie pisze i podobnie sprawa ma sie jak do przepalonych żarówek) 8)

Cinek- 
Opel Corsa Fan Club

Model Opla : Corsa B C14NZ
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 07:24   

Szabah napisał/a:
...Co do szyb to nie wolno przyciemniec przednich bocznych i przedniej szyby, natomisat pozostałe do max 25% przepuszczalności światła...
głupoty chłopie piszesz straszne, weź kodeks i poczytaj trochę. Przednia szyba ma mieć przepuszczalność światła 75% a przednie boczne 70%, więc do takich wartości przyciemnić je można. Natomiast tylne szyby możesz pomalować na czarno i nikt nic Ci nie zrobi. Wczoraj byłem na przeglądzie i to samo mi powiedział diagnosta ;)

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
Szabah 

Model Opla : Vectra 2.0 DTH
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 15:57   

KODEKS DROGOWY
ROZPORZ!DZENIE MTiGM Z 1997 r. W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWI!ZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM BRANŻOWYCH(Dz. U. 160 z póżniejszymi zmianami) BN-76/3626-07
"Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca mieć niczym nie ograniczone pole widzenia w obrębie kąta 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do 90 stopni z prawej strony."

PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
"Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany,wyposażony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy oraz łatwe,wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu."

REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ . Wymagane pola widzenia kierowcy: "Do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni i do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu."

REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ . "Na szybach innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy można stosować przyciemnienia o przepuszczalności światła mniejszej niż 70%."

MÓWI!C PROSTYM JĘZYKIEM , FOLIE MOŻNA NAKLEJAĆ TYLKO NA TYŁ AUTA
SZYBE TYLN! I TYLNE BOCZNE
NAJCZESNIEJ STOSOWAN! TECHNIK! JEST - TYŁ CZARNY A PRZEDNIE BOCZNE SZYBY FOLI! JASNO CZARN!
CO I TAK W ŚWIETLE NASZEGO PRAWA JEST NIEDOZWOLONE
MAJ!C PRZYCIEMNIONE PRZEDNIE BOCZNE SZYBY W PRZYPADKU KONTROLI MOZEMY SIE SPOTKAĆ Z KONIECZNOŚCI! ZERWANIA FOLII Z SZYB PRZEDNICH DRZWI , LUB MANDATEM ALE TAKŻE TEŻ Z BRAKIEM KONSEKWENCJI.
WSZYTSKO ZALEŻY NA KOGO TRAFIMY. POZATYM POKAZ MI KTO DA CI ATEST NA PRZYCIEMNIANIE PRZEDNICH SZYB I TAKOWY POSIADA OD INSTYTUTU SZKŁA I CERAMIKI.

Nie pisz CapsLockiem!! <moderator>
Ostatnio zmieniony przez Sro Maj 17, 2006 23:15, w całości zmieniany 1 raz  

Cinek- 
Opel Corsa Fan Club

Model Opla : Corsa B C14NZ
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 22:56   

Szabah napisał/a:
...POZATYM POKAZ MI KTO DA CI ATEST NA PRZYCIEMNIANIE PRZEDNICH SZYB I TAKOWY POSIADA OD INSTYTUTU SZKŁA I CERAMIKI...
mój szef, właśnie to jego autem byłem wczoraj na przeglądzie. Samochód przeszedł przegląd bez najmniejszego problemu, diagnosta sprawdzał (na moją prośbę) czujnikiem przepuszczalność światła i boczne przednie szyby mają jak byk 72 % przepuszczalności. I atest też jest, oprócz małych nalepek na szybach jest też wielka płachta papieru zwana certyfikatem opisująca jakie to folie są na aucie i że są zgodne z przepisami.
Szabah napisał/a:
..."Na szybach innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy można stosować przyciemnienia o przepuszczalności światła mniejszej niż 70%."...
potwierdzasz tymi słowami to co mówił mi diagnosta, przednia szyba MUSI mieć przepuszczalność światła minimum 75 % a przednie boczne minimum 70 %, pozostałe bez znaczenia.

dr_cybergoose 
speedway fan

Model Opla : Tigra & Corsa B
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 23:05   

ja mam u siewbie piecowki i jezeli chodzi o widok z wewnatz auta to folia nie ma porownania...praktycznie nie ma roznicy miedzy zwykla szyba, a ta przyciemniana piecowo...poza tym niby nam atestowane itp...choc w szczegoly nie wniklalem :roll:

lukasz48
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 22:23   

Witam
Mam pytanko
folie jakiej firmy bądz sklepy w okolicy Piaseczna gdzie mozna nabyć taką folie byście mi polecili ? i czy folia np. z Norauto bedzie wporzadku ?
co o tym sądzicie drodzy koledzy i koleżanki
z góry dzieki za odpowiedzi

Geppetto
Porządkowy
Opel Tigra

18%
67%
81%
deepti 
amator

Model Opla : Zafira 2.0 DTI 101KM r2003
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 14:10   

Witam
Mam pytanieodnośnie oklejania szyb. W jaki sposób to zrobić aby nie powstały pęcherze, macie jakiś dobry sposób? jakieś triki na to? Pozdrawiam i dzięki

Odpowiedz do tematu