Opel

Opel Forum Strona Główna Opel Home Grupy Klubowicze Forum Mapa Mapa Polski Fotoradarów Statystyki Wyszukiwarka Serwisu SZUKAJ Wyszukiwarka Serwisu Statystyki Rejestracja Mapa Polski Fotoradarów Zaloguj Wyloguj się z Portalu

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
lukmaj83
[Twój profil został usunięty!]

Wysłany: Czw Lis 02, 2006 12:29   jak wlozyc glosniki

Czesc , kupilem glosniki do Vectry B , facet powiedzial mi ze 20 wejda do tylu a do przodu 16 wiec je wziolem. Sprawdzam , na miejscu fabrycznego glosnika to moge zapomniec o tych 20 z tylu ale obok tez jest szczelina tylko nie wiem jak zamontowac w niej ten glosnk. Pomocy . sa moze jakies wypelniacze sluzace do tego celu ? tylneg glosniki Clarion SRR2036 a przednie Hleix Blue 62

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
lord_wiader 
Zasłużony
LODZIK i już !

Model Opla : Aktualnie MPK :P
Zaproszone osoby: 1

Punkty zdobyte: 53
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 16:17   

Gdybyś pstryknął i wkleił tutaj jakieś fotki to łatwiej byłoby coś podpowiedzieć.
Rozumiem że te 6,5" (16,5cm) weszły bez problemu?
Nie wiem co to za szczelina, ale z tego co napisałeś to ten 8" (20cm) głośnik nie pasuje w seryjnym miejscu. Nie jestem pewien jak w Vectrze rozwiązano mocowanie głośników, ale pewnie tak samo jak w reszcie aut z tego okresu, czyli plastikowy dystans i to właśnie w niego nie wchodzi głośnik. Jedyne rozwizanie to wyciąć nowy dystans który będzie pasował po 8" głośnik.

Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
Adsense :

Opel Corsa
lukmaj83

Wysłany: Czw Lis 02, 2006 22:45   

mysalem o tej drugiej komorze, jedynie problem bedzie z szybko, nie opusci sie do konca no ale ja z tylu nie bede siedzial :) a moze lepsze miejsce bedzie na tylnym podszybiu ?

lord_wiader 
Zasłużony
LODZIK i już !

Model Opla : Aktualnie MPK :P
Zaproszone osoby: 1

Punkty zdobyte: 53
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 23:44   

Chodzi o tylną pułkę? Tam też można zamontować, ale jeśli ma być pożytek z tych 8" to musisz je zabudować. Montując je w samą pułkę fale będą się częściowo znosiły, nie będzie "poduszki" powietrza pod głośnikiem, przez co uzyskasz słaby bas oraz stracisz na wytrzymałości mocowej głośnika, już przy małych mocach membrana będzie osiągała duże wychylenia. Jeśli masz trochę pojęcia o stolarce to nie powinieneś mieć problemu ze zrobieniem niewielkich paczek zamkniętych, objętość może być koło 15L, z tego da się już uzyskać niezłe zejście. Na materiał dobra będzie sklejka min 12mm, najlepiej z kilkoma wzmocnieniami w środku. Całość możesz obić (przykleić do paczki) wykładziną.

venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
Największy sklep tuningowy

lukmaj83

Wysłany: Pią Lis 03, 2006 09:24   

Jeszcze nie kupilem wzmacniacza wiec nawet nie wiem czy jest sens obudowywac te glosniki. Po zakupie wzmacniacza z tube to bym musial to wszystko rozebrac wiec mija mi sie to z celem. Jakie jest lepsze miejsce polka czy drzwi ?Dzie
ki

[ Dodano: Pią Lis 03, 2006 10:04 ]
Juz sobei sam odpowidzialalem na to pytanie :) pod tylna polka mam mega wzmocnienie a tego nie bede chcial ciac zostaja mi jedynie drzwi.
/

JOszi

Wysłany: Pią Lis 03, 2006 14:09   

a te zakupione głośniki mają takie dystanse jak oryginalne??

heparo

Wysłany: Sro Lut 21, 2007 15:05   

Hej
..a ja planuje zakup glosnikow do Vectry B i
kolega doradza mi zakupienie calego zestawu 3 drożnego ... juz tlumacze

Z tego co sie orientuje w Vektrze B są tweetery, i na dole w drzwiach (przod) glosniki dwudrozne ....??...tak?
Ale zauwazylem ze jest tez tam miejsce jak by ktos chcial zrobic tak:
U gory zostają tweeterki
nizej jest miejsce chyba na sredniotonowy i nizej w standardowym miejscu zamiast tego dwudroznego mozna by sam basowy wstawic - co o tym sądzicie?

Czy bylo by to skomplikowane czy lepiej nie cudowac i poprostu wstawić zamiast wysluzonych oryginalnych 16,5 jakies nowe dwudrozne??

Pozdrawiam
H.

mroowa 
X16XEL

Model Opla : Astra F Sport 1,6 16V

Punkty zdobyte: 0
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 12:04   

też mam problem w Astrze F... bo mam 4 głośniki takie same, w drzwiach już dawno siedzą, ale niewiem co z tyłem robić bo trochę im brakuje żeby wejszły, i niewiem czy je na chama upychać :] czy może po prostu w półce zamontować.

A przy okazji, co polecicie do słupkow co tam wstawić, bo te gwizdki coś trzeszczą ...

wincent111

Wysłany: Sob Maj 19, 2007 06:56   

a ja mam pytanie natury technicznej!: tzn. jak jest rozwiązane dojście do głośników w obu drzwiach przód i tył ? tzn czy musze ściągać tapicerke czy tylko same osłony? ii bardzo ważne pytanie: gdzie na przewodach do tylnich drzwi jest zamontowany kondensator który wycisza tony wysokie? chciałbym go usunąć . ponieważ nie mam dzieci i wysokotonowe brzemienie nie będzie im przeszkadzało a mi się wręcz przyda więcej wysokich tonów :-)

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: